První dítě až po třicítce?

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
05. čec'17

Kdy je nejvhodnější čas na početí dítěte? Jinou odpověď by vám dal lékař, jinou psycholog a možná úplně jinou sociolog. Faktem však je, že přibývá žen, které své první dítě přivedou na svět až po dosažení 30 let. V čem je těhotenství po třicítce jiné? 

Lékaři to vidí jasně, ideální doba na otěhotnění je kolem 25. roku života, kdy je žena nejplodnější a pravděpodobnost donošení zdravého plodu je nejvyšší. S rostoucím věkem klesá plodnost ženy, například okolo 35. roku je pravděpodobnost otěhotnění v jednom cyklu už jen 16 procent. Navzdory tomuto faktu každý rok stoupá průměrný věk prvorodiček. Zatímco v roce 1990 byl průměrný věk 25 let, podle posledních statistik průměrný věk prvorodiček u nás překročil třicet let. Starší prvorodičky mají i země jako Itálie (30,6), Španělsko (30,4) nebo Lucembursko (30). 

Žena těhotenství

Co to způsobuje? Přibývá žen, které zůstávají déle ve škole, nebo si chtějí vybudovat kariéru. Některé si zase touží plnit cestovatelské sny nebo si najdou prostor na seberealizaci a dítě do jejich plánů momentálně nezapadá. A některé ženy zase jen neumí najít „toho pravého“. Dítě je dnes poměrně drahá záležitost a mnohé páry si chtějí nejdříve udělat finanční rezervu, aby je založení rodiny nepřekvapilo po finanční stránce. Některé ženy zase neslyší tikat pověstné biologické hodiny a vždy se najde důvod, proč právě teď není vhodná doba. Říkají si – když dostuduji, když si odpracuji alespoň pár let, když koupíme byt, když dokončíme dům, když trochu pocestujeme... Takových „když“ bychom uměli najít mnoho.

Rizika těhotenství po třicítce

Odkládání početí po třicítce má svá rizika. Ženy mají po dosažení třicítky o pětinu větší riziko předčasného porodu i toho, že se děťátko nebude tabulkově vyvíjet a bude mít vrozené vývojové vady. Stejně jim ve větší míře hrozí narození mrtvého dítěte či preeklampsie. Za všechny tyto komplikace (kromě preeklampsie, jejíž příčina není lékařům zcela jasná) může stárnutí dělohy a placenty. Těhotenství po 30. roku života se pojí ještě s jedním fenoménem – vícenásobným těhotenstvím. Čím je žena starší, tím větší hormonální změny u ní probíhají. Organismus může uvolnit více vajíček, které mohou být najednou oplodněna. Proto máte po třicítce větší šanci, že se vám narodí dvojčata.

Vyšetření těhotenství

Vyšší věk, více císařských řezů

Vyšší věk rodičky vyžaduje zvýšenou pozornost. U nás platí konvence ještě z dob Československa, že za rizikový věk se považuje 35 let a více. Ženám po 35. roce života se doporučuje amniocentéza –  odběr plodové vody, při kterém se zjišťují vývojové a genetické poruchy plodu. V tomto věku častěji hrozí vysoký krevní tlak a cukrovka. A vyšší počet těhotenství končí císařským řezem. Podobně jako u Zdenky z Bratislavy, která poprvé porodila jako 33 letá, první dítě odkládala, dokud nenašla toho pravého. Ani otěhotnění u ní nebylo tak jednoduché. Jelikož měl její partner špatný spermiogram, musela navštívit kliniku asistované reprodukce a absolvovat mimotělní oplodnění. Vajíčko se ujalo a celé těhotenství probíhalo v pořádku až do 8. měsíce, když se vyskytly komplikace. Její diagnóza zněla placenta previa marginalis (nepravidelně uložena placenta, když dolní okraj placenty sahá k vnitřní brance). 

Příznakem tohoto stavu je opakující se krvácení, což může vážně ohrozit život matky i miminka. „V 32. týdnu jsem začala krvácet a musela jsem ležet týden v nemocnici. Pak jsem ležela doma a šetřila se, až jsem nakonec porodila šest dní po ukončeném 37. týdnu a to císařským řezem, který se nakonec skončil úspěšně, protože mi hrozilo i odebrání dělohy,“ svěřila se nám se svým příběhem Zdenka. Lékař jí přitom nikdy nenaznačoval, že by si měla s prvním dítětem pospíšit, i když její rodina měla občas narážky na to, kdy bude konečně mámou. Pokud by mohla být znovu poprvé těhotná a vybrat si kdy by to bylo, změny, které se děly s jejím tělem, by nejraději absolvovala ve věku 25 let.

Těhotenství po třicítce

Starší rodičky jsou na tom lépe po psychické stránce

Těhotenství po třicítce má však i své pozitivní stránky. Se zajímavou teorií přišel doktor John Mirowski z Univerzity v Texasu. Ideální věk pro porod je podle něj tehdy, když má žena 34 let. Na jedné straně si uvědomuje, že mladý organismus se po porodu snadněji zregeneruje, na druhé straně zralá žena dokáže lépe zvážit své schopnosti. Rovněž se předpokládá v tomto věku stabilní vztah a podpora partnera, vybudovaná kariéra, takže maminka po návratu do práce nebude muset začínat od nuly, a také finanční stabilita. Studie odborníků z Univerzity v Jižní Kalifornii dokonce tvrdí, že ženy, které rodily ve věku 35 let a více, jsou na tom lépe po psychické stránce. Ve vyšším věku berou život s nadhledem a mají množství koníčků a zážitků, které by jinak s dítětem neměly. 

Ke které skupině maminek patříte vy? Stihla jste dítě ještě před třicítkou?