5 věcí, které byste neměli očekávat od dvouletého dítěte

5 min.
04. úno'24

Rodiče kladou na své děti vysoké nároky a jiné to není ani v případě těch nejmenších. Často se stává, že už dvouleté děti jsou kárány za chování, které je pro jejich věk příznačné. Co (ne)očekávat od dvouletých dětí a jak se smířit s tím, že některé projevy jsou jednoduše součástí vývojové fáze?

Zdravé děti se během vývoje chovají v souladu s vývojovými stádii, ve kterých se právě nacházejí. Ve věku dvou let se teprve učí žít v tomto velkém světě plném pravidel a často nejednají podle představ rodičů. Mnohé z věcí, které v tomto období dělají a se kterými rodiče marně bojují, jsou přitom naprosto normální. Tady je 5 věcí, které byste od dvouletých dětí měli přestat očekávat.

1. Přestaňte očekávat, že se bude dělit

Sdílení není pro děti přirozené. Ať už jde o hračky, jídlo, oblečení nebo cokoli jiného, je to něco, co se musí děti naučit. Studie ukazují, že děti se sice mohou naučit základy sdílení přibližně ve věku tří let, ale celý koncept dělení pochopí až ve věku sedmi let a více. Pro dvouleté děti je obtížné, přímo až nemožné, pochopit pojem vlastnictví.

Nerozumí, že to, co vlastní, je jich a že to dostanou zpět. Jednoduše si myslí, že když vrstevníkovi půjčí hračku, už ji nikdy neuvidí. Dejte jim čas a ukažte jim, že i vy se o věci dělíte. Může jít i o takové maličkosti, jako půjčení knihy partnerovi, nabídnutí sladkosti jiným dětem a podobně. Buďte příkladem a děti vás postupem času začnou kopírovat.

Dvojročné dieťa a záchvaty hnevu

Zdroj foto: Freepik

2. Přestaňte očekávat, že nebude mít záchvaty vzteku

Děti ve věku dvou let ještě nemají dostatečnou slovní zásobu k tomu, aby vyjádřily své pocity. Nedokážou zpracovat své silné emoce, které je občas převálcují, takže reagují tak, jak to umí – záchvatem hněvu. Co můžete jako rodič udělat? Být důsledný a nevzdat se. Zároveň se musíte naučit rozlišit, co se těmito záchvaty snaží dítě vyjádřit.

Jedná se pouze o záchvat z trucu a nejlepší reakcí je ignorace? Nebo potřebuje vaše dítě vědět, že je v bezpečí a nejlépe bude pevné objetí? Právě objetí často pomáhají dětem zvládat negativní emoce a uklidňují je. Když se vaše dítě naučí, že objetí pomáhá, je pravděpodobné, že při nejbližší příležitosti namísto záchvatu vzteku vyhledá vaši náruč. Vyhýbejte se však situacím, které tyto záchvaty spouštějí.

3. Přestaňte očekávat, že bude trpělivé

Dvouleté děti chtějí všechno a chtějí to hned. Stejně jako pojem vlastnictví je jim cizí i koncept trpělivosti. Až děti od pěti let se dokážou během čekání rozptýlit, čímž si vlastně budují trpělivost, ale od mrňousů ve věku dvou let to prostě očekávat nemůžete. Příliš dlouhé čekání v dětech může vyvolat frustraci, proto je nenechávejte čekat déle, než je potřeba. Dobrou zprávou je, že dětská pozornost se v tomto období soustředí na konkrétní věc jen krátce, takže se můžete prcka pokusit rozptýlit jiným způsobem. Myslete však na to, že dvouleté děti hledají okamžité uspokojení, proto jim neslibujte něco, co jim nedokážete dát v daném okamžiku, kdy zároveň nemáte připravené náhradní řešení.

Čo nečakať od malých detí

Zdroj foto: Freepik

4. Přestaňte očekávat, že si bude hrát s jinými dětmi

Děti ve věku dvou let si jen zřídka hrají s ostatními dětmi. Ano, hrají si v jejich blízkosti, ale hra není společná. Jedná se o tzv. paralelní hru, během níž si děti hrají vedle sebe, ale bez toho, aby zasahovaly do herního procesu toho druhého. Nenuťte své děti, aby si cíleně hrály s vrstevníky, či dokonce sourozenci, když jim vyhovuje hra o samotě. Děti se vyvíjejí už jen tím, že tráví čas ve společnosti jiných dětí, dívají se na sebe, sledují se navzájem a nabývají důležité sociální a komunikační dovednosti.

5. Přestaňte očekávat, že vždy potřebuje vaši pomoc

Mezi rodiči koluje všeobecná mylná představa, že dvouleté děti jsou bezmocné a neobejdou se bez pomoci rodičů. Zatímco v mnoha oblastech je toto tvrzení pravdivé, neplatí vždy a všude. V tomto věku děti začínají experimentovat s nezávislostí a začínají také napodobovat rodiče. Získávají sebedůvěru, kterou nabývají právě tehdy, když je necháte poradit si s některými situacemi bez vaší pomoci.

Dovolte dětem, aby vám pomáhalo s pracemi v domácnosti, samozřejmě těmi, které jsou přiměřené věku. Dvouleté děti mohou uklidit hračky, vyhodit plenu do koše či napít se ze skleničky bez vaší asistence. Dopřejte dětem trochu volnosti a budete překvapeni, kolik toho dokážou, když mají k dispozici správné prostředí, nástroje, ale také vaši důvěru.