6 důvodů, proč by mělo mít dítě v pokoji čističku vzduchu

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
04. úno'21

Není žádným tajemstvím, že znečištěné ovzduší je v dnešní době stále častějším a vážnějším problémem. Zjistili jsme za vás, jak může znečištěné ovzduší zejména v interiéru ohrozit zdraví vašich dětí a proč je zřejmě právě čistička vzduchu vynálezem, který by ve vaší domácnosti neměl chybět.

Co si představíte jako první, když se řekne znečištěné ovzduší? Pravděpodobně to budou města plná aut, vysoké komíny, možná kouř valící se z krbů domácností. Když uvažujeme o znečišťování ovzduší, většinou uvažujeme o znečištění exteriéru, tedy prostoru mimo našeho domova. Pravdou však je, že znečišťující látky mohou někdy dosahovat až stokrát vyšší hodnoty právě v interiéru a překvapivě nejhůř na tom může být čerstvě zařízený pokojíček pro vaše miminko.

Malování, montování a přesouvání nového nábytku, koberce i dekorace, které dělají z dětského pokoje útulné místo, mohou do ovzduší přidávat škodlivé VOC látky, tedy těkavé organické sloučeniny. A právě sloučeniny uvolňované z některých barev vedou k vyššímu riziku vzniku astmatu a různých alergií. Dalším zdrojem problémů jsou všelijaká mořidla a laky na nábytku, koberce a dokonce i čalounění. Dospělému zdravému člověku nehrozí při rekonstrukci jednoho pokoje téměř žádné riziko, ale co miminko, které jste si právě přinesli z porodnice a jeho imunitní systém ještě nefunguje stoprocentně? Odpovědí a řešením je čistička vzduchu.Cisticka vzduchu beaba blog

Děti jsou náchylnější

Jak jsme již zmínili, miminka a batolata jsou citlivější na okolní vlivy, takže život v znečištěném prostředí jim může výrazně uškodit. Zde je 6 důvodů, proč investovat do čistého vzduchu:

  • Oslabený imunitní systém – imunitní systém novorozence není zcela vyvinutý, proto jsou miminka častěji vystavena riziku různých onemocnění. Nejčastěji jde o infekce dýchacích cest, čímž se pouze zvyšuje náchylnost na negativní vedlejší účinky znečištěného vzduchu.
  • Vliv na správný růst – miminko se sice 9 měsíců snažilo vyvinout všechny orgány, ale některé z nich se krátce po narození ještě zdokonalují, rostou a přizpůsobují. Během tohoto období jsou zranitelnější a miminkům hrozí větší riziko různých zánětů a onemocnění, které jsou způsobeny právě znečišťujícími látkami. Je také prokázáno, že u dětí, které byly v raném věku vystaveny častěji znečištěnému ovzduší, je zvýšené riziko vzniku dýchacích potíží v dospělosti.
  • Jiný způsob dýchání – miminka obecně dýchají rychleji než dospělí, což znamená, že existuje vyšší šance na vdechnutí škodlivé látky ze vzduchu.
  • Nebezpečně po čtyřech – ano, jde sice o znečištěné ovzduší, ale všichni dobře víme, že částečky ze vzduchu nakonec skončí na zemi. A tam si pěkně počkají na mrňouse, kteří začínají lézt a hrají si na koberci či na podlaze. Z té se stává perfektní zásobárna škodlivých látek, které by na zem mohly dopadnout v mnohem menší míře, kdyby je už ve vzduchu zachytila ​​čistička vzduchu.
  • Alergie – přibližně 1 ze 6 dětí má alergii na něco, co se ukrývá v interiéru a téměř 40 % dětí má alergii na srst domácích mazlíčků. Kvalitní čističky vzduchu dokážou „vysát“ odumřelé tkáně chlupáčů a plísně, které se nacházejí i v těch nejčistších domácnostech.
  • Astma – alergeny nacházející se ve znečištěném ovzduší mohou výrazně zhoršit zdravotní stav astmatiků. Několik výzkumů dokazuje, že škodlivé látky ve vzduchu, a dokonce i příliš mnoho technologií jsou příčinou vzniku astmatu u dětí. Až 80 % dětí s astmatem začalo mít první příznaky před oslavou 5 narozenin.

O znečištění ovzduší se mluví stále více i na veřejnosti a tuto problematiku již začaly řešit i vlády mnoha zemí. I přesto je bohužel znečištěné ovzduší nadále příčinou mnoha úmrtí po celém světě a stále více dětí i dospělých odchází od lékaře s diagnostikovanou infekcí dolních cest dýchacích.

Když úklid nestačí

Investovat do kvalitní čističky vzduchu se vyplatí i tehdy, když doma udržujete pořádek a pravidelně běháte po bytě s prachovkou, perete plyšové hračky i potahy. Čistička vzduchu by měla být samozřejmostí zejména v případě, že bydlíte v bytě ve velkoměstě, případně v rušné části města a v blízkosti továrny. Službu vám udělá i tehdy, když máte domácí zvířata se srstí a kouříte.

Čistička vzduchu by měla být základní výbavou domácnosti i v případě, že jste vy nebo děti alergici a máte astma. Filtry čističky totiž zachytí i drobné částečky, jakými jsou právě alergeny. Kvalitní čistička si hravě poradí s roztoči, pylem, srstí či prachem, ale stopku dá i virům a bakteriím. Těm se daří zejména v uzavřených prostorech, kde se rychle šíří a způsobují různá onemocnění.

Své o tom víme právě teď v době pandemie, kdy drtivou většinu dne trávíme zavření mezi čtyřmi stěnami a ve špatném počasí větráme minimálně. Pravidelně čištěný vzduch dá sbohem častým onemocněním, takže čistička je pro vás jako stvořená i tehdy, když jsou vaše děti často nemocné.Cisticka vzduchu air purifier blog

Čistička vzduchu Air Purifier Beaba

Na trhu dnes najdete obrovské množství různých čističek s různými filtry. Výhodou čističky Air Purifier od oblíbené a oceňované francouzské značky Beaba je kombinace tří filtrů, které zachycují a ničí až 99,9 % škodlivých částic. Díky tzv. pre-filtru čistička odstraní největší částice rozptýlené ve vzduchu a tento filtr zároveň prodlužuje životnost druhého HEPA filtru. HEPA filtr vaši domácnost očistí od nejmenších částic s velikostí již od 0,3 mikrometru a jednou provždy zatočí s pylem, prachem, srstí, plísněmi, houbami, smogem, bakteriemi a viry. Třetí, uhlíkový filtr, má za úkol očistit vzduch od chemických látek, odstraňuje zápachy, výpary, plyny a cigaretový kouř.

Čistička vzduchu od Beaba je ultra tichá, proto je vhodná i do dětského pokojíčku, kde neruší spánek dětí a zároveň vytváří příjemnou a pohodlnou atmosféru plnou čistého, zdravého vzduchu. Čističku doporučujeme umístit do středu pokoje na vyvýšený podstavec, čímž se podpoří její schopnost 360° filtrace. Nikdy čističku neumísťujte k oknům, protože by se výrazně snížila její funkčnost.

Vytvořte ze svého domova nejen útulné, ale i bezpečné místo bez virů a bakterií a postarejte se o čistý vzduch bez škodlivých částic. Zaslouží si to nejen vaše děťátko, ale i vy.