Průvodce nošením miminka: Benefity, tipy a jak na to

9 min.
30. zář'22

Nošení miminka není ve světě žádná novinka, ovšem je pravda, že v posledních letech je vidět v ulicích mnohem více rodičů s miminky zavěšenými na hrudi nebo zádech. Láká nošení i vás, ale nevíte, jak začít? Náš průvodce nošením miminka vám přináší veškeré informace od zdravotních benefitů až po tipy a triky pro správné nošení.

Množství benefitů nošení

Přítomnost miminka v těsné blízkosti rodiče (jakou nošení určitě je) má řadu výhod nejen pro děťátko, ale i pro rodiče. Je sice pravda, že tyto benefity stále nejsou dokonale vědecky prozkoumány, ale v jejich prospěch určitě mluví spokojení rodiče, kteří se nebáli a vyzkoušeli kromě kočárku i nošení dětí.

Neviditelný čtvrtý trimestr

Ještě jste neslyšeli o čtvrtém trimestru? Zjednodušeně je to období po narození miminka, během kterého se malý človíček stále vyvíjí, roste a učí se orientovat ve světě. Příchod na svět je pro miminko stresující a po devítiměsíčním nitroděložním vývoji se v širokém, otevřeném světě novorozenec necítí bezpečně. Těsná blízkost rodiče podpořená šátkem nebo nosičem miminko uklidňuje a přináší mu tak velmi potřebný pocit bezpečí a lásky.

Méně pláče

Objevit způsob, který účinně zastaví pláč dítěte je jedna z nejnáročnějších částí rodičovství. Nespoléhejte se na to, že nošením pláč úplně přestane, ale sníží se jeho frekvence i intenzita. Již klinický výzkum pediatrů z roku 1986 prokázal, že šestitýdenní miminka, která byla nošena 3 hodiny denně, plakala až o 43 % méně a ve večerních hodinách (od 16:00 do půlnoci) dokonce až o 51 % méně než děti stejného věku, které rodiče nenosili.

Nutno podotknout, že výzkum se týkal zejména nošení miminka na rukou, a ne primárního nošení v šátku nebo nosiči. Zavazování miminka do šátku však stojí za vyzkoušení, nemluvě o tom, že vy budete mít volné ruce na jiné činnosti, během kterých se nemusíte stresovat nad tím, co dělá miminko – to totiž bude vždy u vás.

Nosenie bábätka šatka ring sling

Zdravotní benefity

Kontakt kůže na kůži má nezpochybnitelné výhody již bezprostředně po porodu a praktikovat by se měl zejména u předčasně narozených dětech. Tělesná blízkost pomáhá regulovat srdeční tep miminka a jeho dýchání v době, kdy je miminko na jednotce intenzivní péče o novorozence. Kontakt kůže na kůži má z tohoto pohledu smysl i u donošených dětí, které jsou doma s rodiči. Miminko si můžete položit na nahou hruď nebo jej uvázat ve speciální klokance, která tento přímý kontakt s rodičem ještě více podporuje.

Usnadňuje kojení

Mnohé maminky nám určitě dají za pravdu, když napíšeme, že nošení děťátka usnadňuje jeho kojení. Stačí miminko uvázat správným způsobem a když přijde čas krmení, celý proces od začátku až do konce kojení je mnohem jednodušší. Kojení v šátku poskytuje mamince pohodlí i soukromí zejména na veřejnosti či na výletech a usnadňuje také krmení na požádání.

Posiluje rodičovské pouto

Naladit se na stejnou vlnu s novorozencem není vždy jednoduché (a není ostuda přiznat si to). Pouto mezi miminkem a rodičem podporuje a posiluje právě držení v blízkosti těla. Miminku, které je ve vaší bezprostřední blízkosti, se naučíte lépe rozumět, protože vám neunikne žádný pohyb ani zvuk. Díky tomu se naučíte rozlišit, zda je miminko unavené, hladové nebo potřebuje přebalit. Zejména otcové mají někdy pocit, že se s miminkem nesblížili tak jako matky a nošení je jedním ze způsobů, jak to napravit.

Usnadňuje každodenní život

Když držíte miminko na rukou, jste automaticky zaneprázdněni. Nošení v nosiči nebo šátku vám uvolní ruce a vy můžete provádět i jiné činnosti. Toto ocení zejména aktivní rodiče, kteří nedokážou chvíli posedět a rádi dělají více věcí najednou. Chcete uvařit nebo uklidit, ale máte na rukou miminko? Uvažte ho do šátku a je to! Nošení miminka usnadní i procházky, a to zejména ve velkoměstě. Nemusíte se ve veřejné dopravě zabývat s kočárkem, jednoduše pohodlně nastoupíte s miminkem uvázaným na hrudi a užíváte si volnosti.

Je nošení miminka bezpečné?

Tak jako u všeho, i při nošení miminka existují správné a nesprávné způsoby. Rozdíly mezi tím, co je bezpečné a co už ne, jsou někdy moc tenké. Nejdůležitější je vybrat vhodný prostředek pro nošení, který bude odpovídat vašim potřebám a věku miminka. Zásady bezpečného nošení si zapamatujete rychle díky metodě T.I.C.K.S. (z angl. ticks – kleště):

  • T (tight) – těsně: Děťátko má být v nosiči vzpřímené a pevně zavinuté/zapnuté, aby nepřepadávalo do stran a aby se mu hlavička nekývala nebezpečně ze strany na stranu. Hlava miminka musí být v ose se zády a miminko nesmí být nepřirozeně pomačkané.
  • I (in view at all times) – ihned na očích: Tvářička děťátka musí být vždy viditelná. Jako rodič musíte mít prcka vždy na očích, abyste mohli sledovat jeho reakce.
  • C (close enough to kiss) – polibek na hlavičku: Děťátko je v nosiči správně umístěno tehdy, můžete-li se k němu bez potíží sehnout a políbit ho na horní část hlavičky.
  • K (keep chin of chest) – kontrola brady a hrudi: Mezi bradou a hrudí děťátka musí být prostor alespoň na dva palce na šířku. To znamená, že miminko nesmí být v nosiči příliš stlačené a brada se nemá dotýkat hrudi.
  • S (supported back) – stále podepřená záda v nosiči: ve svislé poloze má být děťátko pohodlně opřeno o tělo člověka, který ho nosí. Nosič nesmíte mít utažený příliš těsně, ale ani příliš volně. Během nošení nemáte mít pocit, že musíte miminko neustále přidržovat.

Nosenie bábätka šatka

Typy dětských nosičů

Na trhu dnes existuje řada dětských nosičů. To, pro jaký se rozhodnete vy, závisí na několika faktorech – na věku a velikosti miminka, vaší stavbě těla, rozpočtu, ale i osobních preferencích.

Měkký šátek

Měkký šátek je v podstatě dlouhý kus látky vyrobený ze směsi bavlny a Lycry a říká se jí i strečový šátek. Tato měkká zavinovačka se nosí tak, že se ovine kolem vašeho těla a poté do ní umístíte miminko. Vzhledem k druhu látky je tento typ vhodný zejména pro menší miminka. Pokud jste nikdy nevázala šátek na nošení, zřejmě budete mít s uvazováním miminka do měkkého šátku problém, ale vyžaduje to jen trochu času a praxe. Ještě předtím, než se pustíte do tzv. šátkování „na ostřo“, vyzkoušejte si zavinování s panenkou nebo polštářem.

Tkaný šátek

Nezainteresovaní asi neuvidí mezi měkkým a tkaným šátkem na první pohled žádný rozdíl, ale nějaký tam přece jen je. Tkaný šátek (jak to už název napovídá) je vyroben z jiného materiálu. Ten je tužší a strukturovanější, což rodičům umožňuje pohodlněji nosit větší miminka a batolata. Tkané šátky jsou pohodlnější než měkké, ale jejich vázání může být o něco náročnější.

Šátek Ring Sling

Tento typ šátku se nosí na jednom rameni a je vyroben z pevné tkané látky a kroužku (z angl. ring – kruh, prsten), přes který provlečete šátek a upevníte tak miminko. Tento typ nosiče může způsobovat zátěž na jednu stranu těla, a to zejména tehdy, nestřídáte-li strany a nosíte miminko pouze na jedné nebo jej používáte delší dobu. Nosič Ring Sling je však snadno přenosný a snadný k používání.

Nosič Meh Dai

Nosič Meh dai (používá se také označení Mei Tai) je v podstatě hybrid mezi klasickým šátkem na nošení a pevným nosičem. Nosič je bezpřezkový, což znamená, že se váže a nezapíná. Ramenní popruhy jsou často široké a dokonce polstrované, aby zajistily co největší pohodlí a obsahuje také zádovou opěrku pro děťátko. Tento typ nosiče je velmi pohodlný a praktický a můžete jej využívat i u větších dětí.

Přezkový ergonomický nosič

Tento nosič obsahuje popruhy, přezky, polstrování a opěrky, díky čemuž se přizpůsobí různým věkovým skupinám dětí. Většinou se nosí na přední části těla, ale najdete také takové, které můžete upevnit vzadu na zádech nebo dokonce na boku. Ergonomické nosiče jsou velmi praktické, děťátko do nich snadno uložíte a zapnete. Tyto pevné nosiče jsou určeny hlavně pro starší děti, proto pokud v nich chcete nosit nejmenší miminko, musíte hledat nosič se speciální novorozeneckou vložkou.

Nosenie bábätka nosičJak nosit miminko

Opět vše závisí na tom, jaký typ nosiče si vyberete. Před použitím kteréhokoli druhu si přečtěte všechny přibalené informace a nestyďte se obrátit se na zkušenou „nosičku“ nebo komunitu lidí, kteří vám v začátcích ochotně pomohou.

Tipy pro nošení novorozenců

Miminka můžete nosit v šátku hned od narození, a to za předpokladu, že vám v tom nebrání žádné zdravotní problémy (vaše nebo děťátka) a drobeček váží alespoň 3,5 kg. V tomto stadiu je nejvhodnější měkký šátek. Vždy se ujistěte, že zavinutému děťátku vidíte do obličeje, a to hlavně dokud nedosáhne věku nejméně 4 měsíce.

Čím bude miminko starší, tím více bude chtít objevovat svět kolem sebe. To se dá nejen z kočárku, ale také ze šátku či nosiče. Existují způsoby, jak děťátko uvázat obličejem ke světu, jen to chce ještě o něco více zkušeností. Pro nošení děťátka obličejem od sebe jsou vhodnější ergonomické nosiče navržené speciálně pro tzv. přední nošení.

Tipy pro nošení starších dětí

Starší miminka a batolata už můžete nosit i na zádech. Nejvhodnější je k tomu ergonomický nosič, který vám umožní vložit do něj děťátko na vašem boku a opatrně ho přesunout na záda. Zní to komplikovaně, a právě to mnohé rodiče od nošení dětí odradí, ale vyžaduje to opravdu jen několik vyzkoušení na vlastní kůži.

Nošení vašeho miminka je mnohem víc než jen aktuální trend nebo módní doplněk. Nošení v šátku či nosiči má více zdravotních výhod, upevní pouto mezi rodičem a děťátkem a dopřeje vám více pohodlí a svobody.