Znáte rozdíl mezi planými neštovicemi a spalničkami?

5 min.
10. bře'17

Plané neštovice i spalničky jsou vysoce infekční onemocnění, která se šíří zejména v zimních a jarních měsících. Obě onemocnění se projevují výsypem na těle a obě mohou mít lehký nebo velmi těžký průběh. Spalničky jsou dnes díky očkování velmi výjimečné, plané neštovice jsou zase u dětí mimořádně častým onemocněním. Přečtěte si, jaké jsou rozdíly mezi těmito zdánlivě podobnými onemocněními.

Spalničky – Morbilli

Spalničky jsou kapénkové infekční onemocnění, které se přenáší mimořádně rychle kašlem, kýcháním nebo mluvením. Dítě se nejčastěji nakazí v dětských kolektivech. Inkubační doba spalniček je 8 - 12 dní, tedy v průměru 10 dní.

V případě, že jsou děti v kontaktu s infekčním jedincem, je téměř jisté, že spalničky dostanou. Pokud dítě spalničky překoná, má vůči nim doživotní imunitu. Novorozenci mají vůči spalničkám přirozenou imunitu během prvního půl roku života, pokud jejich matka spalničky překonala nebo byla sama očkována. Protilátky se z matky přenesly na dítě přes placentu.

Dnes je toto onemocnění spíše výjimečné díky povinnému očkování v 15. až 18. měsíci. Vzhledem k tomu, že mnohé maminky dnes odmítají očkování, odborníci varují před návraty chorob, které jsou dnes velmi vzácné. Mezi nimi i vysoce nakažlivé spalničky.

Vakcína proti osýpkam

Jak se projevují spalničky?

Spalničky mají dvě stádia: příznaky podobné chřipce a vyrážku na kůži. Onemocnění doprovází horečka se dvěma vrcholy. Prvním během pordormálního stadia, tedy příznaků podobných chřipce. Teplota dosahuje přibližně 39 °C a průvodními jevy je i zánět spojivek, rýma a dráždivý kašel.

Teplota začne pomalu klesat, ale s nástupem druhé fáze nemoci se opět zvyšuje. Na kůži se objevují nejdříve světlé flíčky, které přejdou do červené až fialové barvy. Teplota začne kolem třetího dne klesat a vyrážka pomalu mizí.

Jak léčit spalničky?

V první řadě dítě musí být izolováno. Vzhledem k tomu, že jde o virové onemocnění, léčíme jen příznaky. Důležitá je hydratace, po případě vlhké obklady a v krajní nouzi i léky na snižování horečky. V případě, že má vaše dítě těžší příznaky jako zánět spojivek, horečka přetrvává příliš dlouho, dušnost nebo bolesti, navštivte lékaře pro další léčbu.

Dieťa výsyp

Plané neštovice – Varicella

Plané neštovice se šíří stejně, jako spalničky. Pokud je dítě v kontaktu s infikovaným jedincem, je až 90% šance, že neštovice dostane také. Děti jsou však infekční ještě před samotným výsypem. Pokud máte doma více dětí a jedno si přineslo neštovice ze školy či školky, připravte se na to, že neštovice dostanou pravděpodobně všechny. Inkubační doba neštovic je 14 - 21 dní, tedy v průměru 17 dní.

Novorozenec je vůči tomuto onemocnění imunní během prvních měsíců života, pokud jeho matka onemocnění překonala a má v krvi protilátky. Očkování proti planým neštovicím povinné není, ale doporučuje se mezi 15. - 18. měsícem dítěte. Neštovice nejčastěji postihují děti v předškolním věku nebo v prvních ročnících základní školy. Zatímco u dětí mají jednodušší průběh, u starších dětí a dospělých bývá průběh nemoci těžší.

Jak se projevují plané neštovice?

Plané neštovice doprovází horečka, malátnost a jiné příznaky virových onemocnění. Ale zejména je to charakteristický výsyp. Ten začíná zarudnutím, následně se vytvoří hrbolek a z něj puchýřek s tekutinou uvnitř. Výsev trvá přibližně 5 dní a na kůži se ve stejnou dobu mohou vyskytovat všechna stadia výsevu. Tedy fleky, hrbolky, puchýře i krusty. Děti jsou nakažlivé, dokud všechny strupy neodpadnou.

Vyrážka velmi svědí a tak vaše dítko se bude chtít škrábat. Na to však velký pozor, protože si do zranění mohou zanést infekci. Plané neštovice obvykle nezanechávají jizvy, ale pokud se do nich zanese infekce, jizvy vzniknout mohou.

Průběh onemocnění u dětí je individuální, jedno dítě může mít jen slabší výsyp, jiné může být naopak vysypané všude. Nejvíce vyrážek je na trupu a ve vlasové části hlavy. Méně na končetinách.

Ovčie kiahne choré dieťa

Jak léčit plané neštovice?

Vzhledem k tomu, že jde o vysoce nakažlivé onemocnění, dítě je třeba izolovat od kolektivu. Podobně jako při spalničkách řešíme jen příznaky, dítě potřebuje klid, péči a hydrataci. Doporučuje se jemná dezinfekce, případně puchýřky ošetřovat tekutým pudrem nebo Fenistil gelem. V případě velkého svědění mohou být podána antihistaminika.

Těhotenství a neštovice

Plané neštovice jsou pro těhotné ženy bez protilátek (tedy plané neštovice nikdy nepřekonaly a nejsou očkovány) velmi nebezpečné. Tyto ženy se mohou při styku s nákazou ochránit podáním hyperimunního imunoglobinu.

Pro těhotné ženy je nejrizikovější nákaza v 3. trimestru těhotenství, naopak pro plod během 1. trimestru, kdy může dojít k postižení končetin, očí nebo centrálního nervového systému. Mimořádně citlivé období je 5 dní před porodem až 2 dny po porodu, kdy může dojít k těžkému poškození vnitřních orgánů. Úmrtnost je až 40 %.

Před tím, než půjdete se spalničkami nebo neštovicemi k lékaři

Obě onemocnění jsou velmi nakažlivá a vaše dítě může velmi rychle infikovat další děti. Domluvte se raději s lékařem na domácí návštěvě nebo návštěvě po ordinačních hodinách. V čekárnách se často nacházejí i miminka, pro které může být průběh spalniček i neštovic velmi těžký.