Přísun vitamínů i v zimě: Jaké výhody má sušička ovoce a zeleniny?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
23. led'24

Vychutnáváte si s rodinou sezónu čerstvého ovoce a zeleniny přímo ze zahrady naplno? Děti měly během léta dostatečný přísun vitamínů a minerálů, který se však bude s nadcházejícím podzimním a zimním počasím snižovat. Věděli jste však, že i sušené potraviny obsahují řadu výživných látek a jsou stejně chutné? Následující řádky vás o tom přesvědčí.

Sušení potravin představuje jednu z nejpopulárnějších metod, která prodlužuje trvanlivost ovoce a zeleniny. Mít vlastní sušičku je obrovskou výhodou, zvláště pokud máte doma množství ovoce a zeleniny, které nestíháte spotřebovat čerstvé. Poradíme vám, které potraviny jsou k sušení vhodné a které už ne, jak sušené potraviny uskladňovat a přidáme pár tipů na zdravé snacky pro děti, ale i pro dospělé.

Jaké potraviny jsou vhodné do sušičky?

Jak jsme již zmiňovali, sušené potraviny jsou rychlou, ale zároveň zdravou volbou občerstvení. Můžete je přidávat do salátů, ovesných kaší, cereálií, pečiva, smoothies nebo si je vychutnávat samostatně. Zřejmě vás nepřekvapí, že sušit v sušičce dokážete téměř všechno, nejen ovoce.

Do sušičky potravin a ovoce Dry'n'Snack od Beaba můžete vložit bylinky, jako například bazalku, levanduli, mátu, rozmarýn, ale také ovoce – jablka, jahody, meruňky, banány. Zdravým snackem je nepochybně i sušená mrkev či kapustové listy a sušit můžete dokonce i houby, jogurty a kojenecké pyré. Jsou však některé potraviny, které je lepší nesušit. Mezi ně patří například avokádo, máslo, mléko, vejce a ořechy.

Sušené ovocie pre deti

O vitamíny nebude nouze

Sušené potraviny si zachovávají téměř všechny nutriční hodnoty, které by z nich organismus získal i v čerstvém stavu. Sušené jablíčko děti nabije stejnou energií jako čerstvé, jelikož během procesu sušení nepřišlo o žádné bílkoviny, tuky, vlákninu ani přírodní cukry. Benefit spočívá také v tom, že v menším množství ovoce je koncentrován vyšší podíl vlákniny, která přispívá ke správnému fungování trávicí soustavy, podporuje zdravý pohyb střev a její přítomnost v organismu pomáhá účinně bojovat proti zácpě.

Samozřejmě vyšší koncentrace výživných látek znamená, že množství zkonzumovaného sušeného ovoce a zeleniny musí být menší než v případě konzumace čerstvých potravin. Děti ve věku 2–5 let potřebují pro svůj zdravý vývoj přibližně 15 g vlákniny denně, ty ve věku 5–11 let již mohou přijmout 20 g vlákniny. Myslete na to, že sušené potraviny v žádném případě nenahrazují plnohodnotná jídla a na to, aby děti rostly a prospívaly, potřebují pestrou stravu.

Děti a sušené potraviny: čím začít?

Děti od šesti měsíců, které již kromě mateřského mléka přijímají i tuhou stravu, jsou připraveny na drobné pamlsky v podobě sušeného ovoce a zeleniny. Takto zpracované potraviny však není vhodné podávat jako první příkrmy, jelikož v tomto období se rozvíjejí zdravé stravovací návyky.

Dětičkám v tomto věku můžete nabídnout nadrobno nasekané plátky sušených jablek, díky čemuž si děti zároveň procvičí jemnou motoriku, zdokonalí pinzetový úchop a také koordinaci oko-ruka. Vyhněte se tvrdému sušenému ovoci, například banánům, kde hrozí riziko udušení. Vyzkoušet ovšem můžete sušené pyré, které je skvělou volbou na cesty. Takto připravený příkrm v případě potřeby zalijete vodou a chutné syté pyré je na světě.

Kolem desátého měsíce, kdy jsou už děti v krmení větší „profíci“ jim můžete naservírovat i větší kousky ovoce. Důležité je, aby bylo toto ovoce stále měkké. Tvrdé sušené ovoce si opravdu nechte až na později, ideálně od čtvrtého roku výše.

Sušené potraviny, zeleninu nevyjímaje, by se dětem měly podávat jako zdravý snack až od jednoho roku. Do té doby je každé jídlo pro dítě plnohodnotné a většinu z toho tvoří mateřské mléko. Sušené pamlsky v tomto věku nenahradí plnohodnotnou stravu a až dětem starším 12 měsíců můžete jedno jídlo zaměnit za vhodnou porci sušeného ovoce či zeleniny. Nepřekračujte však množství – doporučená denní dávka sušeného ovoce pro děti představuje maximálně malou hrst takto upraveného ovoce.

Sušené ovocné kože

Tipy na zdravé mlsání

Používání sušičky potravin a ovoce Dry'n'Snack Beaba je snadné, neboť samotná příprava a spočívá pouze v umytí a nakrájení potravin. Ty se obvykle suší při teplotě 35–80 ° C, a to po dobu několika hodin. Výsledkem jsou zdravé pamlsky, které jsou kdykoli po ruce nejen pro děti, ale i dospělé. Zde jsou ověřené tipy na ty nejchutnější kombinace:

  • Jablečné kroužky – jablíčka nakrájejte na plátky a namočte do citronové šťávy, aby nezhnědly. Sušte při teplotě 60 °C po dobu 8–12 hodin. Máte chuť na experimenty? Posypte jablka skořicí a dodejte jim extra chuť.
  • Sladké jahůdky – jahody překrojte na polovinu a také namočte do vody s citronovou šťávou. Pokládejte na tác a sušte při 60 °C 6–10 hodin. Sušené jahody jsou vhodné do jogurtů, cereálií a ovesných kaší.
  • Banánové lupínky – banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a rozložte na plech. Sušte stejně jako jahody, tedy při 60 ° C přibližně 6–10 hodin. Doma sušené banány jsou mírně žvýkací a chutnají skvěle.
  • Okurkové chipsy – okurku omyjte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Osušte, pokapejte olejem, posypte trochou soli a sušte v sušičce při 60 °C 6–10 hodin.
  • Bramborové chipsy – brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na tenoučké plátky. Vařte je v páře 5–6 minut a po napaření je opět opláchněte, abyste se zbavili přebytečného škrobu. Takto připravené plátky sušte při teplotě 55 ° C po dobu 8–10 hodin. Před sušením můžete brambůrky podobně jako okurky posypat solí nebo jiným oblíbeným pepřem.
  • Sušené bylinky – jakékoli bylinky vhodné k sušení sušte při teplotě 40 °C a 70 °C po dobu 3–8 hodin. Důkladně usušené bylinky by měly být před uskladněním křehké, drobivé a zcela zbavené vody, jinak hrozí, že zplesniví.
  • Mrkvové krekry – mrkev oloupejte, nastrouhejte najemno a smíchejte s mletými lněnými nebo chia semínky. Z této hmoty vytvarujte kolečka ve velikosti krekrů, uložte na plech a sušte při teplotě 55 °C po dobu 12 hodin. Po uplynutí této doby krekry otočte na druhou stranu a rovněž usušte i tu.
  • Ovocné kůže – rozmixujte libovolné ovoce, které dětem chutná, dokud nevznikne konzistence hustšího smoothie. To nalijte na plech a rozetřete do tloušťky cca 0,5 cm. Sušte 10 hodin při teplotě 60 °C. Po usušení ovocný plát odloupněte z plechu, nakrájejte na proužky a srolujte.