Čtvrtý trimestr těhotenství: Už jste o něm slyšela?

6 min.
05. dub'24

280 dní, 40 týdnů, 9 měsíců. Přesně tři trimestry trvá, než se v těle ženy vytvoří nový život a přijde na svět. Porodem však nic nekončí, právě naopak. Začíná nejen péče o čerstvě narozené miminko, ale také čtvrtý trimestr, který s sebou přináší stejně mnoho změn jako samotné těhotenství. Připoutejte se, právě vstupujete do čtvrtého trimestru!

S termínem čtvrtý trimestr přišel poprvé americký pediatr Harvey Karp, podle něhož se toto období vztahuje na první tři měsíce po narození miminka. Podle jeho teorie přicházejí na svět děti příliš brzy a pokud by se mohly rozhodnout jinak, v těle matky by si ještě chvíli pobyly. A to konkrétně tři měsíce. Právě proto je podle doktora Karpa důležité vnímat první tři měsíce po porodu jako další trimestr, během něhož se stále vyvíjí nejen děťátko, ale vlivem hormonů se mění i tělo matky.

Co čtvrtý trimestr přináší?

Devět měsíců se žena těší na své děťátko a neumí se dočkat momentu, kdy ho poprvé uvidí. Ze všech stran poslouchá, že na bolest z porodu zapomene ve chvíli, kdy bude konečně držet své miminko v náručí. Jen málokdo však příští mamince řekne i odvrácenou stránku prvních týdnů po porodu. Faktem je, že příval hormonů může způsobit pořádně divokou horskou dráhu pocitů. Mnohé maminky jsou zejména během šestinedělí zoufalé, úzkostlivé a mají pocit, že o miminko se nedokážou postarat. Obrovská změna, a hlavně zodpovědnost za živého človíčka si může vybrat svou daň v podobě poporodní deprese, kterou ještě mnozí (lékaři, rodina ale i matky) berou na lehkou váhu.

Poporodní změny se však netýkají pouze hormonálních výkyvů a psychického stavu. Trpí také tělo ženy, které na svět přivedlo dítě. Mnohé maminky trpí nesnesitelnými bolestmi způsobenými natržením a sešíváním, některé trápí zlatá žíla, inkontinence, krvácení a netřeba zapomínat ani na bolestivé kojení. Samozřejmě, není tak jednoduché vyrovnat se ani s tím, jak vypadá tělo čerstvé maminky pár týdnů po porodu. Fyzický stav maminek může být ovlivněn i kolísáním hladiny hormonů, což může u některých žen způsobovat příznaky podobné těm během těhotenství.

Štvrtý trimester a materstvo

A co miminko?

Před narozením si miminko užívalo pohodlí maminčina bříška. Poslouchalo hučení krve, která pulzovala žilami dělohy a bylo zvyklé na své stísněné tmavé prostory. Právě proto je krátce po narození velmi důležité vytvořit toto prostředí, které je miminku důvěrně známo. Miminko je třeba vázat do zavinovaček nebo do dětské peřinky, kolébat ho a v případě potřeby pouštět tzv. bílý šum, který imituje zvuk dělohy. Pomáhá také pevné objetí miminka a matky tělo na tělo. Mnohá miminka, která mají po narození problémy se spánkem, je vhodné uložit do speciálních hnízd na spaní, která svým tvarem připomínají polohu miminka v bříšku a spouštějí tzv. uklidňující reflex.

Novorozeně si podobně jako matka zvyká na něco nového, nepoznaného a je zcela odkázáno na péči rodičů. Na rozdíl od mnoha jiných savců nedokáže hned po narození chodit a jeho vývoj je mnohem pomalejší. Miminko se rodí pouze s reflexy a instinkty, kterými na sebe poutá pozornost a dává rodičům najevo, že potřebuje jejich pomoc. Během prvních tří měsíců je třeba miminku „podsouvat“ co nejvíce podnětů, které pomáhají zdokonalovat smysly a adaptovat se na nový svět. Mozek děťátka je v tomto období jako houba a „nasává“ všechny nové informace.

Třeba se připravit na to, že během čtvrtého trimestru bude miminko plakat mnohem více, než v následujících měsících. V těchto měsících je třeba miminku dopřát lásku, doteky a péči vždy, když si to bude pláčem „vynucovat“. Nemusíte se vůbec bát, že tímto chováním miminko rozmazlíte. První týdny po narození jsou nestálé a děťátko ještě nemá vytvořený denní režim. Hodně spí, papá a pláče a to v kteroukoli denní či noční hodinu.

Štvrtý trimester s bábätkom

Zdroj foto: Freepik

Nezapomínejte, že…

  • … vám to jde skvěle. Bez ohledu na to, kolikrát vaše miminko pláče a vy pláčete s ním, uvědomte si, že jste na svět dokázala přivést nový život a už jen to něco znamená. Čtvrtý trimestr má svůj konec a po něm budete s miminkem skvělá, sehraná parta.
  • … ne každá minuta bude dokonalá, a to je v pořádku. Seriály, filmy, knihy a zejména sociální sítě popisují mateřství jako procházku růžovou zahradou. Péče o miminko je krásná a plná lásky, ale je zároveň náročná, stresující a někdy jednotvárná. Máte-li pocit, že negativních pocitů je mnohem více než těch pěkných, nebojte se vyhledat odbornou pomoc.
  • … miminka nejsou dobrá nebo špatná. Jsou to prostě miminka, živé bytosti se svojí vlastní osobností. Některá spí lépe než jiná, papají více, méně pláčou, postupují rychleji, ale to ještě neznamená, že vaše miminko je „špatné“.
  • … vaše tělo je krásné a silné. Mění se, to ano a už nikdy nebude vypadat tak jako dřív, ale během devíti měsíců a jednoho porodu odvedlo skvělou práci a pokračuje v ní i po porodu. Dokáže přece vytvořit mateřské mléko, houpat děťátko na rukou a zpívat mu ukolébavky, a to je přesně to, po čem váš malý uzlíček touží.
  • … nejste sama. První měsíce po porodu mohou u některých matek vyvolat pocit izolace. Většinu dne jste s miminkem sama doma, nemáte čas na přítelkyně a sotva si najdete chvilku na partnera a na sebe. Pokud vás přepadá pocit, že tato samota vás pohlcuje, ozvěte se. Pediatr, gynekolog, partner, ale i rodiče a blízcí vám jistě poskytnou potřebnou oporu.

Čtvrtý trimestr je obdobím, během kterého se matka s děťátkem poznávají a zvykají si na sebe i na své nové úkoly. Nebojte se s partnerem a blízkými otevřeně povídat o tom, co prožíváte, ať už jsou tyto pocity pozitivní nebo negativní. A myslete na to, že tak jako všechno, i čtvrtý trimestr jednou skončí, a nakonec bude mateřství opravdu krásné.