Na kole s děťátkem – co byste měli vědět předtím, než takovou jízdu podniknete?

  Kategorie: První roky dítěte,
9 min.
07. čec'17

Pokud vám těhotenství či čerstvý příchod malého miminka zkomplikoval nebo dokonce znemožnil oblíbenou jízdu na kole, možná si ji užijete, když váš mrňousek trošku povyroste. Samozřejmě, čím více se dozvíte o tom, jak se postarat o maximální bezpečnost vašich nejmenších během cyklistiky, tím pohodlnější a bezstarostnější může být váš společný výlet.

Maminka s děťátkem na retro kole

Je to vůbec bezpečné?

V této otázce hraje velkou roli nejen věk dítěte, ale i typ dětské cyklosedačky nebo vozíku. Zatímco Holanďané schvalují dokonce i jízdu s novorozencem, Britové jsou v tomto ohledu opatrnější a jsou přesvědčeni, že děťátko by mělo mít alespoň 9 měsíců. Američané si zase obvykle počkají až do prvního roku, než posadí prcka na rodičovské kolo.

V první řadě je třeba si uvědomit, že batolata a menší děti jsou mnohem zranitelnější než dospělí, a tedy mohou utrpět vážné zranění i při nevinně vypadající nehodě. V úvahu je třeba brát i fakt, že jízda na kole na trošku nerovném povrchu může způsobovat miminku nepříjemné otřesy. Pokud je vaše děťátko ještě malinké, neustálé vibrace a třes mu také mohou přivodit problémy

Mnozí cyklističtí experti a cykloprodejci doporučují jízdu na kole s děťátkem až od věku 9 měsíců. V tomto období má už totiž vyvinutou páteř a je schopno pevně sedět bez podpory či opěrky. Do té doby by mohla mít jízda pro dítě vážné zdravotní následky.

Jaký způsob přepravy dítěte vybrat

Na výběr máte několik možností, jak vozit děťátko na vlastním kole, každá z nich má přitom jisté výhody i nevýhody. Když váš poklad dosáhne vhodný věk, můžete mu koupit cyklosedačku umístěnou vpředu či vzadu nebo "přívěsný" vozík. Kromě bezpečnosti velmi záleží i na tom, jak často se chystáte vozit svého chlapečka či holčičku na kole a jaký způsob jízdy vyhovuje vám i samotnému dítěti. V každém případě si před koupí raději prověřte a vyzkoušejte co nejvíce dostupných alternativ, ideálně i spolu s prckem.

Dětský přívěs na kolo

Obvykle jsou jeho součástí dvě až tři kola, kabinka a připojovací rameno. Je ideální pro nejmenší miminka, která ještě nedokáží sedět, a dostupné jsou i modely pro dvě dětičky. Nejmenší člen rodiny v něm prakticky leží jako v kočárku a navíc je připoután bezpečnostním pásem. Přívěs má dostatek pohodlí a prostoru pro miminko i na ostatní věci či hračky, které potřebujete vzít s sebou.

Mnohdy mu nechybí ani síťky proti hmyzu či průhledná "okna", která během jízdy poskytují výhled do okolí. Kabiny lze celé uzavřít zipem, což oceníte zejména v horším počasí. Kvůli bezpečnosti a dobré viditelnosti pro motoristy se vyplatí vozík opatřit i zadním osvětlením a vlajkou. Větší pozor si dávejte při brzdění a jízdě v zatáčkách.

Když se váš prcek naučí sedět, měli byste přívěs vyměnit za cyklosedačku, rychle se totiž "v uzavřeném prostoru" začne nudit. K nevýhodám vozíku patří i ztížený kontakt rodiče s dítětem, takže se budete muset neustále ohlížet a kontrolovat ho. Navíc je děťátko umístěno dost nízko, takže jeho výhled není tak ideální. Své slabé stránky ukáže vozík i při střetu s komplikovanějším terénem, vyžaduje totiž širší a rovnější cestu.

Mnohé rodiče může odradit i poměrně vysoká cena. Podle našeho průzkumu se v e-shopech pohybují částky za levnější cyklopřívěsy od 3500 do 11 000 Kč, za kvalitnější však zaplatíte od 20 000 až přes 26 000 Kč.Bonusem mohou být přívěsy, které mají i speciální rukojeť, takže se dají využívat i jako dětské kočárky.

Rodina na cyklistickém výletě

Dětská sedačka vpředu

Připevňuje se dopředu mezi cyklistu a řídítka, kterých se váš poklad může za jízdy držet. Osloví zejména děti, které chtějí vše vidět a zároveň sedět stejně vysoko jako vy. Doporučujeme ji využít i v případě, pokud máte hyperaktivnějšího potomka. Takto budete mít nad ním lepší kontrolu, můžete s ním mluvit a zaujmout ho různými otázkami.

Nevýhodou je, že do takové sedačky se vejdou pouze menší děti (maximálně do 15 kg, což jsou přibližně 2 roky). Vaší ratolesti mohou překážet i samotná řídítka. Samozřejmě, komplikovanější to má i rodič, pro kterého se taková jízda, alespoň v začátcích, stává zkouškou dovednosti. Jednak se musí chopit řídítek tak, aby obsáhl dítě, jednak musí šlapat více "zeširoka". Při menší obratnosti si při tom může dokonce odřít kolena o dětskou sedačku. Proto se doporučuje využívat takový způsob vození vašich dětí jen na kratší cesty.

Dávejte si pozor na sedadla, která se vážou přímo k řídítkům, kolo se s nimi ovládá mnohem obtížněji.

Větším problémem je, že dětičky při jízdě na cyklosedačce umístěné vpředu nic nechrání. Kvůli lepšímu výhledu cyklisty a manipulaci s kolem totiž takové modely nemají sedadlo s pevným opěradlem. Pokud dojde k pádu, může cyklista přeletět přes dítě a vážně mu ublížit, protože dítě nemá chráněný krk. Stejně nastane problémem, pokud váš chlapeček či holčička během jízdy začne usínat, protože si nemá kam opřít hlavičku.

Počítejte také s tím, že dětem při jízdě může leccos navanout do oček, ať už je to silný vítr, prach nebo drobný hmyz, což může způsobit slzení. Pár rodičů má dokonce zkušenosti i s tím, že se jejich ratolesti jízdy v takové sedačce více obávají – jednak sedí vpředu před rodičem, takže jsou tváří v tvář všem "nebezpečím", jednak se jim občas zdá, že kolo se pohybuje rychleji.

V případě cyklosedaček vpředu vyvstává při výběru i otázka, zda bude děťátko vozit více maminka nebo tatínek, a tedy zda ji upevníte na dámské nebo pánské kolo. Dámské kolo má totiž šikmou rámovou trubku, takže musíte hledat takové modely sedaček, které se na něj budou dát připevnit.

Kolo se zadní cyklosedačky

Dětská sedačka vzadu

Takový model je velmi praktický, proto se využívá poměrně často. Ve srovnání s cyklosedačkami vpředu jsou i bezpečnější, protože děťátko je v případě pádu lépe chráněno. Pro samotného cyklistu jsou rovněž velmi pohodlné, protože mu nic nebrání v šlapání do pedálů. Můžete je proto využít i na delší cesty. Ceny modelů se nejčastěji pohybují v rozmezí od 800 do 1300 Kč, za ty dražší zaplatíte obvykle do 4000 Kč.

Součástí takové sedačky je vysoká opěrka pro záda, která děťátku poskytuje oporu a ochranu. Díky ní si klidně může během jízdy pospat. Má dvojité stěny a bezpečnostní popruhy, které by ideálně měly být vedeny mezi nohama vašeho prcka, což zabrání jeho sklouzávání během jízdy. Z hlediska bezpečnosti zajisté oceníte sedačky se speciálním prostorem na nožičky. Takhle nehrozí riziko, že si váš poklad omylem zastrčí nožičku do točícího se kola, což by mu mohlo způsobit vážný úraz.

Zadní cyklosedačky jsou určeny buď pro dětičky od 9 do 15 kg, nebo pro větší prcky s váhou od 9 do 22 kg, čili přibližně do 4 let. Podle typu upevnění se dělí do tří základních skupin:

  • upevněné k podsedlové trubce, se vzpěrami přichycenými k zadní vidlici;
  • upevněné k podsedlové trubce, přichycené k nosiči zavazadel;
  • upevněné k nosiči zavazadel – tento typ je nejméně vhodný, protože mu chybí potřebné pružení a děťátko cítí všechny vibrace.

K nevýhodám patří horší kontakt s děťátkem, protože sedí za vašimi zády. Pokud ho chcete zkontrolovat, musíte se otáčet dozadu. Vaše ratolest zde zároveň nemá takový výhled jako na cyklosedačce vpředu. Musíte také počítat s tím, že máte vzadu soustředěnou mnohem větší váhu, což zhorší nejen stabilitu kola, ale také vám ztíží cyklistiku do kopce. Jelikož je cyklosedačka namontovaná vzadu, prakticky zabírá celý prostor nosiče. Potřebné věci a jídlo tak musíte nést ve vaku na zádech.

Pár praktických tipů

Je velmi důležité, abyste si před koupí zkontrolovali, zdali je dětská sedačka na kolo odpružena. Pro děťátko bude pohodlnější a pomůže mu zvládnout i delší výlety.

V případě delších tras je dobré vsadit i na polohovací sedačku, kterou budete moci nastavit podle aktuální potřeby vaší ratolesti. Pokud například usne, jednoduše ji mírně nakloníte, aby děťátku nepadala hlavička směrem dopředu.

Většina cyklosedaček dnes patří k samonosným modelům, což znamená, že na jejich připevnění vůbec nepotřebujete zadní nosič na kole. Prodávají se totiž i se zabudovaným držákem. Pokud počítáte s tím, že budete sedačku používat na více kol, pořiďte si náhradní držák, se kterým ji hravě přemístíte.

Když děťátko vyroste z cyklosedačky, můžete použít vodící tyč, kterou v případě potřeby (například, když už vaše ratolest nemá sílu šlapat do pedálů), připevníte na svoje vlastní kolo. Dostupné jsou však i takzvaná vlečná kola, čili kola s jedním – zadním kolem. Když ho připevníte ke svému kolu, vytvoříte se svou dcerkou či synkem jeden tandem.

Bezpečnost dětí v cyklosedačce

Bezpečnost na prvním místě

Při jízdě na kole spolu s dítětem nesete odpovědnost nejen za sebe, ale i za svého prcka. Držte se proto těchto nepsaných bezpečnostních pravidel:

  • Ať umístíte děťátko do jakéhokoliv modelu sedačky či vozíku, nezapomeňte mu dát na hlavičku přilbu, která ho ochrání při případném pádu či nehodě.
  • Pokud má cyklosedačka bezpečnostní pásy, používejte je bez ohledu na věk dítěte. Malé děti chrání před sjetím, starším dětem znemožňují vymýšlet vylomeniny za vašimi zády.
  • Na kole s děťátkem zásadně nikdy neriskujte ani nepřeceňujte své schopnosti. Opatrnosti není nikdy dost!
  • Nenechávejte kolo odstavené i spolu s děťátkem v sedačce. Když na něm nesedíte, celé těžiště se přesouvá k cyklosedačce, takže by vaše ratolest mohla spadnout a poranit se.
  • Vyhněte se frekventovaným rušným cestám. Místo nich si vybírejte bezpečné cyklostezky, parky či klidné venkovské cesty.

Tak co, kdy podniknete společnou jízdu s vaším pokladem i vy?