7 domácích prací, které můžete svěřit do dětských rukou

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
19. dub'24

Cítíte, že je ten správný čas zapojit děti do domácích prací? Pomoc v domácnosti může být pro děti hrou, ale také cennou lekcí, během které nabydou nových dovedností a budou se cítit důležitě a zodpovědně. Jaké domácí práce jsou vhodné už pro ty nejmenší děti a s jakými úskalími je třeba počítat?

Děti rády napodobují rodiče, což dokazují i oblíbené hry na profese. Ještě předtím, než děti zapojíte do domácích prací, byste se měli smířit se dvěma věcmi – vše jim bude trvat mnohem déle a provedení jednotlivých úkolů nebude dokonalé. Myslete však na to, že zapojení vašich dětí do péče o domácnost má mnoho výhod, které se odráží i v budoucnosti.

Domácí práce přispívají již v raném věku k budování zdravých návyků, posilují vztah rodič-dítě (pokud jsou samozřejmě vykonávány v rozumné míře) a z dětí pomáhají „vykřesat“ nezávislé, sebevědomé a cílevědomé dospělé, kteří se nebojí přijmout odpovědnost. Čím jsou děti starší, tím náročnější úkoly jim můžete svěřit, ale v případě dětí ve věku 2–3 roky začněte s následujícími činnostmi.

1. Třídění a ukládání prádla

Třídění prádla a jeho následné ukládání do skříní může být pro děti super zábavou. Podobně jako u pexesa, i při párování ponožek musí najít dva stejné dílky. Tím však třídění prádla nekončí. Dětem můžete svěřit do rukou čisté prádlo všech členů rodiny, které je třeba rozdělit na hromádky a popracovat mohou i na skládání oblečení. To dá zabrat nejen motorice, ale také logickému myšlení a odhalí i různé povahové rysy dětí. Možná se dozvíte, že vaše dítě je perfekcionista nebo že mu, na druhé straně, na úhledně složeném oblečení vůbec nezáleží.

Domáce práce pre deti

Zdroj foto: Freepik

2. Prostírání stolu

Je u vás každodenní večeře nebo nedělní oběd rodinnou událostí? Dovolte dětem, ať prostřou stůl. Tříleté děti už dokážou rozložit talíře a příbory, uložit skleničky a dokonce krásně vyzdobit stůl. Projeví se jejich fantazie a smysl pro detail, ale kromě toho se naučí zásady správného stolování a budou se umět slušně chovat i v restauraci nebo na oslavě mimo domov. O pomoc je můžete požádat i po jídle. Možná ještě nezvládnou uložit použité nádobí do myčky, ale naskládat ho na kuchyňskou linku by měly dokázat.

3. Plnění láhví vodou

I vy se před každou procházkou vyzbrojíte láhvemi s vodou? Nepřestávejte s tím, pouze pověřte naplněním láhví děti. Udržitelné láhve na vodu jsou z nerozbitného materiálu, takže jediné, čeho je třeba se obávat, je menší potopa. Napustit vodu z kohoutku do láhve by neměl být problém. Ten může nastat v případě, že se vaše dítě rozhodne přelít si do vlastní láhve například džus z krabice.

4. Utírání prachu

Utírání prachu na policích považuje mnoho rodičů za nudnou a nezajímavou práci, kterou je však třeba čas od času vykonat. Zapojte do této aktivity děti – budou se cítit důležitě a zodpovědně. Svěřte jim do rukou police v dětském pokoji, kde se nacházejí nerozbitné předměty. Plyšové hračky a knihy jistě dokážou sundat a následně opět položit na místo bez nehody. Nemusíte je vyzbrojit leštidlem ve spreji, postačí i suchý hadřík, popřípadě vlhčené utěrky.

5. Úklid hraček

Úklid hraček po každé hře patří mezi první domácí práce, se kterými děti přijdou do styku. Začít mohou už opravdu v raném věku, vždyť uložení plyšáků na své místo není nic náročného. Úklid hraček můžete rozdělit na dvě úrovně. První bude snadný úklid hraček ze středu pokoje, eventuální přesunutí hraček například z obývacího pokoje do dětského. Další úrovní je uložení hraček na svá místa, tedy tam, kam patří a odkud je děti povytahovaly. Proto je dobré upevnit police v dětském pokoji do vhodné výšky, aby na ně dosáhly i děti.

Domáce práce vhodné pre deti

Zdroj foto: Freepik

6. Stlaní postele

Ustlat si postel trvá krátce, a přece to mnozí dlouho odkládají. Udělejte si z této činnosti ranní rutinu a zapojte do ní i batole. Po ranní hygieně a oblékání děti mohou ustlat svou postel, ale počítejte s tím, že chvíli potrvá, než bude postel upravena podle vašich představ. Dokonalost v tomto případě vůbec není nutná, důležité je, že si děti vypěstují dobrý návyk.

7. Zalévání rostlin a zahrady

Zalévání pokojových rostlin nebo péče o zahradu vaše děti nemohou pokazit. Netroufáte si svěřit jim do rukou své milované rostliny? Nabídněte jim alespoň úlohu nosiče vody. Napustit vodu do konvičky určitě zvládnou, že? Později do nich vložte trochu důvěry a dovolte jim, aby se o „pokojovky“ nebo zahradní květiny postaraly samy. Budou se cítit hrdě, protože jste jim do rukou svěřili péči o něco živého. To je jistě inspiruje k tomu, aby příště samy nabídly svou pomoc.