Bolest břicha v těhotenství: Kdy jí věnovat zvýšenou pozornost?

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
01. bře'24

Těhotenství s sebou přináší slasti, ale také strasti. Těšíte se z každého centimetru na bříšku navíc, každé kopnutí miminka vám vykouzlí úsměv na tváři a o nákupu rozkošného oblečení pro miminko ani nemluvíme. Vystřízlivění však přijde v momentě, kdy příští maminku zabolí něco, co nemá. Jak interpretovat bolest břicha v těhotenství a kdy zvýšit pozornost?

Bolest břicha v těhotenství může být různá a je pouze přirozené, že zvláště během prvního těhotenství jsou tyto bolesti velmi nepříjemné a stresující. V tomto kýženém období se budoucí maminky kontrolují mnohem častěji a jsou citlivější na neobvyklé tělesné projevy.

Některé maminky zvyknou po porodu žertovat, že pokud jste během těhotenství nebyla minimálně jednou na pohotovosti s bolestí břicha, jako byste ani nebyla těhotná. Jak však rozlišit nevinnou bolest břicha od té, která již vyžaduje lékařskou péči? Sepsali jsme pro vás nejčastější typy bolestí břicha u těhotných žen a přidali pár rad první pomoci.

„Menstruační“ bolesti

Mezi první časné příznaky těhotenství patří bolesti břicha, které si ženy často spletou s blížící se menstruací. I proto si mnoho žen v prvním trimestru stěžuje na bolest v podbřišku či dokonce křeče, které připomínají ty menstruační. V těle budoucí maminky se už od prvního momentu dějí obrovské změny a bolesti jsou často způsobeny růstem dělohy. Jak jsme již zmiňovali, tyto bolesti mohou být i křečovité. Nepanikařte, pokud vás jejich intenzita probudí ze snu. Pokud nekrvácíte (i když některé ženy navštěvuje menstruace i během prvních měsíců těhotenství) a bolesti po čase ustoupí, není nutná návštěva lékaře.

Nepříjemná plynatost

Vyprovázela vás z urgentu lékařka se slovy, že máte „pouze“ zastavené větry? Neciťte se trapně, nejste první ani poslední těhulka, která skončila na pohotovosti právě z tohoto důvodu. Zácpa nebo nahromaděné plyny potrápí během těhotenství téměř každou ženu, a přestože způsobují nepříjemné bolesti, neohrožují život ani miminka, ani maminky. Co je však způsobuje?

Děloha se přesouvá, roste a svým pohybem mačká střeva, která mají stále méně místa. Jejich činnost se zpomaluje a problémy začínají. Projevují se nevolností, pocitem plnosti a bolestí v břišní oblasti. Při vícedenní zácpě bolest dokonce vystřeluje až do zad. Zácpě můžete předcházet lehkým cvičením, zvýšeným příjmem vody a stravou bohatou na vlákninu. Někdy však pomůže pouze jediné – čekat, až to přejde.

Tehotenstvo a bolesti brucha

Zdroj foto: Freepik

Bolest při vstávání

Oblý děložní vaz fixuje dělohu po obou stranách. Když děloha roste, vaz se napíná a způsobuje náhlou bolest, která se ozve hlavně při vstávání nebo změně polohy. Vstávejte proto pomalu a vyvarujte se prudkým pohybům. Bolesti mohou být tupé i ostré a cítit je můžete na jedné nebo obou stranách podbřišku či v tříslech. Tento typ bolesti se objevuje hlavně ve druhém trimestru.

Pálení žáhy

Pálení žáhy je častý problém těhotných žen – dokonce i těch, které před otěhotněním znaly pálení žáhy jen z vyprávění. Tento stav způsobují žaludeční kyseliny, které se ze žaludku dostávají zpět do jícnu. Příčinou může být hormon progesteron, ale také tlak dělohy na žaludek. Někdy se tento příznak objeví i po jídle nebo po cvičení.

Pálení žáhy může doprovázet bolest žaludku i bolest v krku. Existuje několik babských receptů jak bojovat s těmito nepříjemnými příznaky. Vyzkoušejte sklenici mléka, bílý jogurt nebo snězte trochu bílého pečiva. Základem je však správná poloha při spaní. Ze zad se přesuňte na bok a hlavu podložte polštářem.

Nechvalně slavní poslíčci

Braxton-Hicksovy kontrakce, lidově řečeno „poslíčci“, se objevují 2–3 týdny před porodem. Jde o jakési „cvičné“ kontrakce, kterými se vaše tělo připravuje na samotný porod – a vás drží ve střehu. Poslíčky může doprovázet i mírná bolest a tvrdnutí břicha. Tyto falešné kontrakce však na rozdíl od těch porodních netrvají dlouho, jejich intenzita se nezvyšuje a při změně polohy by měly odeznít.

Pokud si nejste jistá, ať už jde do tuhého nebo vás navštívili poslíčci, zkuste se projít a dát si teplou sprchu. Pokud kontrakce a bolest neustoupí, naopak naberou na intenzitě, kontaktujte lékaře nebo zajděte na pohotovost. Platí totéž, co v případě plynů – nebudete první, ani poslední žena, která s poslíčky skončila na urgentu.

I když většina bolestí je v těhotenství normální, není třeba je podceňovat. Vsaďte i v tomto případě na ženskou intuici, a když máte pocit, že něco opravdu není v pořádku, vyhledejte lékaře. Strach v těhotenství je přirozený a díky vyšetření budete mít jistotu, že všechno je tak, jak má být a vy můžete klidně pokračovat v nakupování výbavičky pro miminko.