Třetí až šestý měsíc po narození: Co všechno bude miminko potřebovat?

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
01. bře'22

Máte za sebou novorozenecké období, s miminkem jste si už zřejmě stihli vytvořit krásnou rutinu a stále více a více se poznáváte. Stále aktivnější miminko vyžaduje vaši plnou pozornost a laskavou péči. S tou vám i v tomto období padnou vhod kojenecké pomůcky a první hračky. Víte, co se vám bude hodit v období od tří do šesti měsíců věku miminka?

Novorozenec prospí přibližně 14 hodin denně, je málo aktivní, ale přesto vyžaduje vaši plnou pozornost. Zábava pro mnohé rodiče začíná až v období tří měsíců, protože právě v této fázi vývinu si maminky a tatínkové začínají rodičovství užívat naplno. My víme, co všechno vám období od 3. do 6. měsíců ještě více zpříjemní.

Vše pro první zoubky

Na konci tohoto období, přibližně kolem šesti měsíců (ale může to být i dříve, kolem 4. měsíce), se dětem začínají prořezávat první zoubky. Nejprve spodní řezáky, pak ty horní, později „dvojky“, pak stoličky, a tak dále. Prořezávání zoubků je bolestivý proces a pláči se nevyhnou ani děti, ani rodiče. K bolesti samotných dásní se může přidat také zvýšená teplota, a dokonce průjem či nafouklé bříško. Existují však pomocníci, kteří pomohou ulevit od bolesti. Zde jsou:

Potreby pre dojčatá hryzátko

Pomůcky ke krmení

Ve věku 5–6 měsíců děti kromě mateřského mléka ochutnají také první příkrmy v podobě zeleninových a ovocných kašiček. Některé budou proti novým chutím protestovat, a to výrazně, proto se vám doma určitě bude hodit nerozbitné nádobí a příbory. Neodkládejte ani pomůcky ke kojení a krmení z láhve, které jste ve velkém využívali během prvních tří měsíců. Pomocnou ruku vám však podá také praktický parní hrnec, který ušetří spoustu času. Ke krmení se vám v tomto období bude hodit toto:

Hračky pro rozvoj smyslů

Dítě ve věku tří měsíců se začíná mnohem aktivněji zapojovat do aktivit, které kolem něj během dne probíhají. Vidí mnohem lépe než novorozenec, reaguje na zvuky, všechno by nejraději ochutnalo a chytá vše v dosahu. Toto všechno jsou důkazy toho, že rozvoj smyslů děťátka je v plném proudu a vy jej můžete podpořit různými hračkami. Hračky pro rozvoj dětských smyslů by měly být velmi různorodé.

Malý objevitel (a zejména jeho hmat) ocení různé povrchy od dřeva přes textilie až po plast a potěší se různým barevným kombinacím, které stimulují zrak. Mezi hračkami by neměly chybět hračky se zvukovými a světelnými funkcemi, ale těch by nemělo být příliš mnoho – mohou způsobit to, že děťátko bude přestimulováno. Vhodná jsou i chrastítka a interaktivní hračky, které dokážou zahrát ukolébavku nebo mají funkci nahrávání zvuku.

Podložky na hraní

Dítě bude nyní trávit mnohem více času v bdělém stavu, bude zkoumat svět kolem sebe, a to všemi možnými způsoby. Kojenec bude hodně času trávit na bříšku, bude zvedat hlavičku, na zádech si zase bude chytat ruce i nohy a ke konci období se už bude umět přetočit ze zad na bříško. Jedna z nejlepších pomůcek, kterou v tomto období budete potřebovat, je měkká podložka na hraní, na které bude děťátko trávit většinu dne. To však není jediná věc, která vašemu drobečkovi pomůže objevovat svět kolem sebe a být neustále v interakci s okolím:

Potreby pre dojčatá lehátko

První knížky

Čtení již od velmi útlého věku má velký význam pro rozvoj jazykových schopností a gramotnosti, což potvrdilo i několik výzkumů. Od novorozence sice nedostanete po přečtení pohádky mnoho zpětné vazby, ale nepolevujte a pokračujte ve čtení i později, po překročení tříměsíčního milníku. Děťátko se už dostává do období, kdy ví, co se kolem něj děje a projeví i svůj zájem o knížku.

Samozřejmě nemáme na mysli romány s rozsahem 400 stran, ale měkké, látkové knížky, které může děťátko „číst“ i během přebalování, ve vodě nebo během hry na hrací dece. Ideální jsou interaktivní knížky, které mají různé funkce, ať už zvukové nebo světelné, ale také knížky s různými detaily, které mohou děti zvědavými prstíky odhalovat.

Starou známou klasikou jsou také leporela, která děti na rozdíl od klasických knih neroztrhají, ale kvůli svému papírovému materiálu nejsou odolná vůči zkoumání zuby a ublížit jim může i náhodný pobyt ve vodě.

Zrcátko, zrcátko…

Miminka se velmi ráda dívají na svůj vlastní odraz v zrcadle, přestože až do 18. měsíců vlastně nevědí, že sledují sama sebe. Přesto je i pro rodiče zábavné sledovat děťátko, které se diví tomu, co vidí v zrcátku. Ne nadarmo najdete na mnoha hrazdách a kolotočích nad postýlku malá zrcátka – ta tam nejsou jen na ozdobu, ale přispívají ke zdravému vývoji dětí.

Období třetího až šestého měsíce je velmi vzrušující a zábavné. Dítě prochází několika změnami a dosahuje prvních milníků svého vývoje. Podpořte je různými hračkami a pomůckami, které vaše společné dny promění v krásné zážitky.