Těhotenství týden po týdnu: 42. týden

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
17. bře'23

Vítejte v posledním týdnu těhotenství! Pokud jste to dotáhla až sem, pravděpodobně máte pocit, že těhotenství trvá celou věčnost, ale slibujeme vám, že své vytoužené miminko budete v rukou držet už zanedlouho. Na svět může přijít každým dnem, nebo mu v tom lékaři trochu pomohou. Nemůžete být přece těhotná navždy, no ne?

Pokud jste se ve čtení našeho seriálu o týdnech těhotenství dostala až sem, patříte k jedinečným maminkám, které to dotáhly až do 42. týdne těhotenství. Poklad, který nosíte pod srdcem, je v tomto stadiu těhotenství velký jako pořádný meloun. Měří asi 51,5 cm a váží přibližně 3670 gramů. Tyto míry však představují ideální případ, proto se nezalekněte, když vám lékař na prohlídce řekne, že váš „drobeček“ váží o kilo víc.

Příznaky čtyřicátého druhého týdne

Mluvit o příznacích těhotenství v jeho čtyřicátém druhém týdnu asi není moc na místě. Momentálně jste těhotná 10 měsíců a 2 týdny (ano, stává se to i u lidí) a všechny nepříjemné symptomy vysokého stadia těhotenství znáte nazpaměť i o půlnoci. Křeče v nohou, problémy se spánkem, bolesti zad, tlak v pánvi, hemoroidy, časté močení a kontrakce vás budou provázet i posledním týdnem zdánlivě nekonečného těhotenství.

To, co obvykle maminky pociťují v absolutním závěru těhotenství, je stres, nervozita a pochopitelně i frustrace. Být v tomto stavu 42 týdnů by mělo být podle mnoha maminek ilegální, ale stává se to. Nebojte se, miminko se už každým dnem přihlásí o slovo, proto odpočívejte, sledujte oblíbené filmy a seriály, nechte se obskakovat a vychutnávejte si ticho domova bez plačícího miminka.

Znaky porodu ve 42. týdnu

Porod se může v těchto dnech spustit opravdu kdykoli a zde jsou znaky toho, že se opravdu blíží:

  • Uvolnění hlenové zátky, která může být někdy zabarvena krví, je znakem toho, že děložní čípek se připravuje na porod. Neumíme sice předpovědět, jak brzy začnete na porodním sále tlačit, ale oddělení hlenové zátky je opravdu dobrým začátkem.
  • Únik plodové vody, její prasknutí a následná záplava (nebo jen potůček) naznačují, že porod začne během několika hodin. Může se stát, že po odtečení plodové vody vás lékař v porodnici otočí a pošle zpět domů, kde budete čekat na pravidelné kontrakce.
  • Právě ty jsou dalším znakem toho, že porod je na spadnutí. Při skutečných porodních kontrakcích budete hned vědět, že to nejsou jen Braxton-Hicksovy kontrakce. Porodní kontrakce jsou pravidelné, silné, jejich intenzita se zvyšuje a čas mezi nimi se zkracuje.

Štyridsiaty druhý týždeň tehotenstva

Jak bezpečně vyvolat porod?

Dlouhotrvající těhotenství vyvolává mnoho otázek a k nim nepochybně patří i ta, jak vyvolat porod. Kromě procházek, pikantního jídla či sexu lze porod vyvolat i lékařskými metodami, které vám gynekolog v tomto týdnu zřejmě navrhne:

  • Hamiltonův hmat, který se provádí ručně a lékař při tomto zákroku oddělí vak plodových obalů od děložního čípku. Zákrok nevyžaduje hospitalizaci, provádí se ambulantně a ve většině případů spustí kontrakce do 48 hodin.
  • Prasknutí plodové vody. Lékař pomocí speciálního háčku rozbije vak s plodovou vodou, čímž urychlí příchod kontrakcí a porod začne během několika hodin.
  • Rozšíření děložního čípku pomocí léku s obsahem prostaglandinu rovněž představuje způsob na vyvolání porodu. Hormon prostaglandin obsahují také spermie a pokud se cítíte na opravdu last-minute sex, můžete jej vyzkoušet k urychlení porodu.
  • Kromě prostaglandinu lze porod vyvolat i oxytocinem, který způsobuje kontrakce. Ten se vyplavuje i při dráždění bradavek, takže si na pomoc můžete opět přivolat partnera (nebo si pomozte sama).

Jak si zkrátit 42. týden těhotenství?

Zdá se vám to jako celá věčnost? Miminko tento týden přijde na svět, ať už tak či onak. Zpříjemněte si poslední hodiny bez něj, jak to jen jde. Nestrachujte se a odpočívejte, pokuste se utišit mysl nenáročným pohybem, meditací nebo masáží. Procvičujte si dýchání, které se vám při porodu určitě hodí.

Nezapomínejte také sledovat pohyby miminka a všechno podezřelé (zejména delší nečinnost) hlaste lékaři. Neváhejte ani při zvláštním vaginálním výtoku, krvácení či bolesti břicha. Čtyřicátý druhý týden s sebou přináší i jisté riziko a zvýšené porodní komplikace, proto si pochybnosti nenechávejte pro sebe.

Zkontrolujte opět tašku do porodnice. Zřejmě tam už dlouho máte vše, co potřebujete, ale opakovaná kontrola nikdy nezaškodí. A to nejlepší na konec – hýčkejte se. Za tak dlouho těhotenství si zasloužíte odměnu, proto si dopřejte cokoliv, po čem už dlouho pokukujete. Může to být nová kabelka, rtěnka v krásném odstínu, ale ty ty lákavě vypadající mini dortíčky z kavárny na rohu.