Jak důkladně vyčistit dětské hračky?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
3 min.
13. bře'20

Slovo "koronavirus" byste před půlrokem jen těžko hledali na internetu. Dnes je to naše každodenní realita. Ohrožuje nás venku a může nás ohrozit i v našich domácnostech. Proto je důležitá hygiena, a to nejen ve formě vysávání a úklidu nábytku, ale také v případě našich nejmladších pokladů a jejich hraček.

Děti do 1 roku si často dávají do úst hračky, čímž se vystavují velkému riziku. Stejně je mnoho jiných nebezpečí, jak se umí znečistit vaše hračky viry a bakteriemi. Avšak čištění hraček je obecně potřebná činnost, kterou byste měli dělat pravidelně. V případě hraček pro batolata i 2-3x do měsíce, v případě větších dětí alespoň 1x za pololetí. A v případě zvýšeného rizika virových onemocnění (jako je to nyní) minimálně i 1-2x za měsíc.

Dezinfekcia umyvanie hraciek

Jak efektivně čistit hračky?

Malé plastové hračky (bez kovových nebo elektronických dílů) můžeme čistit v myčce nádobí. Pokud nemáte myčku, stačí jejich promýt v mýdlové a později v čisté teplé vodě. Důkladně vysušíme a aby nevznikly fleky z vody i otřeme suchým hadříkem.

Velké plastové hračky osprchujeme ve vaně s použitím utěrky s mýdlovou vodou a opláchneme. Samozřejmě, pokud neobsahují opět elektronické části či kovové součástky. Pokud se hračky nevejdou do vany, resp. obsahují kov či elektroniku, čistíme jejich utěrkou se zmíněnou mýdlovou vodou a následně vlhkou utěrkou. Namísto mýdlové utěrky můžeme použít i octovou vodu resp. klasickou dezinfekční utěrku. Důkladně osušíme. Při elektronických částech postupujeme opatrně, aby se do nich nedostala voda.

Látkové a plyšové hračky pereme. Používáme jemný nebo dětský prací prostředek a nikdy nepereme nad teplotu 40°C.

Dřevěné hračky a kovové hračky také otřeme utěrkou namočenou v mýdlové vodě a následně opláchneme čistou vodou. Nepoužíváme ocet, práškové čističe ani alkohol. V obou případech je třeba okamžitě vysušit hračku hadříkem či utěrkou. V případě dřevěných hraček si dávejte pozor, aby byly natřeny stálou voděodolnou barvou.

Pár rad navíc

  • Při velkých plastových hračkách, které se nacházejí v exteriéru, jako jsou skluzavky či zahradní domky, můžete použít i parní čistič. Pokud vám nevoní klasický ocet, použijte citrónovou šťávu.
  • Při plastových hračkách nepoužívejte práškové a krémové čistící prostředky, které mohou hračku zničit. Omyté hračky sušte v suchém a odvětraném prostředí.
  • Vyhněte se i dezinfikování hraček alkoholem. Ten je dobrý na sklo, avšak povrch plastových hraček může zničit.