Kdy je vhodné propichovat ouška děťátku?

6 min.
28. dub'17

Lidé se v této otázce dělí na dva "tábory". Na jedné straně jsou rodiče, kteří chtějí dát děťátku propíchnout ouška hned v porodnici nebo krátce po porodu, na druhé straně stojí odpůrci, kteří jsou přesvědčeni, že šperk do ouška miminkům nepatří a propichování je zbytečně vystavuje stresu a bolesti. Obě strany mají jistým způsobem pravdu, v obou případech je však třeba zvážit všechna negativa i pozitiva. A samozřejmě musíte vědět i to, jaké náušničky jsou pro děťátko vhodné.

Pokud si myslíte, že ouška se propichují v prvních týdnech života kvůli tomu, že novorozenec cítí méně bolesti, velmi se mýlíte. Ve skutečnosti je hlavní výhodou, že miminka nemají takovou dobrou paměť a na nepříjemnou událost rychleji zapomenou. Navíc čerstvě narozené děti nemají natolik vyvinuté motorické dovednosti, aby si v období léčení rány mohly náušničky strhnout a způsobit si zranění.

Uško novorodenca detail

Nastřelit nebo klasicky propíchnout?

V podstatě můžete zvolit dvě metody – klasické propichování nebo nastřelování náušnic. Pokud upřednostníte nastřelování, děťátko by mělo mít minimálně 3 měsíce, což je období, kdy má za sebou i první očkování. Doporučuje to i hodně pediatrů, a to i v případě klasického propichování, protože dětský organismus má v tomto období mnohem lepší obranyschopnost proti možné infekci a vyvinutější kožní bariéru.

Při nastřelování se používají výhradně náušničky z chirurgické oceli, které si zakoupíte přímo v kosmetickém studiu. Před aplikací by měly být sterilně zabalené a při manipulaci s nimi se používají hygienické rukavice.

Výhodou nastřelování je, že bolí mnohem méně, je rychlejší, efektivnější a nedochází při něm ke krvácení. Obvykle se také velmi dobře hojí a neobjevuje se po něm hnisání.

Pokud dáváte děťátku propichovat ouška jehlou, například hned v porodnici, pořiďte si výhradně zlaté náušničky. Lékaři však nedoporučují používat takové, které již někdo nosil, například starší sestra. A to ani tehdy, když je dáte na 24 až 48 hodin vydezinfikovat do lihu, což byste s prvními náušničkami vašeho miminka měli udělat v každém případě.

Samozřejmě, pokud se vám zlatý šperk nezamlouvá, můžete náušničky po vyléčení ranky vyměnit za jiné, třeba z chirurgické oceli, které působí jemněji.

Propíchnutí ouška jehlou (takzvanou kanylou) bolí sice obecně více, pokud jej však provádí odborník, může být zákrok rovněž velmi rychlý a snesitelný. Zde je nejdůležitější umět si vybrat vhodného lékaře či spolehlivý kosmetický salón.

Službu propichování oušek dokonce nabízejí i v některých zlatnictvích. Nejdůležitější je zafixovat děťátku hlavičku, aby jí při zákroku nehýbalo a nedošlo k narušení nejcitlivějších bodů ucha.

Počítejte s tím, že po vytvoření dírky kanylou poteče z ouška krev. Jehla se následně vyndá a do rány se vloží náušnička. To platí v případě šperků, které se do ouška vkládají zepředu. Pokud chcete, aby to miminko bolelo méně, zvolte raději náušnice, které se nasazují zezadu. Ty se totiž vkládají do ouška při samotném vytahování jehly.

Prepichovanie uší

Jak se starat o propíchnutá ouška

Dětičky si mohou po propíchnutí a nasazení náušniček ouška často osahávat, proto hrozí riziko zanesení infekce. Je dobré minimálně 2- až 4krát za den jemně pročistit oblast vpichu dezinfekčním roztokem, například 60 procentním lihem. Nikdy však při tom netlačte děťátku na lalůček, ouška jsou totiž stále dost citlivá.

Náušnice byste prvních 6 až 8 týdnů neměli dítěti vůbec sundavat. Nová dírka by totiž rychle zarostla. To je zároveň doba, kdy se rána po propíchnutí oušek úplně zacelí.

V prvních dnech je důležité sledovat, zda se neobjeví nechtěná reakce, jako například zarudnutí, které je varovným signálem zánětu. Někdy se může dostavit i výtok či krvácení. Pokud vznikne alergická reakce v podobě pupínků, je lepší náušničky okamžitě sundat. V případě komplikací se poraďte se se svým pediatrem, jestli bude nutné nasadit léčbu lokálními antibiotiky, případně, jak správně pečovat o postižené místo. Po propíchnutí oušek je stejně podstatné dodržovat tyto zásady:

  • Když ošetřujete děťátku ouška, nezanedbávejte hygienu – čisté ruce jsou základ.
  • Je důležité, abyste propíchnutou oblast chránili během koupání – před vodou, šamponem či mýdlem.
  • Po očistě se přesvědčte, že místo je dobře vysušené, aby lalůček v místě vpichu nezůstal navlhlý.
  • Někteří pediatři doporučují náušničky občas pootočit, zejména tehdy, když jste je nechali nastřelit. Pokud jde o náušnici s ouškem, jemně ji posuňte zepředu dozadu.

Bábätko s náušničkami

Jaké náušnice jsou vhodné?

Alergická reakce může nastat zejména tehdy, když zvolíte šperk z nesprávného materiálu. Absolutně nevhodná je především levná bižuterie. Ideální je vybírat náušnice ze 14 nebo 18 karátového zlata nebo chirurgické oceli, která má nejenže pěkný stříbřitý vzhled, ale zároveň je antialergická. Alternativou může být i speciální kov, který je potažen 24 karátovým zlatem nebo palladiem.

U některých dětiček může výjimečně dojít k alergické reakci i při styku s drahým kovem, někdy totiž může i zlato obsahovat příměs niklu, chromu či kobaltu. Vyrážka však obecně naznačuje, že byste nošení náušniček u svého děťátka měli zvážit. Mohou znamenat, že vaše princezna nebo chlapeček budou pravděpodobně trpět alergií na kovy, proto to raději konzultujte s pediatrem a alergologem.

Novinkou a vhodnou alternativou pro dětičky, které trpí alergií, je bioplast. Jeho nedostatkem je jen to, že se nedá nosit trvale a je třeba ho po 4 týdnech vyměnit.

Co se týče způsobu zapínání, můžete zvolit šroubovací náušnice nebo šperky se zaklapovacím ouškem vzadu. Šroubovací náušničky mohou mít vzadu navíc malý plastový disk, který zajistí, že kovový minišroub nebude tlačit přímo na ouško. Zároveň vybírejte menší subtilní modely, které nemají výrazné opracování a spíše hladký povrch, aby se při převlékání nezachytávaly za oblečení.

Kolik to stojí?

Propichování je obecně levnější než nastřelování, ceny se obvykle pohybují do 400 Kč. Prověřte si však, zda ve vaší poradně neposkytují tuto službu dokonce zdarma. Pokud se rozhodnete pro nastřelení náušnic, připravte si 300 až 800 Kč. V ceně by již měla být zahrnuta i koupě speciální náušnice z chirurgické oceli. Ať se již rozhodnete, jak chcete, děťátko a jeho pohoda musí být vždy na prvním místě.