Starosti na druhou – jak si poradit s výchovou dvojčat

10 min.
26. bře'17

I vy patříte k šťastným maminkám, kterým lékař oznámil, že v bříšku se jim neukrývá jenom jedno, ale hned dvě překvapení? První moment euforie a dvojnásobné radosti však často vystřídají obavy, jak si s touto "dvojitou nadílkou" poradit. Péče o dvojčata a jejich výchova sice přinášejí úplný zvrat v plánech celé rodiny, ale určitě nejsou nezvladatelným problémem.

Dvojičky pri hre

Zpočátku je to trochu složitější, ale později určitě zjistíte, že mít dvě děti najednou může mít i spoustu výhod. Našli jsme 10 předností, které s sebou přináší výchova dvojčat:

  • Nemusíte těhotenství absolvovat vícekrát (samozřejmě v případě, že se chystáte mít pouze dva potomky).
  • I bezesné noci při miminkách vás potrápí jen jednou v životě.
  • Nehrozí vám dilema v rozhodování se mezi dvěma jmény, která se vám velmi líbí. Můžete použít obě. :-)
  • Oběma dětičkám můžete režim nastavit najednou. Nemusíte řešit, co se starším, když je třeba se věnovat tomu mladšímu.
  • U dvojčat je fascinující pozorovat souběžný vývoj dvou samostatných osobností a objevovat jejich osobité rysy – to u jiných dětí nezažijete. 40 procent dvojčat si dokonce vyvine společný, okolí nesrozumitelný "jazyk", což se odborně nazývá kryptofazie.
  • Mít dvojče nejednou znamená získat do života nejlepšího přítele na světě. Jejich sourozenecká láska bude o to silnější, že je spojovalo společné pouto již v maminčině bříšku.
  • Dvojčata neznají nevýhody starších a mladších sourozenců.
  • Přestože identické děti dnes nejsou tak výjimečné, pokaždé upoutají pohledy okolí – připravte se na to, že budete středem pozornosti.
  • Vaše děti se budou den co den dělit nejen o společné radosti, ale i obavy. Komu by se nelíbilo mít třeba v první den školy po boku svého vlastního sourozence?
  • Narozeninové oslavy, nákupy dárků i vánočních překvapení absolvujete pouze jednou ročně.

Víte, že...?

Pravděpodobnost, že porodíte dvojčata, se v současnosti rovná 3 procentům, kdysi to však bylo mnohem méně. Jak uvádí Sdružení Slovenský pacient, jedním z vysvětlení stoupajícího počtu dvojčat je stále vyšší věk rodiček. V této fázi probíhají v těle ženy různé hormonální změny, v důsledku čehož se obvykle uvolní více vajíček. Svůj podíl však mají i léky na podporu plodnosti, které se podávají při umělém oplodnění.

Samozřejmě, za běžných okolností je vaše šance zplodit dvojčata vyšší i tehdy, když už v rodině podobné potomky máte, nebo jste již absolvovala více těhotenství, případně jste již jednou dvojčata porodila.

Tehotná mamička s oteckom

Jak zjistím, jestli čekám dvojčata?

Odpovědi se dočkáte už po prvním ultrazvuku, který těhotná žena podstupuje v prvním trimestru. Nelekejte se však, pokud vás při odhalení dvou plodů ve vašem bříšku automaticky označí za rizikovou rodičku. Je to běžný a obezřetný lékařský postup.

Čím více dětí totiž čekáte, tím spíše máte šanci, že porodíte předčasně. Dvojčata mají také, zcela logicky, menší váhu než běžné děti, které se v bříšku s nikým nemusí dělit o prostor. Jejich průměrná hmotnost při narození je jen 2,5 kg. To vše znamená větší riziko zdravotních problémů u novorozenců.

Dvojčata často trpí například anémií (chudokrevností) z nedostatku železa. U identických dvojčat, které mají stejnou krevní skupinu, může komplikaci způsobit proudění krve z jednoho plodu placentou do toho druhého. Zatímco jednomu hrozí nedostatečná výživa, druhému může nadbytek krve způsobit selhání srdce. Dá se to však snadno vyřešit laserovou operací. U žen, které očekávají dvojčata, je i vyšší riziko preeklampsie, ale i těhotenské cukrovky v důsledku možného snížení tvorby inzulínu.

Nejsou dvojčata jako dvojčata

Vyšetření ultrazvukem vám také ukáže, jaký typ dvojčat máte v bříšku. Mohou být totiž dvojvaječná nebo jednovaječná. Zatímco ta první pocházejí ze dvou různých spermií, které v téže době oplodní dvě vajíčka, jednovaječná, přezdívaná i identická, se vyvinou ze spermie, která oplodní jedno vajíčko a to se následně rozdělí na dvě další.

Identická dvojčata mají obvykle mezi sebou silnější pouto i díky tomu, že nesou stejnou DNA.

Hlavním identifikačním znakem typu dvojčat je často počet placent. Zatímco dvojvaječná dvojčata se vyvíjejí se dvěma samostatnými placentami, jednovaječná mají většinou jen jednu, v 25 až 30 procentech případů to však neplatí. Druhým poznávacím znamením je pohlaví, které ultrazvuk obvykle odhalí v 18. až 20. týdnu. Pokud čekáte najednou chlapce i holčičku, půjde o dvojvaječná dvojčata.

Kromě faktu, jde-li o dvojvaječná nebo identická dvojčata, počet placent hraje klíčovou roli při zdravém vývinu obou miminek. Jedna placenta totiž může značit riziko, že dvojčatům se nedostane stejný příděl živin. I proto musí lékař vývoj a hmotnost obou plodů pečlivě kontrolovat.

Mamička číta rozprávku dvojičkám

První domácí starosti

Co se stane, když po porodu přijdete domů? Maminka, která má za sebou výchovu jednoho dítěte, si jistě umí představit, jak náročné musí být starat se najednou o dvě miminka. Vše však s přehledem zvládnete, pokud se předem dobře připravíte.

V první řadě je třeba si uvědomit, že všechno, a tedy celou kojeneckou výbavu budete potřebovat dvojmo. Asi největším úskalím bývá výběr vhodných přenosných vajíček či autosedaček, ale zejména dobrého kočárku. Pokud zvolíte široký model s vaničkami vedle sebe, dvojčata v něm budou mít méně místa, zároveň však budete moci s kočárkem snadněji manipulovat a mít o dětech lepší přehled. Model s vaničkami za sebou může být na první pohled praktičtější, neboť snadněji projede dveřmi, je však delší a hůře se s ním vjíždí do výtahu či zachází při překonávání obrubníků.

Kde lze ušetřit

Zatímco jsou dvojčata malinká, mohou spinkat v jedné postýlce, později však určitě budou potřebovat samostatná lůžka. Vyhraďte jim větší pokoj v bytě nebo v domě, abyste jim vytvořili dostatečný prostor pro odpočinek i na hraní. Pokud máte dvě dětičky v odlišném věku, můžete pokoj přizpůsobovat, případně ponechat místnost jen staršímu sourozenci, zatímco mladší bude mít postýlku v rodičovské ložnici. U dvojčat je to jiné, obě potřebují mít k dispozici stejný prostor.

Těžší to bude i s hračkami, které budete určitě potřebovat dvojmo. Předejdete tak mnohým hádkám a pláčům. Ověřte si, zdali při větším odběru zboží či nákupu produktů dvojmo nedostanete slevu, případně, zda vám prodejce nenabízí zvýhodněnou cenu na nákup setu hraček.

Mnohé maminky, které mají výchovu dvojčat za sebou, radí, abyste příliš nelpěla na nákupu nových věcí, zejména co se týče šatstva, kočárků nebo vaniček. Porozhlédněte se po možnostech získat tyto věci zdarma od známých nebo ve spolehlivých bazarech ještě během těhotenství, abyste pak mohla řešit věci za chodu. S dvojčaty nebude mnoho času na surfování po internetu. Naopak, ušetřené finance investujte raději do nákupu kvalitní dětské kosmetiky, plenek, lahví či stravy, když už nebudete kojit.

Mamička s novorodencami

Jak nakrmit dva hladové krky?

Kojení dvojčat je samostatnou kapitolou. Lékaři ho matkám, které porodily dvě dětičky najednou, velice doporučují, protože mateřské mléko nejlépe pomáhá prckům s nízkou tělesnou hmotností rychle nabýt normální váhu.

Otázkou zůstává, jak to udělat? Zpočátku mají totiž maminky tendenci kojit každé děťátko samostatně, což je samozřejmě jednodušší. Jenže později, když bude každé miminko vyžadovat mlíčko v jiný čas, to může být stále složitější právě pro ženu. Pokud bude každé z nich papat každé 2 až 3 hodiny, maminka se prakticky nevyspí.

Je velmi důležité, aby se maminka dvojčat nejen kvalitně stravovala, ale zároveň si i dopřála odpočinek, kdykoli to bude možné. S duševním a fyzickým rozpoložením ženy totiž úzce souvisí i tvorba mateřského mléka. Nebojte se do péče o miminka zapojit i partnera či rodinu, alespoň v prvních měsících po porodu, které budou nejsložitější.

Kojit můžete úspěšně i obě děti najednou, a to bez pomoci jiných. Mnozí odborníci věří, že kojení obou dětí najednou dokonce lépe stimuluje tvorbu mléka. Pokud cítíte nejistotu, obraťte se na laktační poradkyni, která vám pomůže se správnou technikou. V podstatě existují čtyři polohy, které jsou pro miminka vhodné. Pěkně je znázorňuje obrázek níže.

Techniky kojení dvojčatBuď zvolíte polohu vpředu do kříže (1), fotbalové držení s novorozenci od sebe (2) nebo paralelně, tzv. do kolébky (3), případně můžete vyzkoušet i kojit oba drobečky vzpřímeně (4). První pokusy budou možná rozpačité, ale nevzdávejte to – postupně sama zjistíte, jaký způsob kojení miminkům i vám nejvíce vyhovuje.

Tipy a rady na závěr

Je klíčové, abyste se hned od příchodu z porodnice snažila nastavit miminkům jednotný režim, zejména co se týče kojení a krmení. Mnoha rodičům dvojčat se třeba osvědčilo vzbudit i druhé děťátko, pokud se probudilo první a chtělo papat. Zpočátku se vám to může zdát trochu drastické, později však zjistíte, že pevně stanovený režim pomáhá nejen vám, ale i samotným novorozencům, aby se dobře vyspala.

Rodiče se většinou obávají i toho, že nářek jednoho děťátka probudí i to druhé. Proto často přehnaně reagují i ​​na to nejmenší zakňourání a ihned vstávají k miminku, aby ho utišili, případně ho rovnou berou na ruce. Je to však chyba. Někteří pediatři doporučují přemístit novorozence raději do jejich vlastního pokojíčku a pořídit si monitor dechu (nočního hlídače). Zakňourání může být chvilkové, a tudíž se nemusíte obírat o spánek. Takto si oba sourozenci zvyknou na zvuky toho druhého, aniž by se hned budili.

Smiřte se s tím, že nebudete stíhat dělat věci na 100 procent. Nepřehánějte to ani s úklidem, namísto vysávání či utírání prachu si raději zdřímněte, abyste získala novou energii. Budete ji potřebovat. Pokud je to možné, péči o domácnost delegujte na někoho jiného, ​​nebo alespoň poproste o výpomoc.

Pokud jsou dvojčata hyperaktivní, zejména kolem jednoho roku, udělejte vše proto, aby si při hře a pohybu po domě nemohla ublížit. Věřte nebo ne, dva rošťáci jsou ideálními komplici a dokážou si pomoci například při lezení na skříňky či při jiných "kaskadérských" kouscích. Bezpečnostní ohrádky, zejména před vstupem do kuchyně, jsou v tomto případě k nezaplacení. Stejně opatřete kryty elektrické zásuvky či ostré hrany, šňůrky na stahování žaluzií zajistěte tak, aby se k nim děti nedostaly.

Dvojčata nikdy nesrovnávejte. Jako rodiče identických dětí se totiž určitě setkáte s tím, že některé návyky půjdou jednomu lépe a druhému hůř, například přivykání na nočník. Snažte se naopak dávat jednoho druhému za příklad – šikovnější dvojče může být "tahounem" méně zdatného sourozence, který zase bude vynikat v jiných činnostech, třeba v učení. Pozitivní motivace je v tomto případě nejlepším prostředkem, jak děti naučit novým věcem.

Za vše mluví video, které ukazuje, jak kouzelné a zábavné je mít v rodině dvojčata.