Máte prvňáčka? Toto vše potřebujete vědět

  Kategorie: První roky dítěte,
6 min.
29. srp'18

Brzy školy opět otevřou své brány a kromě známých tváří přivítají i zvědavé prvňáčky. Ty čeká po chvílích strávených ve školce pořádná změna, na kterou si díky novým spolužákům zvyknou rychle. Co byste však jako rodiče měli vědět, pokud se váš drobeček chystá poprvé do školy?

Přísnější režim, ranní vstávání, úkoly, ale i prázdniny a noví kamarádi - to vše čeká každé dítě, které v září poprvé překročí brány školy a místo hraček ho budou čekat učebnice a sešity. Jak prvňáčka připravit na školu a co všechno mu nesmí ve výbavě školáka chybět?

Základem je aktovka

Trh přesycen školními pomůckami nabízí různé školní tašky, které rodiče někdy kupují bezhlavě pouze na základě toho, co se dětem líbí. Nedejte se strhnout davem pohádkových hrdinů, vybírejte poctivě a nebojte se poradit. Vzpomínáte si z vlastních školních dob na klasické pevné aktovky? Vydejte se i v případě svých dětí touto cestou. Školní taška by totiž měla být pevná a ergonomicky tvarovaná. Samozřejmě, důležitá je i hmotnost, kterou musí prvňáček den co den unést, a právě ta se někdy velmi liší od doporučených hodnot.

Žák prvního a druhého ročníku základní školy by neměl na zádech nosit více než 2,5 kg, což odpovídá 10 % jeho vlastní váhy. Při výběru tašky proto dbejte na to, aby se dala pohodlně nést na obou ramenech a všímejte si i vnitřní rozložení aktovky. Školák ještě trochu potřebuje pomoci při organizaci a právě různé přihrádky na konkrétní pomůcky mu v tom pomohou. Do jedné patří sešity a učebnice, do druhé svačina, do další klíče a podobně. Pokud vás zajímá cena, připravte si od 1 300 do 4 000 Kč.

Skolsky rok batoh

Pomůcky od A po Z

Každý rodič ví, že s příchodem školy přicházejí i nezbytné nákupy, které nebudou nejlevnější záležitostí. Některé pomůcky dostanou žáci přímo ve škole, o jiné se budete muset postarat vy. Pokud nevíte, co všechno bude váš prvňáček potřebovat, počkejte si na seznam, který dostanete ve škole během prvního zářijového týdne. Ten bude ve zkratce obsahovat pomůcky na výtvarnou a tělesnou výchovu a klasické pomůcky na vyučování. Nezapomeňte proto na cvičební úbor sestávající z teplákové soupravy, kraťasů a trička, chybět nesmí tenisky s bílou podrážkou a pytlík na tělesnou výchovu. Vlastní výbavu musí mít i penál, který by měl obsahovat tužky, barvičky, kvalitní inkoustové pero, gumu a ořezávátko.

Žáčkovi v prvním ročníku také nesmí chybět pohodlné a vzdušné přezůvky a pytlík na ně, pevné desky na sešity a učebnice, obaly a samotné sešity. Výtvarné pomůcky budete zřejmě dokupovat průběžně během školního roku, ale určitě mezi nimi budou temperové a vodové barvy, plastelína, voskovky, barevné papíry, lepidlo, nůžky, štětce, nádoba na vodu a výkresy. Výbava prvňáčka vás celkově může vyjít na 5 000 Kč a více, v závislosti na tom, jaké drahé pomůcky se rozhodnete malému žákovi koupit a jaké nároky klade škola.

Ne všechno je naučí škola

Dítě, které přešlo zápisem do prvního ročníku, prošlo i "prověrkou" psychologa, který určí, zda je děťátko připraveno na to, aby zvládlo první ročník. Existují totiž určité normy, které musí prvňáček zvládnout. Mezi ně nepochybně patří základy slušného chování, tedy pozdravy při příjezdu a odjezdu či respektování autority. Malý prvák by se měl umět představit a uvést svou adresu a křestní jména rodičů. Od prvňáčka se také očekávají základní hygienické návyky, tedy mytí rukou po použití wc a splachování, ale také zívání a kýchání s rukou na puse a používání příboru. S tím nepochybně souvisí schopnost obléknout se - zavázat tkaničky, pozapínať knoflíky a zatáhnout zip.

Pro některé rodiče bude možná překvapivý fakt, že ještě před nástupem do prvního ročníku by mělo jejich děťátko umět napočítat do deseti, mělo by umět rozeznat základní zvířátka, geometrické tvary a barvy a nemělo by mu dělat problém vystřihnout z papíru kruh či nakreslit jednoduchou postavičku. Na první pohled se může zdát, že od prvňáčka se toho očekává příliš mnoho, avšak všechny tyto úkony se dětičky naučí už ve školce a ve škole se pouze zdokonalují.

Skolsky rok skola

Denní režim školáka

Zvyknout si na režim vstávání a psaní úkolů je zřejmě to nejtěžší, s čím se jako rodiče budete muset poprat. Se časným vstáváním je nejlepší začít už pár dní před samotným začátkem školního roku, pak to pro dítě nebude až tak drastické. Pokud víte, že ráno nemáte čas, svačinu dětem připravte už večer a před odchodem do školy ji jen vložíte do aktovky. Rovněž se zařiďte i při výběru oblečení - to dětem vyberte rovněž večer a ráno tím ušetříte spoustu času.

Po příchodu ze školy je třeba, abyste dětem alespoň během prvních týdnů zkontrolovali všechny sešity a pomohli s psaním domácích úkolů. Děti si totiž musí zvyknout, že nějaké úkoly dostávají a jejich povinností je připravit se na následující den. Den školáka ukončete uložením do postele vždy v přibližně stejný čas, díky čemuž nebude prvňáček na následující den unavený. Samozřejmě, nevěnujte všechen volný čas pouze úkolům a přípravě do školy. Každé dítě, i to školou povinné, potřebuje odpočinek a nové síly načerpá nejen během spánku, ale i během hry.

Nástup do prvního ročníku představuje v životě děťátka, ale i rodiče, velký milník. Pomozte ho svému školákovi překročit s úsměvem na tváři a vychutnávejte si spolu jeho úspěchy.