Letní dovolená s miminkem: Kdy, kam a jak jet k moři?

6 min.
04. čec'23

Příprava na dovolenou s děťátkem je ve většině případů mnohem stresující než samotná dovolená. Nedovolte, aby vás stres pohltil již během balení a odradil vás od radostí z vytouženého moře. Užijte si letní dovolenou s miminkem naplno. Dá se to!

Kam jet? A kdy je nejvhodnější čas? Co všechno malému sbalit? Můžu spoléhat na místní obchody, nebo raději přibalit i jídlo? Je přirozené, že před první dovolenou s miminkem rodiče trápí otázky, které už ti ostřílenější zvládají levou-zadní. Díky našim radám si však i vy letní dovolenou s malým drobečkem užijete na jedničku s hvězdičkou.

Kdy je ten správný čas?

Dovolenou s velmi malým miminkem vám nikdo nezakáže, ale připravte se na odsuzující pohledy ostatních lidí. Do jednoho roku se proto raději držte v domovině a pokud toužíte po odpočinku, zvolte lázně nebo dovolenou v české přírodě. Zahraniční dovolenou si můžete naplánovat po oslavě jednoho roku, ale připravte se na to, že více se budete věnovat děťátku než sobě a partnerovi. Optimálním věkem na cestování s děťátkem jsou dva roky a více – děti jsou v tomto věku samostatnější, dokážou si hrát na pláži a o zábavu s takovým drobečkem budete mít postaráno i vy.

Letná dovolenka a bábätko

Výběr destinace nepodceňujte

Láká vás Egypt, Turecko, Mexiko, Indie či Bali? Pokud plánujete úplně první dovolenou s malým děťátkem, exotické destinace ještě pár let odložte stranou. Pro dětičky kolem 1 roku jsou vhodnější spíše „domácí“ destinace, tedy Chorvatsko, Itálie, Španělsko a později, kolem dvou let, také Řecko. Na exotiku musí děťátko dorůst, proto počkejte, až mu budou tři roky a více. Není kam spěchat, destinace na vás počká a vy si tak dovolenou se starším děťátkem užijete mnohem víc.

Při výběru destinace si všímejte nejen země, ale také konkrétního turistického centra, ve kterém chcete dovolenou strávit. Zapomeňte na skalnaté útesy, které sice zavánějí adrenalinem, pro děti jsou však nebezpečné. Důležitý je i výběr pláže – na té pískové děti mohou stavět hrady z písku, ale na druhé straně jsou takové pláže špinavější než oblázkové. Pokud jste zvyklí na kamenitou pláž, zkuste se poohlédnout po takové s drobnými kamínky, díky kterým je voda průzračně čistá po celý den. Všímejte si i vstupu do moře, ten by neměl být příliš prudký, ale spíše pozvolný.

Vzduchem či na kolech?

Cesta letadlem je rychlejší, ale v případě dovolené s děťátkem zde výhody začínají a zřejmě i končí. Pokud to není nezbytné, vydejte se na první dovolenou raději autem, do kterého si nabalíte vše potřebné, kdykoli zastavíte a zejména se můžete věnovat děťátku, aniž by vás sledovaly oči nervózních spolucestujících. Do zemí vhodných pro malé dětičky se stejně pohodlněji dostanete autem. Velice důležitá je v tomto případě autosedačka, která by měla být opravdu kvalitní, protože cesta bude dlouhá.

Let je pro maličké děti stresující a stejně to budou vnímat i rodiče. Ti alespoň vědí, co se s nimi děje při stoupání a přistání, když se v letadle mění tlak. Cestu letadlem proto zvažte a raději se k této možnosti vraťte až po 1. roce děťátka. Před letem dětem vysvětlete, co se bude dít, jak bude let probíhat a seznamte ho s letadlem také prostřednictvím fotek či videí. Nadšení z velkého dopravního prostředku může velmi rychle vystřídat strach, proto buďte prckovi během letu vždy nablízku.

Letná dovolenka a ochrana pred slnkom

Ochrana vždy a všude

Ochrana miminka začíná již dlouho před dovolenou. Ještě před cestou vyřiďte všechna povinná očkování, která děťátko ochrání před infekčními onemocněními a i vy se budete cítit klidněji. Nezapomeňte ani na cestovní pojištění pro miminko, ale také pro zbytek rodiny. U moře samozřejmě dbejte o dostatečnou hydrataci zvenčí i zevnitř. Nepodceňujte pitný režim, pravidelně natírejte pokožku děťátka kvalitním krémem a zdržujte se zejména ve stínu. V horkách vyměňte jednorázové pleny za látkové, díky kterým se vyhnete opruzeninám. Uberte i z vrstev oblečení a stavu zejména na lehké lněné oblečení, které nebude nikde tlačit a bude vzdušné. Samozřejmostí by měly být také sluneční brýle pro děti, které ochrání citlivý zrak před prudkým sluncem, ale i větrem.

Pár rad na závěr

  • Pokud jste pevně rozhodnuti absolvovat dovolenou s miminkem, myslete na to, že už i novorozenec potřebuje vlastní pas. Jeho vyřízení vás bude v případě dětí do 15 let stát 100 Kč, ale v případě, že vás tlačí čas a pas potřebujete mít vybaven do 24 hodin, připravte si rovnou 2 000 korun.
  • Váháte, jestli vzít i kočárek? Pokud cestujete autem, určitě přibalte do kufru alespoň jeho sportovní verzi, uvidíte, že jej nakonec využijete. V opačném případě se vyzbrojte alespoň šátkem na nošení či nosičem.
  • Nezapomeňte sbalit to, co je pro děťátko nejdůležitější – oblíbené hračky, bez kterých se nepohne ani na krok.
  • Změnu klimatu snáší každé děťátko jinak, proto se vyzbrojte i dětskou lékárničkou. V ní by neměl chybět teploměr, nůžky na nehty, oční a nosní kapky a pro jistotu i základní léky, které vám doporučí pediatr.
  • Přestože sbalíte dostatek oblečení, praní drobných věcí se s největší pravděpodobností nevyhnete. Přibalte si proto malé mýdlo na praní nebo si do malé nádoby odeberte trochu pracího prášku.
  • Nespoléhejte se na pitnou vodu ve vaší destinaci a raději se pojistěte balenou. Tu si v případě cesty autem můžete vzít s sebou, ale určitě postačí i ta, kterou koupíte v místním obchodě.

Plánujete dovolenou s miminkem? A ještě k tomu první? Nic nenechávejte náhodě a poctivě se připravujte! I v případě dovolené s děťátkem platí jedno – těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Pokud nepodceníte přípravu a plánování, dovolená snů může začít!