Vše o ucpaném nosánku a jak ho odsávat

5 min.
27. pro'18

Kdo by neznal rýmu, ten nepříjemný hlen v nose, který nám brání během nachlazení dýchat a pouze překáží? Starší děti a dospělí však v tomto mají jednu výhodu – hleny umí vysmrkat. Co však dělat v případě miminka či malého děťátka, které ještě neví, jak na to? Pomocnou ruku vám podá odsávačka.

Nachlazení miminka a dětí v kojeneckém věku nepotěší žádného rodiče, a přece patří mezi nejčastější onemocnění dětí. Drobečkové trpí rýmou průměrně až 6krát do roka a protože dýchají převážně nosem, hleny jim umí napáchat pořádnou paseku. Nejenže děťátko nemůže volně dýchat, ale zároveň se mu hůře papá a samozřejmě i spí. Co dělat v případě ucpaného nosíku? Pomoci si odsávačkou nebo se raději trápit smrkáním?

Čáry, máry a hleny jsou fuč

Co by dali rodiče za to, kdyby se daly hleny z nosu tak jednoduše odčarovat! Realita je však trochu jiná a děti se čištění ucpaného nosu brání, někdy doslova zuby, nehty. Hleny však musí ven, protože čím déle se v dutinách děťátka zdržují, tím více neplechy mohou nadělat. Na začátku nachlazení jsou hleny v nose spíše vodnaté a řídké, takže nosík stačí pouze utírat. Ne vždy však rýma přejde tak rychle a bezbolestně – v mnoha případech je vodnatý hlen pouze počátečním stádiem, za kterým následuje stádium hustších hlenů, kterým už je třeba z nosu pomoci vysmrkáním nebo odsáváním.

Sopliky odsavacka

Před prvním odsáváním

Ještě předtím, než na miminko zaútočíte tím zvláštním přístrojem s názvem odsávačka hlenů, ukažte mu, jak funguje. Dětičky už od raného věku pozorují svět kolem sebe, takže je dost pravděpodobné, že po takové názorné ukázce se odsávačky nebudou až tak děsit. Vysajte hleny nejprve sobě, potom partnerovi, staršímu sourozenci, oblíbenému plyšákovi a nakonec nemocnému dítěti. Někdy pomůže, pokud dáte odsávačce jméno, čímž se stane jakousi součástí rodiny.

Před každým odsáváním je nutná ještě jedna věc – zvlhčete sliznici nosu buď kapkami na bázi mořské vody, Vincentkou nebo teplou vodou. Hleny vždy odsávejte jen pár vteřin, v opačném případě by se mohla narušit sliznice nosu a může také dojít k popraskání cévek. Důležité je také neodsávát příliš často, a to ze stejného důvodu. Nejúčinnější je hleny odsávat před jídlem a před spaním, protože právě tehdy dětem plný nos překáží nejvíce.

Drastické, ale účinné

Ne vždy se dětem podaří vyndat hleny vatovými tyčinkami či obyčejným papírovým kapesníkem. Mnohé maminky se proto při odsávání hlenů uchylují k trochu drastičtějším metodám, které však podle jejich slov zabírají nejlépe. O svou zkušenost se podělila i maminka devítiměsíční dcerky Niny:

Vím, že to zní drasticky, doma mě mají za tyranku, ale jediný způsob, jakým své dcerce ulevím od hlenů je ten, že ji položím na postel, kleknu si nad ni, zafixuji její nohy, ruce jí podržím jednou rukou a druhou hleny vysajeme. Trvá to jen chvíli, a opravdu jí tím pomůžu, přestože vím, že to zní i vypadá hrozně..

Takový způsob odsávání je možný při odsávačce napojené na vysavač. Jde o odsávačku hlenů, kterou napojíte na klasický vysavač, ovšem s tím, že jeho výkon snížíte na minimum. Pokud se vám taková metoda zdá hrůzostrašná, můžete vyzkoušet například manuální či elektrickou odsávačku.

Sopliky nadcha

Rychle a bez pláče

Jednu z možností, jak miminku odsát hlehy bez křiku a pláče, představuje manuální odsávačka Beaba se dvěma nástavci. Ten první je určen pro miminka již od narození, druhý je vhodný pro dětičky od 3 měsíců. Princip odsávačky je velmi jednoduchý a její největší výhoda spočívá v tom, že na rozdíl od odsávačky napojené na vysavač je tichá a děťátko tak nevystraší svým hlukem. Bát se nemusí ani rodiče, protože hadička odsávačky je zakončena filtrem, díky kterému se jim do úst nedostanou žádné bakterie ani viry. I když se na první pohled může zdát, že takový způsob odsávání hlenů je nehygienický, opak je pravdou. Pro miminka je navíc vhodný i proto, že sílu odsávání reguluje rodič a má tak vše pěkně pod kontrolou.

Dalším bezbolestným a méně hlučným způsobem je ruční elektrická odsávačka. Funguje i bez napojení na vysavač, takže je méně strašidelná a hleny odsaje raz dva. Odsávačka se třemi nástavci je vhodná nejen pro ty nejmenší dětské nosíky, ale i pro nosíky plné hustých hlenů. Elektrická odsávačka funguje na baterky a ovládat se dá opravdu jednoduše – pouze stisknutím jednoho knoflíku. Obrovskou výhodou této odsávačky je nejen uzavíratelný sáček vhodný na cestování, ale i odnímatelná hlavice, kterou lze kdykoliv vyčistit. Samozřejmostí jsou kvalitní silikonové nástavce, které se dají sterilizovat a opětovně používat.

Zatímco starší děti si už umí hleny odsát bez pomoci rodiče či dokonce je vysmrkat, těm menším je třeba během rýmy pomoci. Někdy jsou právě odsávačky jediným pomocníkem, jak děti zbavit nepříjemných hlenů. Jak odsáváte hleny dětem vy?