Chlapeček či holčička? Jak lidově (ne)určit pohlaví miminka?

  Kategorie: Miminko a batole,
6 min.
03. lis'23

Chcete vědět pohlaví miminka ještě předtím, než vám to potvrdí lékař? Teď už na odhalení pohlaví existují zaručené lékařské metody, ale v minulosti to nebylo tak jednoduché. Chuť na sladké, ranní nevolnosti, holčičky, které kradou maminkám krásu… Na jaké babské triky se nedalo dopustit v minulosti a s radostí vám podle nich předpoví pohlaví vytouženého miminka i dnes?

Tak už víte, co to bude? Chlapeček nebo holčička? Otázka, kterou si během těhotenství vyslechne maminka nespočetkrát. Někdo pohlaví děťátka znát nechce, někdo si tuto informaci nechává pro sebe, ale vždy se najde v okolí budoucí maminky člověk, který se přesto rozhodne pohlaví hádat. Dělalo se to v minulosti, dělá se to i dnes. Jaké „triky“ k odhalení pohlaví miminka jsou ty nej?

Chuť na sladké vs. na slané

Pokud se přistihnete při tom, že máte chuť na sladké a dokázala byste v supermarketu sníst celé oddělení čokolády, je to znamení, že čekáte holčičku. Touha po slaných jídlech nebo dokonce jídlech bohatých na bílkoviny zase evokuje chlapečka. Toužíte po sladkém i slaném stejně silně? Inu, asi to znamená jen to, že jste těhotná a tento test na sobě uplatnit nemůžete.

Pravda je taková, že těhotenské touhy nemají jasné lékařské vysvětlení. Odborníci se však shodují v názoru, že preference jistého druhu jídla během těhotenství je spojena s různými faktory. Příkladem jsou nutriční nedostatky, některé návykové složky potravin, ale také tlak okolí a dokonce kulturní tlak. Když tedy dostanete akutní chuť na balíček slaných chipsů, neznamená to automaticky, že pod srdcem nosíte chlapce.

Pohlavie bábätka v tehotenstve

Česnekový test

Tento test nepodstupuje až tak mnoho budoucích maminek a zřejmě není třeba vysvětlovat, proč tomu tak je. V čem česnekový test spočívá? Pokud dokážete sníst hodně česneku, ale není ho cítit z vašeho potu a pokožky, zřejmě to znamená, že porodíte holčičku. Samozřejmě, výsledky tohoto testu nikdy nepotvrdila žádná vědecká studie.

Během těhotenství se potní žlázy stávají aktivnějšími a dokonce dochází také ke změně složení potu, takže tělesný zápach se může dramaticky zvýšit. Pot mnoha lidí po konzumaci česneku navíc často páchne, takže původ tohoto testu můžeme zřejmě hledat právě zde.

Ranní nevolnosti

Maminky chlapců s tímto trikem určitě nebudou souhlasit a už předem je třeba upozornit, že s ním nesouhlasí ani lékaři. Ranní nevolnosti si opravdu nevybírají podle pohlaví, přestože se traduje, že časté nevolnosti během těhotenství způsobují holčičky. Je vám často špatně a okolí ví, že jste v očekávání? Klepům se určitě nevyhnete. Extrémní ranní nevolnost, odborně hyperemesis gravidarum, se sice podle některých studií vyskytuje častěji u žen, které porodí holčičku, ale bez ohledu na pohlaví jí často trpí i prvorodičky a ženy, které mají vícečetné těhotenství.

Když dcera krade krásu

Máte vlasy jako z reklamy na šampon a pleť jako porcelánová panenka? Bez debaty čekáte chlapce. Říká se totiž, že dcery kradou matkám veškerou krásu a způsobují lámavé, mastné vlasy bez lesku a pleť plnou pupínků. Pravda je však opět někde jinde. Tzv. těhotenskou jiskru mají na svědomí hormony a zvýšený průtok krve. Někomu těhotenství prostě prospívá a cítí se skvěle, jiné ženy by se nejraději na devět měsíců odstěhovaly na opuštěný ostrov. A pohlaví to nijak neovlivní.

Sledujte partnerovu hmotnost

Ano, i partnerova hmotnost prý dokáže odhalit pohlaví miminka. Přibírá spolu s vámi? Je to prý znakem toho, že se stanete rodiči holčičky. Neznáme výsledky tohoto výzkumu, ale dá se předpokládat, že když je za dva maminka, podaří se to i tatínkovi. Během těhotenství je doma přirozeně více potravin (i těch nezdravých), ze kterých si občas zobnou oba rodiče. Přibírání partnera tedy určitě pohlaví miminka neodhalí.

Pohlavie bábätka a ultrazvuk

Náladová nebo pohodová?

Pokud se cítíte pod psa, mrzutě a vaše nálada během těhotenství kolísá, může za to holčička. Chlapci prý u maminek vyvolávají radostné pocity plné pozitivních emocí. Nedá se to jednoznačně určit, protože těhotenství s sebou přináší návaly hormonů, které rapidně mění nejen tělo, ale také náladu. Únava, křeče, bolesti, nespavost a různé jiné těhotenské příznaky by způsobily mrzutost u každé budoucí maminky a je úplně jedno, zda přivede na svět chlapce nebo dívku.

Oční test

Jeden z nejstarších triků prababiček je právě oční test a prý na základě něj rychle a snadno dokážete předpovědět pohlaví děťátka. Postavte se před zrcadlo a dívejte se do vlastních očí asi minutu. Rozšiřují se vám zorničky? Čekáte chlapce! Jednoduché, že? Až na to, že tak jako ostatní změny v těhotenství, i změny v očích způsobují hormony. O své se postará i zadržování vody v těle, suché oči a v případě tohoto testu určitě svůj úkol sehraje i světlo v místnosti.

Bříško nahoře nebo dole?

Jedna z pověr, která přetrvala po staletí, hovoří o tom, že pokud máte bříško posazené vysoko, nosíte pod srdcem holčičku. Nízké bříško je důkazem toho, že ve vás roste kluk. Tato legenda se nedá potvrdit ani vyvrátit. Místo uložení miminka totiž závisí na velikosti dělohy, stádiu těhotenství a velikosti miminka. Některé studie však ukazují, že kluci rostou rychleji a jsou větší, což způsobuje dřívější klesnutí bříška.

Pohlavie bábätka a sonograf

Trik s prstenem

Víte, že pohlaví prcka dokáže určit i jednoduchý trik s prstenem? Na šňůrku přivažte prsten a držte jej nehybně nad bříškem (ideální je, pokud to dělá partner). Pokud se prsten rozkýval ze strany na stranu, porodíte chlapce. Pokud se začal otáčet dokola, budete mít holčičku. V některých kulturách je tato pověra tak hluboce zakořeněná, že místo obyčejné šňůrky se používá pramen matčiných vlasů.

Srdeční tep

Jedna z novějších legend zase mluví o tom, že pohlaví miminka dokáže prozradit i srdeční tep. Ne však matčina, ale miminka. Pokud bije děťátku srdíčko rychleji než 140 úderů za minutu, je to holčička. Fakta však hovoří o tom, že zdravá srdeční frekvence plodu se pohybuje mezi čísly 110–160, přičemž vyšší hodnoty jsou obvykle způsobeny aktivitou miminka. Bušení srdce vám zřejmě pohlaví neprozradí, ale uklidnit vás může skutečnost, že vaše miminko překypuje aktivitou.

Krevní tlak před početím

S určením pohlaví tímto způsobem bude zřejmě trochu problém. Je totiž třeba vědět, jaký krevní tlak jste měla přibližně 26 týdnů před početím. Pokud je vyšší, je také vyšší pravděpodobnost početí chlapce. Prý. Podobně jako u předchozích triků se nedá spolehnout ani na tento. Se stoprocentní jistotou vám lékař prozradí pohlaví miminka až po porodu.