Vytvořte dětem ideální prostředí pro učení

5 min.
05. zář'23

Září je tady a spolu s ním i školní povinnosti vašich nejmenších. Kromě tradiční výbavy, ke které neodmyslitelně patří školní taška, penál, sešity, pera, pastelky, vak na přezůvky či svačinový box, nezapomeňte ani na samotný dětský pokoj. Vždyť váš školáček v něm stráví nemálo času, ať už při učení nebo dělání domácích úkolů, bude proto potřebovat příjemnou tvůrčí atmosféru.

Tvůrčí atmosféra plná energie, pořádek či dostatek světla patří mezi hlavní atributy dětského pokoje, ve kterém se prckům příjemně učí. Hezké prostředí je motivující a inspirující a dětem se bude určitě lépe sedat za stůl, který splňuje jejich představy, než za takový, který se jim vůbec nelíbí. Není to však jen o stole a židli. Dětský pokoj pro žáka by měl splňovat i jiné požadavky.

Vytvořte útulné prostředí

Dětský pokoj musí být v první řadě místem, kde se vaše děťátko bude cítit opravdu dobře. Ideální jsou bílé stěny ozdobené obrazy či tapetou, ale pokud vaše dítě touží po barevné stěně, neodpírejte mu ji. Vhodné jsou pastelové barvy, zejména zelená či zelenomodrá, případně tapeta s jemným vzorem. Hyperaktivnějším dětem podle psychologů pomáhá také růžová či bleděmodrá, které působí uklidňujícím dojmem. Oblíbené pohádkové či různé přírodní motivy prostor zútulní a dodají vašemu děťátku energii i během deštivých podzimních dní a dlouhých zimních večerů, kdy bude pravděpodobně sedět nad knihami.

Detská izba pre školáka

Zdroj foto: Freepik

Nabídněte dětem inspiraci

Zařízení dětského pokoje by mělo podněcovat i kreativní myšlení vašich nejmenších. Vše začíná stěnami, kde by neměly chybět obrazy, mapy, plakáty či vlastní výtvory malých rošťáků. Atmosféru učení mohou podpořit i školní potřeby. K oblíbené výbavě patří například školní tabule, na které si děťátko může kreslit fixkami či křídami, nebo připínat různé obrázky magnetkami. Pokud si děťátko oblíbí psaní a malování na vlastní tabuli, stát vpředu před katedrou ve škole už nebude tak velkým strašákem.

Pokud je v dětském pokoji dostatek místa a vy chcete dětem dopřát více zábavy při učení, pořiďte jim školní lavici. Nejčastěji bývají vyrobeny z plastu nebo masivního dřeva a často jsou vybaveny i různými praktickými odkládacími prostory pro pastelky či psací potřeby. Děti si na školní lavici nemusí jen kreslit, ale také si mohou hrát na žáky a zkoušet si různé „reálné“ situace z vyučování. Na školu je připraví i skládací třída od Smoby, díky které si ke škole vytvoří pozitivní vztah a nebudou si do lavice sedat se stresem.

Rozdělte prostor na zóny

V dětském pokoji by neměl vládnout zmatek. Chaos totiž zbytečně rozptyluje dětskou pozornost a odpoutává školáky od koncentrace. Je dobré, pokud dětský pokoj rozdělíte na různé zóny – spánkovou, herní a zónu na učení. Když váš prcek nastoupí do školy, určitě oceníte spoustu zavíracích polic, zásuvek či zasouvacích boxů, do kterých se vejde spousta hraček. Dobře ukryté nebudou vašeho školáka lákat, aby si šel hrát. Vhodné je i pohodlné křeslo, které děti využijí nejen ke čtení knih, ale také k učení se nového učiva.

Detská izba pre dievča

Zdroj foto: Freepik

Podporujte učení hračkami

Nejlépe uděláte, pokud děti budete vybízet k učení i nenuceným způsobem, ideálně za pomoci vhodných hraček. S některými se děti naučí víc, než byste si mysleli. Skvělé jsou například hračky pro děti, se kterými se školáček učí počítat, například dětské obchody. Zúčtováním cen nakoupeného zboží a určením správného výdaje si váš prcek snadno ověří sčítání i odečítání v praxi. Výuku cizích jazyků zase podpoří různé cizojazyčné společenské hry a trpělivost, kterou ve škole děti určitě potřebují, si zlepší díky skládání puzzle.

Postarejte se o dokonalý komfort děťátka

Při zařizování dětského pokoje by nemělo zůstat v pozadí pohodlí vašeho školáka. Nábytek, především pracovní koutek, by měl splňovat ergonomické parametry, čili odpovídat dětským potřebám. Oblíbené jsou výškově nastavitelné stoly s polohovací pracovní deskou i nastavitelné židle, které můžete přizpůsobit věku vašeho prcka. Při výběru sezení nezapomínejte na komfortní opěrku zad i loktů.

Bude váš mrňous používat i počítač? Monitor nastavte do výšky očí a kontrolujte vzdálenost obličeje od obrazovky. Dítě (i dospělák) se nesmí naklánět dopředu a předsouvat krk, čímž si opotřebovává krční páteř. Pracovní deska by měla být dobře osvětlena denním světlem, ale také vybavena kvalitní stolní nebo bodovou lampou. Světlo by mělo dopadat zprava, je-li váš školák levák, v případě praváka zase zleva.

Pokoj musí mít optimální teplotu, ani přehřátý, ale ani příliš chladný. Ideální je teplota kolem 20 °C až 22 °C. Důležitý je také čistý vzduch, jeho nepřítelem jsou však různé „lapače prachu“, tedy plyšové hračky, knihy a další vystavené drobnosti, kterých je v dětském pokoji nepočítaně.

Pro zlepšení čistoty i vlhkosti vzduchu můžete dětem pořídit čističku vzduchu se zvlhčovačem nebo pokojové rostliny, které jej pročišťují přirozeným způsobem. Umísťujte je výlučně na nevyužitá místa nebo do koutů. Nezapomeňte však pravidelně větrat, a to i v zimních měsících. Čerstvý vzduch je nejen zdravý, ale často je zdrojem nových, kreativních myšlenek.