Preeklampsie v těhotenství

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
02. lis'16

Bezproblémové těhotenství je snem každé budoucí maminky. Přibližně pět procent těhotných žen však nemá to štěstí a postihuje je preeklampsie nebo její počáteční příznaky, které se mohou rozvinout až do život ohrožujícího stavu. Co všechno víte o této nemoci, která se objevuje obvykle v druhé polovině těhotenství?

Pravidelné měření tlaku a kontrola bílkoviny v těhotenské poradně mají svůj význam. Mohou pomoci odhalit preeklampsii, nemoc, která postihuje pouze těhotné ženy. Je zrádná i proto, že přichází bez varování. Jejím příznakem je zvýšený krevní tlak a výskyt bílkoviny v moči, někdy i otoky těla.

S touto těhotenskou komplikací se setkala i 33 letá Jana, která o nemoci kdysi četla v časopise pro maminky. Preeklampsie později zkomplikovala těhotenství několika jejím známým. Tehdy ještě netušila, že k pěti procentům žen bude jednou patřit i ona sama.

Preeklampsie v těhotenství

Preeklampsie se může rozvinout do eklampsie

„Úplně prvním příznakem byly nepřirozeně trhavé pohyby dcerky v bříšku. Někdy jsem měla pocit, jako bych trpěla záchvaty. Následně se podle ultrasonografického vyšetření zjistilo, že dcerka měla o 2 týdny menší bříško než zbytek těla a celkově nízkou odhadovanou váhu. Tělo mi začalo postupně stále více otékat a stoupal mi krevní tlak,“ rozpovídala nám o svých symptomech.

Gynekoložka zjistila odchylku v 30. týdnu těhotenství. V 33. týdnu již byl Janin stav kritický a lékaři se rozhodli pro akutní sekci. Od prvního projevu preeklampsie až po rozvinutí eklampsie a předčasný porod uběhlo přibližně 6 týdnů.

Lehčí případy a klid na lůžku

Janiny příznaky patřily mezi těžší případy, které jsou typické eklamptickými záchvaty a křečemi. Pokud by lékaři nezasáhli včas, na životě by byli ohroženi oba – matka i dítě. Lehčí případy jsou doprovázeny zvýšeným krevním tlakem a otoky, vyžadují si však přísně sledování. Pokud se nemoc podchytí včas, lékař vám nařídí klid na lůžku a předepíše dietu. Při zhoršujícím se stavu je jediným řešením vyvolání porodu nebo císařský řez, tak jako u Jany. Porodem preeklampsie zanikne.

Náročné období v životě ženy

Malá Nelka přišla na svět s hmotností 1 450 g, naštěstí zcela zdravá. „V inkubátoru mě čekala malinká osůbka, kterou jsem si nemohla pohoupat a polaskat v náručí, nebo přiložit k prsu. Bylo to velmi psychicky náročné období, jelikož mě propustili z nemocnice domů, ale dcerku si tam museli nechat celý měsíc a já jsem k ní mohla chodit jen na návštěvy v určených návštěvních hodinách. Pocit, že vaše děťátko je daleko od vás a starají se o něj cizí lidé, je pro každou maminku zdrcující," popsala své pocity.

Preeklampsii ohlásí trojice příznaků – otoky, vysoký krevní tlak a bílkovina v moči.

Příčina preeklampsie není jasná

Podle lékařů byla sekce provedena v poslední možnou chvíli. Tento negativní zážitek však maminku psychicky posílil, i když 9 měsíců po porodu je stále sledována internistou a hematologem. Preeklampsií byly nejvíce postiženy srdce, játra i ledviny a zřejmě ještě nějaký čas potrvá, než budou fungovat znovu na 100 %. Zákeřnost tohoto onemocnění je také v tom, že jeho příčina není jasná.

Lékaři se však domnívají, že jde o poruchu vzájemného působení imunitního systému matky a dítěte. Prevence je v tomto případě sporná, doporučuje se však vést zdravý životní styl a nepodceňovat pravidelné kontroly v těhotenské poradně.

Díky jakým faktorům jsou některé ženy více ohroženy?

  • obezita,
  • příliš nízký (méně než 20 let) nebo vyšší věk (nad 35 let),
  • příliš velký časový odstup mezi těhotenstvími (více než 10 let),
  • zdravotní komplikace jako cukrovka nebo lupus,
  • vícenásobné těhotenství,
  • umělé oplodnění (s příznaky preeklampsie se setkalo až 42 % žen, které podstoupily umělé oplodnění).