Barefoot – pro zdraví dětských nožek

5 min.
28. říj'16

Mnohé maminky se při oblékání a obouvání svých dětí řídí aktuálními trendy. Ty udávají i celebritní maminky se svými malými kopiemi. Vždyť nic není rozkošnějšího, než vaše miniaturní verze. Před pár lety svět šokovala fotka Katie Holmes a malé Suri, která měla obuté dětské lodičky na podpatcích. Odborníci jen kroutili hlavami a diskuse o vhodných a nevhodných botách pro děti byla na světě.

Vyzujte se

Noha novorozence není zmenšenou verzi nohy dospělého člověka. Dětská nožka neobsahuje žádné kosti, ale tvoří ji chrupavky. Ty, laicky řečeno, plynutím let kostnatí až vznikne noha s 28 kostmi. Tento proces se ukončuje v období pozdní puberty, a proto je důležité vybírat dětem vhodnou, měkkou obuv.

V posledních letech sílí trend nechávat děti bosé co nejčastěji. Pokud to není možné, na trhu najdete boty podporující barefoot, čili chození naboso. Proč jsou klasické boty mezi rodiči na odstřel? Podívejte se s námi na nejčastější argumenty podporovatelů bosých nohou.

 Nohy novorozeňata nejsou stejné s nohama dospělého člověka.

Boty ničí nohy

Lidská noha je jedním z nejsložitějších kostro-svalových systémů v těle. Nošení obuvi mění její přirozené fungování a vlivem času dochází k trvalým poškozením chodidla, kotníků, kolen a dokonce i beder. Doktor Ray McClanahari, pediatr – specialista na nemoci nohou a chodidel, tvrdí, že za většinu problémů s nohama může nošení nesprávné obuvi:

Velký tlak v oblasti prstů

Většina bot se zužuje v oblasti špičky. Toto zúžení však nezohledňuje přirozenou šířku a postavení prstů. Ty jsou stlačovány směrem k sobě a jejich zdravá funkce je omezena. Dlouhodobé omezení způsobuje fyzické deformace nohou. V naší moderní společnosti má skoro každý dospělý člověk deformované nohy a to nemluvíme o specifických případech, jako jsou ženy nosící vysoké lodičky.

Zvednutá špička

Mnoho bot má svou přední část – špičku, jemně zvednutou do vzduchu. Bota takto lze vypadá dobře, ale prsty jsou uloženy výše než bříško chodidla. Takové umělé vyvyšování špičky vede k nerovnoměrnému zatěžování šlach, což způsobuje různé deformace a zasahuje do správné funkce nohou.

Polstrovaná pata

Výstelka v zadní části boty nepřirozeně zvyšuje patu a způsobuje zkrácení svalů a šlach v její zadní části. Toto zkrácení negativně ovlivňuje funkci klenby a způsobuje výraznější pronaci – vychýlení nohy směrem dovnitř.

Tvrdá podešev

Dnešní boty jsou příliš tvrdé – neohýbají se ani nekroutí, což je v rozporu s přirozeným fungováním nohy. Boty brzdí v pohybu Americký autor a konzultant, Kevin Geary, působil 15 let jako instruktor bojových umění. Kromě koučování se věnoval pohybové stránce dětí. Všiml si, že děti se pohybují v protikladu s tím, jak je lidské tělo "nadesignované".

Jedním z důvodů je deformace způsobená nošením nevhodné obuvi. Mezi základní pozice, které děti nezvládaly patří hluboký dřep s rovnými chodidlem, typický pro asijské kultury. Malé děti dělají tento pohyb přirozeně, ale kolem 5 - 6 roku života již tuto pozici nedokážou udělat. Kevin Geary tvrdí, že toto je jen jeden z mnoha příkladů pohybových poruch u dětí, které jsou v současnosti zcela běžné. Je to alarmující stav, který vede k pozdější úrazovosti (zejména kolen).

 Dětská bota by měla být měkká, pružná a dostatečně široká.

Chození naboso, méně zranění

Společnost Vibram, výrobce populárních 5 prstových barefoot bot, vyhrála soudní spor vedený sportovci, kteří tvrdili, že používání 5 prstových bot vedlo ke zraněním. Problém tkvěl v tom, že sportovci dlouhá léta používali na běh standardní běžecké boty a naběhali v nich tisíce kilometrů. Problém nastal po trénincích v barefoot botách, které skončily úrazy.

Vibram spor vyhrála, protože zranění nebyly způsobeny jejich botami. Viníkem v tomto sporu jsou klasické tenisky, které jsou nadesignované tak, aby běžci usnadňovaly pohyb. Tato podpora je však medvědů službou protože noha se přestane namáhat a funkce, které by měly být pro ni přirozené, přebírá bota. Noha, zjednodušeně řečeno – zleniví, přestane se namáhat, ztrácí sílu a obratnost.

Bosé nožky

Bosé děti jsou při chůzi sebevědomější

Malé děti, které se teprve učí správně chodit, by v chůzi neměly mít žádné překážky. Chůze naboso dětem přináší řadu podnětů a dítě si lépe uvědomuje prostředí kolem sebe. Tracy Byrne, specialistka na nohy, pro deník The Guardian uvedla, že chůze naboso pomáhá dětem budovat svaly a šlachy. Kromě toho je dítě při chůzi sebevědomější: "Batolata chodící naboso drží hlavu vzpřímeně a nedívají se často do země tak, jak to dělají obuté děti."

Pokud se rozhodnete začít s chozením naboso nebo barefoot botami u dětí po letech nošení klasických bot, buďte trpěliví. Dítě zvyklé na oporu bot je vystaveno novým, ne příjemným podnětům. Kamínky, písek, tráva – to vše je může škrábat a naučit se správně došlapovat si vyžádá delší dobu.