S miminkem na dovolenou: Praktický seznam a pomocníci na cesty

7 min.
08. čec'22

Sbalit se na první letní dovolenou s miminkem může být pořádná výzva a začátek dobrodružství, které vás bude provázet během celého výletu. Co budete nutně potřebovat a bez čeho se obejdete? Zjistit tisíce kilometrů od domu, že jste zapomněli na dost podstatnou věc, vám může pokazit celý zážitek z první společné dovolené. S našimi radami ji zachráníte ještě v pohodlí domova.

Pokud jde o seznam pro sbalení miminka, musíte si zapamatovat jednu důležitou věc: umírněnost. Nechcete přece na letišti vrážet do lidí s vaničkou pro miminko pod paží a platit stovky korun za extra kufry (ano, množné číslo). Dovolená se přece pojí se slovesem dovolit si, tak si už při balení dovolte škrtnout ze seznamu věci, které v cílovém hotelovém pokoji ani nevybalíte.

Základní potřeby a pomůcky do příručního zavazadla

  • doklady – pro vás i pro miminko. Nachystejte si předem vše, co od vás mohou požadovat nejen při vyřizování před vstupem do letadla, ale také přímo na palubě a při vystupování. Některé státy vyžadují i ​​potvrzení o absolvovaném povinném očkování, popřípadě jiná očkování než u nás, proto si všechny důležité informace o vybrané destinaci zjistěte již předem.
  • pleny a vlhčené utěrky – u první položky na seznamu je komentář asi zbytečný. Vy nejlépe víte, kolik plenek vaše děťátko spotřebuje, proto jich do příručního zavazadla přibalte dostatek a přihoďte ještě nějaké navíc. Pleny můžete později koupit v destinaci, ale předem si udělejte průzkum cen v dané lokalitě, protože můžete být nepříjemně překvapeni. Pokud nechcete zbytečně utrácet, sbalte nějaké pleny i do podpalubního zavazadla.
  • bryndáčky – ty se vám hodí při kojení i pro děti, které pijí z láhve nebo už papají první příkrmy. Tak jako doma, ani na dovolené nemusí být jídlo všude kolem. Mnohé hotely nabízejí v jídelnách a restauracích jednorázové bryndáčky, ale pro jistotu si minimálně jeden přibalte do zavazadla i vy.
  • dudlík s řetízkem – a ideálně i s klipem, kterým ho připnete o oblečení. Hlavně starší děti vymýšlejí a zkoušejí nové věci a házení dudlíků nebo jejich plivání rozhodně patří mezi oblíbené aktivity. Díky dudlíku s řetízkem se vyhnete neustálému mytí a hledání.
  • cestovní kočárek – resp. kočárek vhodný i na cestování, takový, který raz dva složíte, nezabírá mnoho místa a aerolinky vám dovolí uložit jej do zavazadlového prostoru. Velký kočárek je pohodlný a má mnoho výhod, ale pokud jste do něj investovali nemalé peníze, určitě nechcete, aby vám jej zaměstnanci letiště a leteckých společností zničili, protože i to se stává. Na velké kočárky uložené v podpalubí letadla navíc můžete čekat mnohem déle než na podpalubní zavazadla, což může značně narušit váš cestovatelský itinerář.
  • šátek na nošení/nosič – v mnoha případech život zachraňující pomůcka, hlavně pokud plánujete aktivní dovolenou. Šátek na nošení nezabírá mnoho místa a hravě jej natlačíte i do příručního zavazadla, ale nosič by vám mohl způsobovat pouze komplikace, jelikož při přechodu přes letištní ochranku musíte miminko vyjímat.
  • pomůcky na přebalování – ty sbalte do praktického batohu nebo tašky ke kočárku, do které můžete sbalit i cestovní doklady a nezbytnou elektroniku, kterou nechcete dávat do podpalubí. V přebalovací tašce najdete vše potřebné na jednom místě – podložku na přebalování, termoobal, sáček na špinavé prádlo a dostatek úložného prostoru na pleny, láhve a jiné nezbytnosti.
  • snacky – je vaše děťátko dostatečně velké na to, aby občas něco chroupalo? Přečtěte si, co projde letištní kontrolou a podle toho přibalte pro mrňouska snacky. Některé aerolinky dokonce nabízejí službu předobjednání jídla pro miminka.

Dovolenka s bábätkom rodičia

Co sbalit do podpalubního zavazadla

  • toaletní potřeby – nůžky, kleštičky na nehty, kartáč na vlásky, odsávačku soplíků, kousátko a podobně. Do toaletní taštičky miminka jednoduše přibalte to, co během hygieny používáte i doma.
  • kosmetika pro miminko – krém na opalování, pudr proti opruzeninám, dětský sprchový šampon.
  • lékárnička – kapky do očí, nosu a uší, léky proti horečce, průjmu, bolesti, přípravky proti štípnutí hmyzem, něco k dezinfekci ran, černé uhlí, teploměr a náplasti.
  • autosedačka - plánujete během dovolené výlety autem z půjčovny? Vlastní autosedačka vám zaručeně ušetří peníze a letecké společnosti ji naloží do podpalubí bez příplatku. Autosedačka však musí splňovat jistá kritéria a musí být vybavena pětibodovým bezpečnostním pásem.
  • oblečení a doplňky – vzdušné, světlé oblečení z přírodních materiálů (ideální len a bavlna), pohodlná obuv, pyžama, zavinovačky, klobouček, šátek, sluneční brýle, pleny na koupání, plavky. Připravte také alespoň jeden outfit na chladnější dny, počasí vás může překvapit také v dovolenkové destinaci.
  • skládací vanička – na první pohled zbytečnost, na ten druhý praktická věc. Skládací vanička zabere opravdu minimum místa a můžete ji s sebou vzít i na pláž, kde ji využijete jako bazén pro děťátko.
  • láhve na mléko – pro jistotu vezměte alespoň dvě, popřípadě jednu do příručního a jednu do podpalubního zavazadla. Děti mají na palubě letadel výjimku a můžete jim přímo do letadla přibalit více tekutin. Objem závisí na délce letu, ale i letecké společnosti.
  • pomůcky ke krmení – zejména silikonové lžičky, které vám usnadní krmení.
  • další pleny a vlhčené utěrky
  • hračky – poslední věc na seznamu, kterou určitě nechcete zapomenout doma. S hračkami to nepřehánějte, na dovolené bude mít děťátko spoustu nových podnětů a na některé hračky si ani nevzpomene. Nezbytností je však oblíbená plyšová hračka nebo mazlíček, bez kterého miminko neusne a kromě toho maximálně 5 hraček, se kterými si doma hraje nejčastěji. Vhodné jsou také textilní a plastové knihy, které se nepoškodí ani ve vodě.

Co stojí za zvážení

  • přenosná postýlka - ve 21. století se během dovolené s největší pravděpodobností obejdete bez přenosné postýlky. Téměř všechny hotely (ne-li rovnou všechny) mají k dispozici postýlky pro miminka a v případě, že budete hledat soukromé ubytování, předem se zeptejte, zda mají tento kus nábytku k dispozici. V domech a bytech, kde vás rádi přivítají také s miminkem, to není žádný problém a na takové situace jsou hostitelé připraveni.
  • dětský monitor - pokud nebudete bydlet v obrovském apartmá nebo domě, je pravděpodobné, že miminko budete mít neustále u sebe nebo v těsné blízkosti. V případě hotelového pokoje dětský monitor nechte klidně doma, ale pokud patříte do druhé skupiny a dovolenou budete trávit v domečku, přibalte si praktickou elektronickou chůvičku, která v zavazadle nezabere moc místa.
  • sušené kojenecké mléko - balení sušeného kojeneckého mléka rovněž stojí za zvážení, a to zejména v případě, že vaše děťátko nemá žádnou alergii a bez problémů vypije jakoukoli značku. Obzvlášť v rámci Evropy najdete na pultech obchodů mléka od stejných výrobců jako u nás, proto by to bylo jako nošení dřeva do lesa.
  • záchranná vesta pro miminko – víte, že si během dovolené uděláte výlet na lodi? Plavidla jakéhokoli druhu jsou sice vybavena záchrannými vestami, ale nespoléhejte na to, že budou mít i vestu pro děťátko do dvou let. Tu si raději vezměte s sebou.

Teď, když jste sbaleni, vám zbývá už jen jedno – bez stresu, pláče a povyku prožít cestu s miminkem a užívat si každý okamžik první společné dovolené.