Dudlíky větším dětem do úst nepatří. Jak se jich zbavit?

5 min.
10. dub'17

Dudlík je pomocníkem mnoha maminek. Usínání je najednou lehčí a drobeček se rychleji uklidní. Každé dítě je individuální. Zatímco jedno dudlík odmítá, další si ho zamiluje a používání dudlíku se časem stane zlozvykem. Jak se ale dudlíku zbavit, když přijde čas?

Odstavení od dudlíku je pro dítě velká změna. Některé dětičky ji zvládnou v pohodě a jiné dopřávají svým rodičům probdělé noci. Dudlík ale větším dětem již do úst nepatří. Přibližně po druhém roce byste měli pomalu začít s postupným odnaučováním. Čím dříve se do toho pustíte, tím snazší to bude pro vaše dítě. Navíc s dlouhodobým používáním dudlíku riskuje vaše dítě zkažené zoubky i problémy s výslovností.

Podle Dr. Bukovského by děti měly samy zbavit dudlíku v období mezi 2 - 4 rokem. Ve své knize Návod na přežití pro bejby píše o tom, že dudlík by rodič dítěti měl odebrat, pokud mu vysloveně hrozí výše zmíněná rizika. Namísto toho nabízí tři tipy, jak se dudlíku citlivě zbavit.

  • Vyrušení: Pokud vidíte, že se dítě natahuje za dudlíkem, vyrušte ho a navrhněte jinou aktivitu.
  • Vykoupení: Vezměte dítě do obchodu s hračkami a nechte ho vybrat si jednu, která se mu líbí nejvíce. Kupte mu ji pod podmínkou, že si s ní může hrát pouze bez dudlíku.
  • Ztráta: Předstírejte, že se dudlík ztratil. Vždy, když se ho bude dítě domáhat, vymyslete jinou zábavnou aktivitu.

Kreativní maminky však přišly i s jinými nápady, jak dostat dudlík pryč z pusinky i mysli jejich děťátka. Nechte se inspirovat, možná cosi zabere i na to vaše.

Dudlik miminko

Dudlík jen na usínání

Ideálně už úplně na začátku používejte dudlík pouze, pokud je to nezbytné a už nic jiného nezabírá. Pokud děťátko pláče, zkuste jeho problém vyřešit jinak než okamžitým přiložením dudlíku. Dítě má na pláč většinou důvod. Buď je pokakané, nebo počurané, je mu zima nebo teplo, něco ho bolí, je hladové nebo vás jen chce mít u sebe. V rámci postupného odstavování mu dudlík dávejte jen na noc.

Dudlíku se zbavujte postupně

Odstavení od dudlíku je pro dítě stresující. Tak, jak se dospělý člověk závislý na cigaretách neumí z jednoho dne na druhý zbavit tohoto neduhu, nejde to tak snadno ani dítěti. Ano, i „dudu“ je závislost. Odstavujte dítě pomalu. Můžete při tom využít metody doktora Bukovského, tedy vykoupení nebo vyrušení. V obou případech usilujete získat pozornost dítěte a přesměrovat ji na něco jiného.

Vymyslete si příběh

Maminky mají v tomto směru skutečně mnoho nápadů. Vymyslete si příběh, který podle vás vaše děti pochopí. Některé maminky spolu s dětmi „dudlík“ darují jinému dítěti, které ho potřebuje více. Například „poštou“ do Afriky. Oblíbené jsou i příběhy o Dudlíkové víle, která dudu odnese jiným miminkům a vašemu děťátku dá za odměnu krásnou hračku.

Můžete šikovně využít i období vánočních svátků. Dudlík jednoduše vymění za krásný dárek od Ježíška či Mikuláše. No, a protože jsou pejsci nejlepší přátelé lidí, vědí zcela přesně, kdy je správný čas „spapat dudu“.

Dítě duda

Dudlík dítěti znepříjemněte

Děti „dudlají“ většinou ze zvyku. Zbavit se závislosti není snadné pro dítě ani dospělého. Můžete mu zkusit dudlík znepříjemnit. Není to populární ani oblíbená metoda, ale může zabrat. Dudlík namáčejte do jídla, které vaše dítě nemá rádo nebo jej začněte poškozovat. Při stříhání do dudlíku však dávejte pozor, aby se neuvolňovaly malé částečky a vašemu broučkovi neublížily.

Několik tipů na závěr

  • S odstavováním dudlíku začněte jen, když je vaše dítě v pohodě. Tedy ne v době příchodu nového sourozence na svět, během nemoci, odplenkovávání nebo pobytu v novém prostředí.
  • Dudlík odstavujte postupně a používejte ho jen v určité době. Tedy například večer před spaním.
  • Příběhy pomáhají dětem lépe pochopit, proč by se měly dudlíku vzdát. Vysvětlete to tak, aby tomu porozuměly vaše děti.
  • S odstavováním není třeba zbytečně otálet. Čím je dítě větší, tím je vyšší riziko deformace chrupu.
  • V žádném případě neustupujte, i když vám je plačícího dítěte líto. Děláte to pro jeho dobro.
  • Odvádějte pozornost dítěte v těžkých momentech. Před spaním namísto dudlíku spolu čtěte knížky nebo si povídejte o dobrodružstvích vašeho dne.

Jaký trik zabral vám? Podělte se v komentářích.