Nošení miminek: ano či ne?

  Kategorie: První roky dítěte,
4 min.
25. led'18

Stále častěji můžeme v ulicích vidět maminky s miminky pevně zavinutými k matčinu tělu. Nošení miminka upevňuje vztah mezi matkou a dítětem. Ani zdaleka však nejde o nejnovější trend ve výchově dětí. Znaly ho už dávné domorodé kmeny a moderní maminky se s velkou oblibou k nošení dětí vracejí.

I když se názory odborníků na nošení dětí různí, jsou maminky, které na šátky nedají dopustit a už od narození miminka je upřednostňují před kočárky. Nošení dětí v šátcích se stalo tak populární, že si dokonce vysloužilo nový termín – šátkování. Nošení dětí v šátku není výdobytek moderní doby, znaly ho už naše babičky i prababičky, které nosily děti v šátcích například během sklizně, kdy potřebovaly mít obě ruce volné.

Dokdy nosit?

Nošení dětí v šátku je vhodné již od narození, ale je třeba odhadnout okamžik, kdy s tím přestat a dát děťátku volnost. Ideální je zejména pro předčasně narozené děti, které nějaký čas po porodu strávily čas v inkubátoru. Nošením jim maminky vynahradí čas, o který byly ochuzeny v bříšku. Děťátko i maminka jsou spokojené, protože jsou blízko u sebe a díky nošení v pevném šátku se miminka cítí bezpečně. Podobně jako peřinky a zavinovačky i šátky imitují prostředí, v jakém děťátko rostlo v bříšku.

Šatkování miminek

Šátkování je vhodné i pro starší miminka, ale zejména na dlouhých procházkách, výletech nebo túrách. Netřeba to však až příliš často využívat u dětí, které se již hýbou a chtějí zkoumat okolí. Mohly by zlenivět a může se stát, že se jim oslabí svalstvo. Právě to je důležité zpevňovat už odmalička. Starší děťátko v šátku nemůže svobodně zkoumat okolí a na druhé straně už může být obtížné pro maminku.

Vybírejte kvalitu

Ne každý šátek je vhodný na nošení. Pokud se rozhodnete pro šátkování, vybírejte si šátky od certifikovaných výrobců, kteří splňují bezpečnostní standardy a všechna přísná kritéria kvality. Nošení děťátka musí splňovat ergonomické zásady a v žádném případě nemá škodit mamince ani miminku, ale má podporovat jeho správný vývin. Šátek je třeba vybírat i podle délky, abyste ho mohla pořádně uvázat. Jsou mnohé způsoby vázání, přičemž některé jsou vhodné pro maličká miminka, které ještě neudrží hlavičku vzpřímeně, jiné dovolují starším dětem zkoumat okolí.

Zpusoby vázání

Proč ano?

  • Nošení v prvních měsících po narození pomáhá dítěti adaptovat se
  • Poloha děťátka v šátku podporuje správný vývin po všech stránkách
  • Díky bezprostřednímu kontaktu s matkou se dítě cítí bezpečně
  • Tělo matky je nošením miminka rovnoměrně zatíženo
  • Šátkování působí jako prevence proti proležení hlavičky
  • Rodič má obě ruce volné a může se věnovat i něčemu jinému
  • Vrátí maminku po porodu do kondice

Proč ne?

  • Děťátko i maminka se mohou stát závislými na nošení a miminko tak zleniví
  • Když se nezačne s nošením hned po narození, děťátko může rodiči způsobit velkou zátěž
  • Miminko může usnout v nebezpečné poloze
  • Na trhu je velké množství nekvalitních šátků, které ohrožují děťátko
  • Nesprávné zavinutí může uškodit dětem i rodičům

Ať už se rozhodnete jakkoliv, předem si pořádně nošení nastudujte. Poraďte se s kamarádkou, která je v šátkování jako doma nebo se bez obav zapište na kurz nošení dětí. Zdraví našich mrňousků je přece na prvním místě a vyplatí se do něj investovat. Pokud jste za nošení všemi deseti, krásné šátky najdete také v naší nabídce.

Šátky na nošení