Postrach dětí i rodičů: 10 tipů na to, jak zvládnout domácí úkoly

  Kategorie: Výchova dítěte,
6 min.
17. říj'23

Návrat do školy se nese nejen ve znamení opětovného setkání se spolužáky, ale přináší s sebou i mnoho povinností. Domácí úkoly patří mezi ně a jejich plnění není vždy bezproblémové. Pomůžeme vám vytvořit zdravé návyky, které usnadní dělání domácích úkolů nejen dětem, ale také vám, rodičům.

Domácí úkoly jsou občas jednoduché, ale někdy dají zabrat dětem i rodičům. Stres z domácích úkolů může způsobit frustraci na obou stranách a stává se, že vyvolává úzkost v malých i velkých. Špatné návyky při psaní domácích úkolů mohou vašeho žáka či žákyni doprovázet během celé školy, proto je třeba osvojit si návyky, které eliminují stres, a psaní domácích úkolů nebude dětem způsobovat problémy. Zde je 10 praktických tipů, díky kterým zvládnete domácí úkoly bez pláče, povyku a bolestí bříška.

Držte se rozvrhu

Rozvrhy, i ty školní, pomáhají dětem zejména v prvních ročnících základní školy. Cítí se díky pevnému harmonogramu bezpečněji, pohodlněji a jistěji. Rozvrh i při psaní domácích úkolů snižuje pravděpodobnost problémů s chováním, zvyšuje produktivitu a organizaci. Vytvořte si s dětmi hned v úvodních týdnech i mimoškolní rozvrh, ve kterém nebude chybět psaní domácích úkolů.

Každé aktivitě přiřaďte barvu, díky čemuž se děti v rozvrhu lépe zorientují. Do tohoto denního plánu nezapomeňte zahrnout i čas na odpočinek, hru, pobyt na čerstvém vzduchu, domácí práce, hygienu a spánek. S denním rozvrhem před očima budou děti přesně vědět, co a kdy je čeká a když přijde čas na psaní domácích úkolů, budou připraveny, soustředěny a motivovány.

Písanie domácich úloh

Zdroj foto: Freepik

Vytvořte vhodný prostor

Prostor vyhrazený pro učení je v případě školáka nezbytností. Jakékoliv pokusy o psaní domácích úkolů před televizorem nebo s mobilem po ruce je třeba zarazit a internet dovolte dětem použít pouze tehdy, vyžaduje-li to úkol. Platí, že žáci by měli mít v dětském pokoji prostorný stůl s pohodlnou židlí a dobrým osvětlením. Tento prostor by měl být v dostatečné vzdálenosti od rušivých vlivů, jakými jsou zmiňovaná televize, ale i hračky.

Vyhraďte dostatek času k odpočinku

Dlouhé dny školy mohou být pro děti pořádně vyčerpávající, proto je velmi důležité vyhradit dostatek času k odpočinku a relaxaci podle představ dětí. Po příchodu ze školy by se měly děti věnovat něčemu, co je baví, ať už je to hraní na čerstvém vzduchu, sportování, čtení nebo dokonce sledování oblíbené pohádky. Během tohoto oddechového času děti načerpají dostatek energie pro psaní domácích úkolů a jejich schopnost soustředit se na práci se opět vyšplhá na požadovanou úroveň.

Domácí úkoly neodkládejte

Do domácích úkolů se nedoporučuje vrhat hned po příchodu ze školy, ale není vhodné odkládat je ani na pozdní večerní hodinu. Dbejte na to, aby se děti následující školní den připravily ještě před večeří. Díky tomu bude jejich mozek moci před spaním „vypnout“ a vyvarují se i stresu, který s sebou škola často přináší.

Něco dobrého na zub jako motivace

Téměř všechny děti jsou po návratu domů hladové, a to i přesto, že si ve škole vychutnaly svačinu a oběd. Během oddechové fáze dne jim naservírujte zdravé dobroty, tedy ovoce, zeleninu, oříšky, ale i kvalitní čokoládu a čas od času můžete sáhnout i po oblíbeném pamlsku. Hladina cukru v krvi se dostane do normálu a děti budou mít dostatek energie pro domácí úkoly.

Přestávky jsou povoleny

Začíná být vaše dítě během psaní úkolů frustrované a vyčerpané? Dopřejte mu přestávku, která opět zlepší produktivitu, motivaci, sníží stres a zlepší náladu. I krátká pauza od učení dokáže obnovit soustředění, pozornost a také kreativitu. Součástí přestávky může být krátký strečink, procházka, hra s domácím zvířátkem a někdy postačí pouze návštěva toalety a několikaminutové opuštění dětského pokoje.

Pozitivní myšlení je klíčem k úspěchu

Pomozte dětem myslet a mluvit o domácích úkolech pozitivně. Jsou to právě naše myšlenky, které mají obrovský vliv na realitu a ty negativní mohou dětem výrazně bránit při pořizování domácích úkolů. Utvrzujte děti v tom, že jsou chytré a na řešení problému určitě přijdou. Pokud nerozumí učivu, projděte si ho spolu s ním a krok za krokem vysvětlujte vše, co není jasné.

Domáce úlohy a pomoc

Zdroj foto: Freepik

Buďte oporou

Pokud se vaše dítě „zaseklo“ nebo se cítí frustrované, ujistěte se, že ví o vaší podpoře a že vás může vždy požádat o pomoc. Přiznejte se dětem k tomu, že ani vy jste ve škole nebyli vždy stoprocentní, což je naprosto v pořádku. Hledejte společně řešení na různé problémy. Zatímco učivo dějepisu, zeměpisu či biologie se děti musí naučit, matematické úkoly je mohou potrápit o něco více a i pravidla gramatiky mohou dát řádně zabrat. Učte se v případě potřeby spolu s dětmi a nenechávejte toto břemeno pouze na jejich bedrech. Chcete-li, aby domů přinášely dobré známky, musíte být součástí tohoto procesu.

Hledejte jiné zdroje

Nepostačují vašim dětem školní učebnice a výklad učitelů? Hledejte jiné zdroje, ze kterých mohou děti čerpat. Někdy stačí, když učivo vysvětlí jiný učitel, i ten na doučování, a dětem se okamžitě podaří spojit souvislosti. V dnešní době technologií je i internet plný vysvětlení a pokusů, které dětem pomohou učivo pochopit rychleji a dokonce i hravou formou.

Dbejte na spánkovou hygienu

Učení je důležité, ale stejně důležitý (ne-li více) je i spánek, jehož děti v tomto období potřebují dostatek. Kvalitní spánek zajišťuje optimální fungování mozku a je všeobecně propojen s akademickým výkonem. Nedostatek spánku zhoršuje kognitivní schopnosti, které vedou k nižším známkám, ale také ke zhoršenému chování dětí. Ujistěte se, že vaše dítě má před spaním dostatek času na odpočinek a hygienu a nemíří od učebnic přímo do postele.