Změny počasí a dětská imunita: Jak ji posílit?

5 min.
16. úno'24

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, ale přesto dokáže překvapit, a to zejména pokud jde o počasí. Bude nám ráno pod nohama praskat led, nebo se můžeme připravit na jarní sluneční paprsky? Všechny náhlé změny počasí, které jsou pro toto období příznačné, otestují imunitu nejen dospělých, ale také dětí. Jak se proti těmto častým změnám počasí bránit a přežít přechodné období bez rýmy?

Týden ve školce, týden doma. Je vám tento scénář povědomý? Takový kolotoč zažije v tomto přechodném ročním období nejedno dítě. Zdraví dítěte by však nemělo záviset na změnách počasí, ale imunita má někdy vlastní názor. Jak správně posilovat imunitu dětí a na co myslet při změnách teplot? Více vrstev oblečení není ani zdaleka jediné řešení.

Pestrá a vyvážená strava jako základ

Není tajemstvím, že budování imunity u dětí začíná už v prvních dnech jejich života. Několik studií ukazuje, že kojení je jedním z hlavních faktorů, které se podílejí na posilování dětské imunity. To se však dá dělat jen do určitého věku. Důležitou roli hraje také strava, aktivní pohyb a přiměřená hygiena.

Pokud již vaše dítě konzumuje různé kašičky a mixované jídlo, myslete na to, aby jeho strava byla pestrá. Budete-li jej neustále krmit stejnými surovinami, nemusí mít v těle dostatek důležitých živin. Je to podobné, jako kdybyste stále chtěli jíst jen jeden druh ovoce nebo zeleniny. Přestože jsou zdravé, nepřijímáte jiné, důležité látky.

Stejně je to i s dětmi. Je sice jednodušší krmit je ověřenými recepty, které jim chutnají, ale ne vždy je to nejlepší volba. Zkuste si připravit nutriční plán. Správně zvolená strava s množstvím vitamínů a minerálů pomáhá bojovat s infekcemi a posiluje již tolik skloňovanou imunitu.

Zmeny počasia a zdravie detí

Zdroj foto: Freepik

I hygiena hraje svou roli

Nemoci jsou sice součástí růstu dětí a paradoxně jim pomáhají v budování imunity, ale neměly by být ve vaší domácnosti přítomny týden co týden. O prevenci se postará také hygiena, která je důležitá, avšak také má své hranice. Zapomeňte na přehnané čištění a dezinfikování všeho, co je v dosahu dětských rukou a úst. Všichni dobře víme, že i špína v přiměřeném množství pomáhá budovat imunitu. Sterilní prostory mohou v tomto případě nadělat více škody než užitku.

O zvýšenou hygienu je třeba dbát pouze v případě, že jste onemocněli vy a nechcete své děťátko nakazit, popřípadě tehdy, když s ním jdete k lékaři. V čekárnách totiž číhá spousta bakterií a virů, které si domů přinesete, aniž byste o tom věděli. Pokuste se něčemu takovému předcházet a do ordinace si přineste vlastní hračky. Ještě stále se totiž najdou pediatrické ambulance, které v čekárnách disponují hračkami dostupnými pro všechny děti. Dětem vysvětlete, že tyto hračky jsou plné bacilů a jsou tam pro děti, které nemají své vlastní hračky.

Pozor na změny teplot v interiéru

Nejen bláznivé počasí se vyznačuje náhlými změnami teplot, Divili byste se, ale i obyčejné koupání může způsobit onemocnění. Hlavně v případě, že to děláte nesprávně. Koupete děťátko v příliš teplé vodě a pak ho necháte v tenkém pyžamku pobíhat po čerstvě vyvětraném domě? Inu, i takto se můžete propracovat k nachlazení. Osvojte si následující rady, díky kterým se vyvarujete teplotnímu šoku organismu:

  • Zajistěte, aby teplota mezi koupelnou a dětským pokojem byla zhruba stejná. Případně můžete koupat dítě ve vaničce přímo v pokoji, ale vždy se držte poblíž radiátoru nebo jiného zdroje tepla.
  • Ujistěte se, že během koupele a po ní nevětráte, protože studený průvan může udělat v tomto okamžiku více škody než užitku.
  • Najděte vhodný čas ke koupání. Za ideální se považuje ten, kdy se vaše dítě cítí nejvíc pohodlně.
  • Svlékání oblečení se také počítá, proto opět myslete na teplotu v pokoji.

Zmeny počasia a prechladnutie

Zdroj foto: Freepik

Aktivní pohyb k nezaplacení

Strava, hygiena a správné návyky jsou jedna věc. Na co však mnoho rodičů zapomíná je pohyb. Ten pomáhá budovat imunitu, ale také posiluje svaly, vytrvalost a odolnost vůči různému počasí. Správně dítě oblečte a jděte na čerstvý vzduch v čase i nečase. Je normální, že během deštivých a pochmurných dní se celé rodině nejlépe sedí doma, ale překonejte se. Čím více výkyvů počasí zažije člověk jako dítě, tím menší problém bude mít v pozdějším věku. Děti jsou totiž odolnější, než si myslíte.

Aby pobyt venku nenudil, zvláště jsou-li hřiště a pískoviště mokrá, berte s sebou hračky vhodné i do exteriéru a zároveň takové, které jsou odolné vůči nástrahám počasí. Sníh je už téměř minulostí, tak ze skříní vytáhněte pláštěnky, holínky a z garáže oblíbená vozidla pro ty nejmenší. V tomto proměnlivém počasí se budou oblibě těšit hlavně odrážedla, koloběžky či tříkolky.