Jak vím, že porod se blíží? Zde jsou nejčastější znaky

  Kategorie: Těhotenství,
7 min.
24. led'19

Bojíte se, že přehlédnete první příznaky začínajícího porodu? Strach z toho, že nestihnete přijít do porodnice včas, není až tak neopodstatněný, jak se na první pohled může zdát, a věřte či ne, i vícenásobné maminky někdy neumějí s určitostí říci, zda už opravdu jde do tuhého. Čtěte dál a zjistěte, jaké jsou nejčastější znaky blížícího se porodu.

Budu vědět, že už rodím? Neprošvihnu to? Neporodím doma, v taxíku nebo ve výtahu? Pokud jste nebo jste byla někdy těhotná, je více než jisté, že i vám hlavou proběhly zmíněné otázky a scény jako z filmu minimálně jednou. V životě mimo filmového plátna se však nestává, že byste začátek porodu promeškala. Pro jistotu jsme však pro vás sepsali pár znaků, díky kterým si budete stoprocentně jistá, že miminko se už hlásí na svět.

24 až 48 hodin do porodu

To, že porod se nezadržitelně blíží, vám může dát miminko najevo mnohem dříve, než jen pár hodin před jeho příchodem na svět. Sepsali jsme pro vás nejčastější znaky toho, že porod začne za 24 až 48 hodin:

  • Máte častější vaginální výtok zbarvený do hněda, popřípadě do růžova.
  • Pocit, že dítě se sesunulo níže do pánevní dutiny. Můžete mít pocit, že miminko už netlačí na vaši bránici a dýchá se vám o něco lépe.
  • Dostaví se falešné Braxton Hicks kontrakce, tzv. „Cvičné“ kontrakce, kterými se tělo připravuje na porod.
  • Všimla jste si mírného, ale viditelného úbytku váhy.
  • Trápí vás tupá bolest zad, která se z ničeho nic objevuje a znovu mizí.
  • Pociťujete časté pohyby střev doprovázené křečemi a dostavit se mohou i zažívací potíže či zvracení a také křeče v oblasti pánve a konečníku.
  • Nával/pokles energie nebo velmi výrazný pocit únavy.
  • Děložní hrdlo je na základě vyšetření lékaře měkčí a tenčí.

Výše uvedené příznaky se nemusí projevit najednou a časové rozpětí mezi nimi může být několik hodin, ale i dní. Všímejte si pozorně svého těla a všech změn, které s blížícím se termínem porodu nastávají a informujte o nich svého gynekologa či porodníka. Ten už bude vědět, zda je děťátko na cestě.

Porod porodnica

4 znaky začínajícího porodu

Zatímco předchozí příznaky vám signalizují blížící se porod, následující 4 znaky vás ujistí o tom, že porod už skutečně začíná.

  1. Odteče vám plodová voda. Nečekejte však žádnou scénu jako z filmů či seriálů – ve skutečnosti pouze malému procentu žen odteče plodová voda před pravidelnými kontrakcemi a nemusíte se bát ani toho, že pod vámi zůstane malé jezero. Hlava děťátka totiž zabraňuje vytečení obrovského množství tekutiny. Mnoho žen například přirovnává odtok plodové vody k úniku moči. Někdy se však může stát, že plodová voda vám odteče až během tlačení miminka nebo vám plodové obaly propíchnou v porodnici. Po prasknutí plodového obalu a odtoku vody porod začne obvykle do 12 hodin.
  2. Objeví se krev. I kapka krve může v těhotenství způsobit pořádnou paniku, ale před porodem se může objevit hlenovitý výtok sépiové či narůžovělé barvy. Jde v podstatě o výtok z hlenu, který během těhotenství obklopuje děložní čípek a chrání tak miminko před různými infekcemi. Děložní hrdlo se s blížícím termínem připravuje na porod, uvolňuje se a otevírá, čímž tento hlen vylučuje. Po objevení se výtoku může porod začít za několik hodin, ale i dní či dokonce týdnů.
  3. Začnou se silné a pravidelné kontrakce. Pokud si náhodou nevšimnete odtoku plodové vody, kontrakce vám dají pocítit fakt, že porod je za rohem. Zpočátku budou slabé a nepravidelné, ale s přibývajícím časem naberou na intenzitě a pravidelnosti. Kontrakcemi se tělo snaží tlačit hlavičku děťátka směrem dolů a zároveň se těmito stahy rozšiřuje prostor k vytlačení miminka.
  4. Pocítíte velkou bolest páteře. Velká většina žen si na bolesti zad stěžuje během celého těhotenství, ale s blížícím se porodem se tyto bolesti opravdu zvýrazní. To znamená, že během porodu miminko hlavou tlačí na páteř, čímž mamince způsobuje tyto bolesti.

Pouze falešný poplach?

Možná jste už i vy slyšeli o případech, kdy ženu vrátili z porodnice se slovy, že porod se ještě nezačal a ještě má čas. Důvodem k panice mohou být v tomto případě Braxton Hicks kontrakce, tedy tzv. falešné kontrakce, které budoucí maminky vyděsí a ty se pro jistotu co nejrychleji dostaví do nemocnice. Braxton Hicks kontrakce se však od těch skutečných porodních kontrakcí liší – jsou nepravidelné, slabé a po čase ustoupí.

Na rozdíl od skutečných kontrakcí po pár minutách nenaberou na intenzitě, právě naopak, zeslábnou a přestanou vás trápit i při chůzi či jiném pohybu. Nezpůsobují tak silnou a intenzivní bolest zad jako porodní kontrakce a většinou vás při nich bolí spodní část břicha, ne kříže. Pokud si chcete být jistá tím, že jde o falešný poplach, sledujte hodiny a kontrakce si odstopujte. V případě, že kontrakce se opakují každých 5–7 minut v rozpětí jedné hodiny, znamená to, že se začíná porod.

Porod babatko mamicka

Kdy je čas jít do porodnice?

Bojíte se, že nestihnete přijít do porodnice včas a miminko přivedete na svět v taxíku? Můžete se uklidnit, protože takové scény se v reálném životě dějí jen málokdy. Pravdou je, že porod může trvat celé hodiny a zejména prvorodičky umí pořádně potrápit. S nástupem prvních kontrakcí zavolejte svému gynekologovi, který vám položí několik otázek týkajících se bolestí, trvání kontrakcí a podobně. Právě lékař vám řekne, zda je už čas přijít do porodnice, kde vás porodník vyšetří a zhodnotí, na kolik „jste otevřená“ v jakém stádiu je porod. Neunáhlete se, protože v takovém případě byste do porodnice vážila zbytečnou cestu.

Pokud rodíte podruhé, zavolejte lékaři o něco dříve – když se kontrakce opakují v 5 až 10 minutových intervalech. Zatímco první porod je obvykle nejdelší, všechny další bývají o polovinu kratší, proto odchod do porodnice neodkládejte. Rozhodující však nejsou pouze kontrakce, jejich intenzita a pravidelnost, ale i jiné faktory, které je třeba zvážit – prasknutí plodového obalu a odtok plodové vody, extrémní bolesti či vzdálenost od porodnice. Svého lékaře byste měla okamžitě kontaktovat i v případě, že se některé příznaky blížícího se porodu vyskytnou v dřívějším termínu, ale i tehdy, pokud čekáte dvojčata, vaše těhotenství je rizikové nebo prostě cítíte, že něco není tak, jak má být.

Ne každá budoucí maminka umí s určitostí říci, že bolesti, které cítí, se spojují s porodem a nejde o křeče způsobené obrovskou porcí večeře. I přesto, že předporodní bolesti nejsou vždy očividné, ty porodní promešká opravdu jen málokdo. Držíme palce a přejeme vám, aby měl porod vašeho vytouženého miminka hladký průběh a šťastný konec!