Kojíte? Toto zahrňte do jídelníčku

5 min.
27. zář'18

O zdravý životní styl se zajímají všechny budoucí maminky, kterým záleží na zdraví děťátka, už během těhotenství. To, co zařadíte do svého jídelníčku, však nelze podceňovat ani po narození miminka, tedy v době kojení. My víme, co by nemělo chybět na talíři maminky, která chce děťátku dopřát výživu přímo z mateřského mléka.

Jste to, co jíte a co jíte vy, to je v podstatě i vaše miminko. Nemusíte se však obávat, během kojení vás nečeká žádná drastická dieta, právě naopak! Pravidelným kojením maminky spálí přibližně 500 kalorií za den, a to je dobrý důvod i na malou odpolední dobrotu. Ale o tom poté, nejprve si přečtěte, co byste měla do jídelníčku zahrnout, pokud chcete, aby vaše miminko rostlo a bylo zdravé.

Kojící pyramida

Řeč je o potravinové pyramidě, díky které si během dne dopřejete dostatek živin potřebných i pro děťátko. Každá maminka, která kojí, by měla během dne přijmout šest a více porcí chleba a obilovin, 3 a více porcí zeleniny, 2 nebo více porcí ovoce, 2 nebo 3 porce mléka a mléčných výrobků a 2 či 3 porce masa, ryb, vajíček či fazolí. S mírou jsou povoleny i sladkosti a jiné pamlsky, ale opravdu pouze s mírou!

Každý den začíná snídaní, které byste, podobně jako ostatní jídla, neměla vynechat. I když máte pocit, že na snídani v tom spěchu nemáte čas, nějaký si vždy najděte. Pomohou vám v tom instantní ovesné kaše nebo takové, které si připravíte již večer a ráno pouze dochutíte. Ani příprava jednoho kousku celozrnného pečiva se sýrem a šunkou nezabere až tak mnoho času. Během přestávek mezi hlavními jídly nezapomínejte na svačinu či jiné malé snacky. Sáhněte po oříšcích, jogurtu, ovoci či výživném zelenino-ovocném smoothie.

Potravinova pyramida

Zdravě za dva

Porodem stravování za dva nekončí. Vše, co si do úst vložíte vy, se dostane i do mateřského mléka, proto musíte předem myslet na to, co si na talíř dáte. Nebojte se, vaše strava bude přesto pestrá a chutná, a navíc budete mít dobrý pocit z toho, že je i zdravá a výživná.

Kyselina listová

Tato kyselina a zároveň i vitamín se již během prvních měsíců těhotenství stará o prevenci vrozených nemocí, snižuje riziko spontánního potratu a pozitivně ovlivňuje vývoj nervové soustavy. I po porodu podporuje zdravý růst děťátka a příznivě ovlivňuje tvorbu krve v těle matky a chrání její srdce. Kyselina listová by měla tvořit neodmyslitelnou část vašeho denního příjmu a stačí, když denně přijmete 500 mikrogramů této vzácné kyseliny. Úplně postačí, když si k obědu či večeři na talíř přidáte šálek špenátu, bílé fazole či kousek chřestu.

Vápník

Vápník je velmi důležitou složkou mateřského mléka, kterou si musíte pravidelně doplňovat. Pokud zanedbáte příjem vápníku, organismus si ho automaticky "ukradne" z vašich kostí a postará se o to, aby ho mělo dostatek zejména miminko. Vápník vyživuje kosti a nervový systém dítěte a váš denní příjem tohoto minerálu by měl vyšplhat na 1000 miligramů, ale klidně ho můžete překročit. O dostatek vápníku ve vašem jídelníčku se postarají snídaně v podobě mléka či jogurtu a cereálií nebo ovesných vloček. Vápník vám dodá i brokolice či sýr a pokud máte pocit, že vám přece jen chybí, sáhněte po vitamínovém doplňku.

Dojcenie strava

Ryby

Nikoho snad překvapeni, že i ryby tvoří podstatnou část jídelníčku kojící maminky. Dostatek omega-3 mastných kyselin zajistí správný vývin očí a mozku vašeho miminka a rovněž sníží riziko vzniku srdečních onemocnění a rakoviny maminky. Omega-3 mastné kyseliny získáte z lososa, tuňáka (avšak v konzervě tuňáka je jich o něco méně), vlašských ořechů a lněných semínek. Ty si můžete přidat už ráno k jogurtu či do ovesné kaše a nacházejí se i ve vajíčkách.

Na podporu tvorby mléka

Výše zmíněné potraviny napomáhají správnému vývinu děťátka a dodávají nejen jemu, ale i matce dostatek potřebných živin. Může se však stát, že i přesto budete mít málo mléka, a tehdy nastupují potraviny, které podporují laktaci, tedy tvorbu mateřského mléka. Do jídelníčku byste tedy měla zahrnout fenykl, oves, pivní kvasinky a pískavici, která se běžně nachází v doplňcích výživy pro kojící maminky. V lékárnách také najdete laktační bylinkový čaj a mnohé jiné doplňky, které vám při tvorbě mateřského mléka pomohou.

Dojcenie babatko

Čemu se vyhnout?

Je zjevné, že během kojení musíte dát některým jídlům či nápojům červenou, nebo alespoň oranžovou. Řeč je například o pálivých jídlech, které si můžete klidně dopřát, ale vězte, že ne všechna miminka něco pálivého v maminčině mléce snášejí bez problémů. Je přirozené, že omezit budete muset i alkohol, ale nemusíte se obávat – s mírou si můžete dopřát i ten. Jedno velké pivo, sklenice vína či sklenku tvrdého alkoholu dvě a více hodin před kojením je zcela v pořádku, ale příjem alkoholu by přesto neměl být na denním pořádku. Kladete si otázku, jak je to s kávou a kojením? Pokud nepijete hektolitry silné kávy denně, svého oblíbeného šálku kapučína či espressa se nemusíte vzdát.

Kojení je důležitou součástí zdravého vývinu děťátka a pokud to není nutné, neměla byste miminko od kojení zkrátit. Vězte, že je plusem nejen pro malého drobečka, ale zároveň i pro vás.