Jak děťátko změní vaši kuchyni

6 min.
06. úno'20

Příchodem děťátka do rodiny se toho změní velmi mnoho. Malý voňavý uzlíček postaví oba rodiče do pozoru, připraví vás o drahocenný spánek a dovolí si reorganizovat i vaši domácnost. Změnám se dříve či později nevyhne ani kuchyň, ve které budete přípravou chutných pokrmů trávit hodně času. Jak tedy miminko změní vaši kuchyni?

Připravit, pozor, mňam!

V prvních měsících po narození bude příprava jídla pro miminko velmi jednoduchá. Vaší jedinou starostí bude maximálně odsávání mateřského mléka a následně jeho ohřívání. S tím vám hravě pomůže přístroj na přípravu mléka Bib'expresso® Beaba, který nejen ohřeje již připravené láhve s mlékem, ale během několika sekund připraví i sunar. Nebudete si ho umět vynachválit zejména v noci, kdy budete mléko ohřívat ještě v polospánku. Obsluhovat ho totiž není žádná věda a dokážete to i jednou rukou.

V pozdějších měsících, v době, kdy už děťátko z mateřského mléka přesedlá na první příkrmy, vám život usnadní parní hrnec Beaba Babycook®. Díky jeho šikovnosti nebudete muset dlouhé minuty stát nad sporákem a kontrolovat zeleninu a ovoce, které později proměníte na chutné kaše. Parní vařič a mixér v jednom od značky Beaba dokáže během 15 minut uvařit jídlo na páře a následně jej díky nožům s cyklonovým efektem důkladně rozmixuje. U nás najdete rovnou několik typů parních vařičů od prvního ikonického modelu až po dvojité parní vařiče vhodné do rodin s více dětmi. Vyberte si ten, který se nejvíce hodí do vaší kuchyně – bude nejen nepostradatelným pomocníkem, ale zároveň stylovou dekorací.

Kuchyna ohrievac flias

Na horší časy

Je zcela přirozené, že jako rodiče (nejen čerství) nebudete vždy stíhat a také dokonale zorganizovaný den vám miminko někdy raz dva přeplánuje podle sebe. Tehdy je dobré mít v zásobě pár porcí jídla, které pouze ohřejete v mikrovlnce nebo v troubě. Připravit vždy čerstvé jídlo je sice skvělé, ale vytáhnout z mrazáku předem uvařené kaše je vždy lepší než zachraňovat situaci kupovanými přesnídávkami s množstvím éček.

S dózami na uskladnění jídla Beaba se nemusíte bát propuštění nechtěných pachů z jiných jídel, protože vzduchotěsná víčka nepustí žádná aroma dovnitř ani ven. V kuchyni také určitě oceníte multidávkovače na jídlo s přesně rozdělenými dávkami jídla. Po vyjmutí z mrazničky jednoduše stačí vytlačit ven potřebný počet dávek, rozmrazit a je to! Dávkovače však mají i jiné využití – můžete je používat jako formy na pečení, protože jsou vyrobeny z hrubého, pružného silikonu a přežijí i extrémní teploty od -55 °C až do 210 °C.

Kuchyna dozy

Od dudlíku ke lžičce

Láhve na krmení jsou v domácnosti s miminkem nezbytné od prvního dne. Možná zpočátku sama sebe přesvědčujete, že budete odhodlaně kojit, ale nikdy nevíte, kdy se vám láhev na kojení hodí. S ní může dítko bez problémů nakrmit i manžel – stačí ji naplnit odsátým mateřským mlékem. Ve vaší kuchyni by neměly chybět minimálně dvě láhve s dudlíky pro různé věkové kategorie – díky otvorům různých velikostí se děťátko na jeden hlt napije přesně tolik mléka, kolik potřebuje.

Okolo 4–6 měsíce vaše miminko objeví kouzlo prvních příkrmů v podobě všelijakých kašiček. Ty už bude papat lžičkami – zpočátku s vaší pomocí, později se bude snažit trefit do úst na vlastní pěst. Na to jsou jako stvořené tréninkové lžičky s ergonomickými rukojeťmi a jsou navrženy speciálně pro potřeby malých dětí. S těmito lžičkami se vaši jedlíci naučí jíst mnohem rychleji než s klasickými lžičkami, proto by měly mít ve vaší kuchyňské zásuvce rovněž své stálé místo.

Kuchyna krmenie

Pohodlné krmení

Bezproblémové krmení je snem každého rodiče. Realita se však častěji podobá spíše válce, jejíž výsledek je talíř vzhůru nohama, jídlo na zemi i na stropě, hladové dítě a rodič na pokraji zhroucení. O pohodlné krmení se postarají nejen výše zmíněné láhve a lžičky, ale i jídelní židle Up & Down High Chair. Polohovatelnou židli rychle přizpůsobíte výšce stolu, takže děťátko bude na stejné úrovni s ostatními členy rodiny. Díky této pohodlné židli se děti naučí správně sedět a nakonec i stolovat.

O (alespoň trochu) menší nepořádek se zase postarají bryndáčky, které sice neochrání rodiče a stěny kuchyně, ale jejich pomoc tak či tak oceníte. Při výběru se zaměřte hlavně na bryndáčky se „zásobníkem“ na jídlo – ten mají většinou plastové bryndáčky, které po jídle stačí umýt v umyvadle a nechat vysušit. Díky nim bude krmení bezbolestné pro obě strany a to, co by za jiných okolností skončilo na oblečení dítěte, skončí „pouze“ v zásobníku..

Kuchyna jedalenska stolicka

Pořádek a bezpečnost

Příchod děťátka do domácnosti změní nejen váš denní harmonogram, ale i uspořádání kuchyně a váš pohled na pořádek. Možná na vaší kuchyňské lince dosud vládl z času na čas chaos a ne vždy se to tam leskle jako z katalogu. Samozřejmě, udržet kuchyni v dokonalém pořádku je s miminkem v náručí téměř nemožné, ale jistá pravidla byste si přece jen měli osvojit. Mytí nádobí, jehož bude od nynějška trošku více, vám usnadní sterilizátor kojeneckých lahví, dudlíků, ale i jiných kuchyňských pomocníků. Tento skvělý přístroj zvládne za rekordních 6 minut odstranit až 99,9 % bakterií. Pomocnou ruku vám podá i odkapávač kojeneckých lahví a čisticí kartáč, který budete mít díky praktickému držáku vždy po ruce.

Období objevování světa se zase neobejde bez různých bezpečnostních opatření, která zabrání dětem lézt do skříněk a zásuvek. Na první pohled se to možná nezdá, ale každý domov je plný nástrah a stačí chvilka nepozornosti a odřenina (v tom lepším případě) je na světě. Popřemýšlejte nad tím, jakým způsobem lze jednotlivé místnosti v domě přeměnit na bezpečné zóny. Nebojte se sáhnout po bezpečnostních branách nebo uzávěrech. Vůbec to neznamená, že se nedokážete o miminko postarat svépomocně, právě naopak. Znamená to, že vám na jeho zdraví záleží natolik, že uděláte vše pro to, abyste ho ochránili.

Kuchyna odkvapkavac

Na první pohled drobné změny, které s sebou miminko přináší, vám usnadní život a péči o uzlíček štěstí, který jste si s sebou z porodnice přinesli. Vsaďte na ověřené pomůcky, které otestovali nejen odborníci, ale i starostliví rodiče a vychutnávejte si rodičovství naplno.

Připravte se na příchod miminka