5 rad od pediatra: Jak uspat miminko bez zbytečných slz?

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
19. zář'23

Problémy s usínáním miminek zná mnoho rodičů. Co byste dala za to, kdyby vám někdo poradil, jak váš problém vyřešit? Metod na uspávání miminka bez slz a zoufalství je mnoho, ale na každého drobečka funguje něco jiného. Uznávaný americký pediatr Harvey Karp přišel s pěti zásadami úspěšného uspávání miminek. Dáte jim šanci?

U malých miminek se vše neustále mění, i spánek. Co platilo včera, dnes už nemusí. Malé dětičky neumějí rozeznávat den a noc, tuto schopnost získají až později, a to díky spánkovému hormonu melatoninu. Za neschopností rychle usnout je často novorozenecká kolika, která trápí přibližně 20 procent novorozenců. Několikahodinový intenzivní pláč, který je doprovází, trápí nejen miminka, ale i rodiče.

5 zásad doktora Karpa

Celosvětově uznávaný americký pediatr Harvey Karp, autor knihy Nejšťastnější miminko v okolí, si myslí, že příčinou těchto novorozeneckých kolik je nedostatečně vyvinutý nervový systém. Miminkům podle něj chybí tzv. čtvrtý trimestr, během kterého by se vyrovnala se změnou prostředí, a zároveň by se zdokonalil jejich vývoj.

Z pohodlí dělohy se najednou dostanou do světa plného světla, nových zvuků a pachů, které jsou jim neznámé a často je vyhodnocují jako nebezpečné. Po narození vidí velmi špatně, což také nepřidává na pocitu bezpečí.

Doktor Karp sepsal 5 zásadních bodů, jejichž dodržování pomůže miminkům lépe se vyrovnat s dramatickou změnou prostředí. Dodržováním následujících zásad vytvoříte dětem prostředí připomínající období, kdy byly v maminčinu bříšku. Provádět by se měly postupně, v pořadí za sebou. Některým miminkům postačí pár zásad, na jiné zabírá jen všech 5.

Ako uspať bábätko?

Zavinování a balení

Těsné balení v peřince nebo zavinovačce s rukama podél těla vytváří v miminkách pocit bezpečí a připomíná jim těsný prostor v děloze. Nové podněty umí někdy miminko rozrušit až tak, že vás přestane vnímat. Balení natěsno ho podle Karpa připraví na vnímání dalších kroků. Úspěchu dosáhnete i uložením miminka do hnízda na spaní, které imituje polohu miminka v bříšku a limituje jeho možnosti pohybu – přesně jako v děloze.

Poloha na boku

I poloha na boku připomíná polohu v děloze. Ležení na zádech je pro mnohé děti nepříjemné, dosud ho neznaly, protože v bříšku měly skrčené nohy přitisknuté k tělíčku. Mnohé kultury, například Laponci a Pygmejové, nosí svá miminka celé dny v embryonální poloze. Děti jsou klidné, zdravě se vyvíjejí a v první řadě se cítí bezpečně.

Bílý šum

Miminko v bříšku slyšelo tlukot srdce, hučení tepen a jiné zvuky lidského těla. Po příchodu na svět najednou slyší jiné zvuky, které jsou mu neznámé, proto jsou miminka často neklidná a pláčou. Bílý šum imitující zvuky v děloze můžete i doma napodobit různými způsoby. Nakloňte se nad miminko tak, abyste byli maximálně 6 cm od jeho ucha a začněte ho tišit vydáváním ostrého „ššššššššššš“. Když se začne utišovat, ztlumte hlas.

Rovněž si můžete pomoci různou elektronikou – zvukem spotřebičů či zapnutého televizoru. Na internetu dokonce naleznete nahrávky bílého šumu a na trhu již existují i hračky, které tento zvuk vydávají. Nechce se vám věřit, že něco takového opravdu funguje? Určitě jste už i vy spokojeně usnuli při zvuku televize, při zapnuté pračce či během jízdy v autě.

Rady na uspávanie bábätka

Kolébání a houpání

Kolébání považovaly za lék na nespavost už naše babičky. Vhodné k houpání jsou dětské kolébky, houpačky nebo kočárky. V začátcích tišení by mělo být houpání rychlé a prudké. Alternativou je rytmické klepání na záda děťátka jako na buben. Kolébání můžete spojit s nošením miminka v šátku nebo nosiči. I vaše pohyby při provádění domácích prací nebo během procházky děťátko příjemně houpají a jemně natřásají. Alternativou je samozřejmě jízda v kočárku a na některé děti zabírá i jízda v autě.

Sání

Miminka cucají své prsty už v děloze, protože je to uklidňuje. Pokud miminko úspěšně zvládlo kojení, nebojte se při uspávání použít dudlík. Podle doktora Karpa byste s ním měli přestat kolem 4–5 měsíce, aby si k němu děťátko nevytvořilo citový vztah.

Za neutuchajícím pláčem miminka mohou být i jiné důvody, například hlad, nadýmání, reflux, alergická reakce na něco, co snědla maminka. Vylučte i tyto možnosti. K 5 zásadám léčby novorozenecké koliky připojte masáže a nastavení denních rituálů, aby si miminko zvyklo na stereotyp. Odměnou by vám mělo být uspávání bez zbytečných slz a spokojené miminko i rodiče.