Těhotenství týden po týdnu: 35. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
04. úno'22

Teď už opravdu není cesty zpět. Ale na konci tohoto dobrodružství zvaného těhotenství vás čeká ta nejkrásnější odměna. 35. týden těhotenství předznamenává, že porod je již na dosah ruky a vám v tomto stádiu nezbývá, jen čekat, odpočívat a připravovat se na velký den.

Miminko i budoucí maminka se usilovně připravují na důležitý den, který nastane už za pár týdnů. Pojďme se ale podívat na to, co všechno se s vámi dvěma děje v týdnu číslo 35. Miminko se dá svojí velikostí přirovnat k ananasu – váží asi 2400 gramů a dlouhé je přibližně 46,5 cm. Do porodu už do výšky moc nevyroste, ale co se týče váhy, přibere ještě asi jeden kilogram. Máte pocit, že více váhy už neunesete? Nezbývá vám nic jiného než zatnout zuby a vydržet, cíl je už opravdu velmi blízko.

Příznaky třicátého pátého týdne

Závěr osmého měsíce těhotenství vás bohužel nebude šetřit a také si připravil několik příznaků, které svědčí o tom, že se nacházíte v cílové rovince:

  • Časté močení. Miminko je ve 35. týdnu pravděpodobně pohodlně uloženo v pánvi, kde ještě více tlačí na močový měchýř. Proto se není čemu divit, když je toaleta v tomto období váš druhý domov. Ať vás ovšem časté výlety na WC neodradí od příjmu tekutin. Dehydratace by mohla vyvolat předčasný porod, proto je pitný režim velmi důležitý.
  • Zácpa. Opakování je matkou moudrosti, proto opět připomínáme, že byste měla do stravy zařadit dostatek vlákniny, která pomáhá s trávením. Pokud jste vyzkoušela všechno a zácpa vás stále trápí, obraťte se na svého lékaře.
  • Bolesti kyčlí a pánve. Tyto bolesti jsou znamením toho, že se vaše tělo připravuje na porod. Vazy se uvolňují, aby se miminko mohlo co nejpohodlněji dostat z dělohy na svět.
  • Braxton-Hicksovy kontrakce. 35. týden těhotenství s sebou přináší častěji se opakující Braxton-Hicksovy kontrakce. Sledujte jejich frekvenci a intenzitu, v případě těchto falešných kontrakcí by se neměla jejich intenzita stupňovat a délka zkracovat. Změňte polohu, odpočívejte a dopřejte si dostatek tekutin.
  • Únava. Bolesti po celém těle, močový měchýř k prasknutí, falešné kontrakce, neustálé nošení množství kilo navíc, pálení žáhy, křeče… Těhotenství dá pořádně zabrat, proto je jen přirozené, že v tak vysokém stadiu těhotenství pociťujete únavu. Nepřeceňujte své síly, domácí povinnosti svěřte jinému členovi rodiny a vy v první řadě odpočívejte. Zasloužíte si to.

Těhotenské bříško během třicátého pátého týdne

Rostu, rosteš, rosteme. I takhle by se dalo shrnout vaše tělo a těhotenské bříško v této fázi těhotenství. Do 35. týdne se vaše děloha zvětší 500 až 1000násobně. Každý týden až do porodu byste měla optimálně přibrat cca 230 gramů.

A miminko? Jeho sluch je již dokonale vyvinutý a nejlépe reaguje na vysoké zvuky. Čekáte chlapečka? Na ultrazvuku byste v tomto týdnu měla vidět jeho varlata, která zřejmě úplně sestoupila.

Miminko je prakticky vyvinuto, ale jeho plíce budou dozrávat až v posledních týdnech těhotenství. Do narození se mu bude formovat i tuková vrstva, která po narození pomáhá s termoregulací a tento tuk je také příčinou toho, proč budete až do porodu intenzivně tloustnout.

Co vás ve 35. týdnu čeká?

Pravidelná prohlídka u gynekologa bude v tomto období spojena s testováním na přítomnost streptokoka skupiny B, které známe pod jménem zlatý stafylokok. Jeho neodhalená přítomnost by mohla vyvolat předčasný porod a ohrozit miminko. Pokud vám lékař oznámí pozitivní výsledek stěru, nepanikařte – nasadí vám preventivní léčbu antibiotiky, které vaše tělo této bakterie zbaví.

Do porodu vám v učebnicovém případě zbývá asi 5 týdnů. Pokud jste tak ještě neučinila, nastudujte si znaky porodu. Možná se vám to zdá příliš brzy, ale přibližně 11 % prvorodiček přivede děťátko na svět dříve a dvojčata jsou dokonce v tomto stadiu těhotenství považována za donošená.

Znaky porodu ve 35. týdnu

  • Odtok plodové vody. Plodová voda neodteče každé rodičce, někdy s tím musí mechanicky pomoci v porodnici. Její odtok je však jedním ze znaků porodu, i toho předčasného. Únik plodové vody může vypadat jako ve filmu, ale může jít i o pomalejší, ale soustavný únik vody z intimních partií.
  • Bolestivé kontrakce. Braxton-Hicksovy kontrakce jsou nic v porovnání s těmi opravdovými. Pokud spolu s nimi pociťujete bolest zad a/nebo břicha, a nejen svírání v oblasti dělohy, možná už nastal čas.
  • Pravidelné kontrakce. Nejen výrazná bolest, ale také pravidelnost kontrakcí nasvědčují tomu, že jde o skutečný porod. Neváhejte a zavolejte svému lékaři – ten vás usměrní, řekne, abyste sledovala intenzitu a trvání kontrakcí. V případě prvního porodu se doporučuje odchod do porodnice při kontrakcích v rozmezí 5 minut. Pokud to není váš první porod, rozestupy mezi kontrakcemi by měly být 10–15 minut, protože tyto porody bývají rychlejší a kratší.