Lžu, tedy jsem rodič: Proč dětem lžeme a jak je to ovlivňuje?

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
30. dub'24

Nebudeme lhát a řekneme to hned na začátku. Lžeme všichni. Z různých důvodů, v různých situacích, často s dobrým záměrem a lžeme i dětem. Jak lži rodičů ovlivňují děti, jejich celkové psychické zdraví a jaký mají dopad na jejich socializaci? Podívali jsme se lžím na zoubek a máme pro vás odpovědi.

Lžeme o Ježíškovi či zoubkové víle, lžeme, když chceme do dětí dostat zeleninu nebo jim rozmluvit konzumaci sladkostí. Milosrdné lži nám přicházejí na pomoc i při ztrátě členů rodiny nebo domácích mazlíčků. Vypadá to tak, že lži se staly součástí výchovných metod mnoha rodičů. Podle portálu Psychology Today lže dětem až 78 % amerických rodičů a ke lži se přiznali všichni dotázaní rodiče z Číny. Uchylujete se ke lži i vy? Po přečtení následujících řádků možná změníte názor.

Lež jako bumerang

Všichni víme, že děti se učí napodobováním, rodiče a starší sourozence sledují při každé činnosti a ať se nám to líbí nebo ne, kopírují dobré i špatné chování. Lži nevyjímaje. Každá lež, kterou dítě odhalí, může vést k přesvědčení, že lež je v pořádku. Tato metoda se navíc může obrátit proti vám. Lžete svým dětem? Měli byste očekávat, že i ony budou v budoucnu lhát vám. Vždyť co je na tom špatného, když to dělají i rodiče?

Lhaním můžete navíc negativně ovlivnit psychosociální přizpůsobení dítěte a nepříznivý dopad to může mít i na pouto mezi rodičem a dítětem. Je třeba také myslet na to, že naučené chování si děti přenesou do školky, školy a do vztahů, které si vybudují. Milosrdné lži jsou někdy nevyhnutelné, lži na denním pořádku už zavánějí průšvihem. V extrémních případech může výchova s přítomností lží vést dokonce k antisociálnímu chování a různým psychickým poruchám.

Klamstvo ako súčasť výchovy

Zdroj foto: Freepik

Lež má krátké nohy…

… a dříve či později vás dostihne. Děti přijdou na to, že dárky nenosí Ježíšek. Dozví se, že jejich milovaný pejsek neodešel na farmu, kde má více prostoru pro radostné honění s ostatními pejsky. Tyto lži jsou však z kategorie milosrdných a chceme jimi děti uchránit od bolesti, na kterou podle nás nejsou připraveny. Děti nemusí vůbec zasáhnout, ale i opak může být pravdou. Citlivější děti se mohou po odhalení skutečné pravdy cítit podvedeny rovnou dvakrát, což může narušit váš dosud harmonický vztah.

Důležitý je podle odborníků počet lží a také jejich velikost. Příležitostná lež nebude mít s největší pravděpodobností na jejich vývoj negativní vliv. Pozor je třeba si dávat na lež na denním pořádku. Snažte se těmto lžím vyhnout a zkuste místo toho zahrnout do vztahu upřímnost. Mluvte s dětmi o tom, proč je důležité říkat pravdu a jak lži ovlivňují mezilidské vztahy. Vytvářejte si s nimi modelové situace a ptejte se jich na emoce a pocity, které při případné lži zažívají.

Nepodceňujte ani rodičovský styl. Výzkumy naznačují, že lži se nejčastěji spojují s autoritativním výchovným stylem. Autoritativní rodiče se tímto způsobem snaží držet děti „na krátko“ a také prostřednictvím lží určují pravidla domácnosti. Snažte se děti vychovávat jiným, citlivějším stylem, abyste si nemuseli na pomoc přivolávat lži.

Za zvážení stojí i alternativy lží. Hraje vaše dítě na hudební nástroj, ale výsledky vám trhají uši? Pravděpodobně ho budete chtít podpořit a řeknete, že hraje krásně. Uchýlíte se ke lži, ale budete mít dobrý pocit z toho, že jste se svého hudebního génia nedotkli. Zkuste na to jít z jiné strany. Nemusíte mu okamžitě vmést do tváře, že jeho hra je příšerná a že to nelze poslouchat. Dá se to i jinak, například: „Hra na hudební nástroj vyžaduje trénink. Časem se určitě zlepšíš.” Uvidíte, že takové podpory si dítě bude v konečném důsledku vážit více než lži.

Lžeme, abychom neranili city dětí. Lžeme, abychom z jejich životů nevymazali všechno kouzlo. Lžemi se snažíme pozvednout jejich sebevědomí a víru v dobro lidstva. Ne všechny lži jsou špatné, ale všeho moc škodí. Snažte se lži omezit na minimum. Budete se cítit lépe nejen vy, ale také děti.