Školní tašky na kolečkách: Ano nebo ne?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
11. srp'23

Školní tašky na kolečkách se v posledních letech těší velké popularitě v řadách školáků. Podle dětí jsou stylové, praktické a co je nejdůležitější, nemusí těžké knihy a školní pomůcky nosit na zádech. Odborníci však upozorňují, že negativa těchto tašek vysoce převyšují pozitiva. Tak koupit dítěti tašku na kolečkách nebo ne?

Školní tašky na kolečkách, které si mnozí často pletou s kufry, jsou mezi žáky základních i středních škol velkým hitem. Mají ještě motiv oblíbené pohádkové či komiksové postavičky? Tak tomu se říká pořádná výhra. Mezi dětmi jsou tašky na kolečkách stále populárnější, ale před jejich koupí by se měli rodiče zamyslet nad tím, jestli jsou opravdu tou správnou volbou.

Školní batoh není kufr

Ne nadarmo existují na trhu školní batohy na ramena a cestovní kufry na kolečkách. Každá z těchto tašek má svoji funkci a využívá se pro různé účely. Z pohledu dětí dává smysl, že se jim nechce během celého dne vláčet tašku na zádech a je pro ně jednodušší táhnout tento „náklad“ za sebou jako kufr. Nehledě na aspekt módního trendu zde pozitiva školní tašky na kolečkách začínají, ale i končí.

Takový typ tašek měla kdysi ve své nabídce také belgická značka Jeune Premier. Odpověď na otázku, proč už tašku na kolečkách s logem jejich firmy nekoupíte, byla jednoduchá:

„Kdysi jsme měli v nabídce tašky na kolečkách, ale už je nevyrábíme. V Jeune Premier nám nezáleží jen na vzhledu a kráse (je to ovšem samozřejmě velmi důležité), ale i na ergonomii. Pro dětskou páteř je lepší koupit batoh, který je přizpůsoben výšce dítěte než kufr, který děti táhnou za sebou, a pak jej musí zvedat po schodech. Z tohoto důvodu už tašky na kolečkách nezařazujeme do naší kolekce,” ozřejmila nám produktová manažerka Jeune Premier Lore Luyens.

Školská aktovka Jeune Premier

Páteř je jako miska vah

Školní tašky na kolečkách jsou praktické pouze tehdy, když je děti táhnou za sebou nebo tlačí před sebou. Pokud je však dítě zvyklé táhnout školní tašku jednou rukou, časem taková manipulace způsobí nerovnoměrné rozložení sil na obou stranách páteře. V praxi to znamená vybočení páteře, skoliózu a jiné obtíže, které si s sebou děti ponesou po zbytek života.

Obě strany páteře jsou jako váhy. Pokud se používá pouze jedna strana, páteř se bude dlouhodobě ohýbat pouze na jednu stranu. V dětství, tedy i ve školním věku, se opěrný systém a kostra ještě vyvíjí, páteř je z tohoto pohledu „měkká“, proto je třeba dbát na její rovnoměrné zatížení. Batoh je v tomto případě nejlepší volbou, ale musí se nosit na dvou ramenech.

Ani ten by však neměl být příliš těžký, na což nejen rodiče, ale také učitelé často zapomínají. Bez ohledu na kvalitu školního batohu nebo aktovky platí, že nesmí přesáhnout doporučenou váhu, která se odvíjí od hmotnosti žáka či žákyně. Školní tašky na kolečkách si sice děti mohou pověsit na ramena, ale přidávají si tím zbytečnou váhu. Konstrukce takového školního „kufru“ přece jen něco váží, nemluvě o tom, že rozměrná kolečka děti často uhodí do páteře a způsobují jim zranění.

Školní taška na kolečkách je velmi praktická a pohodlná během cestování, ale neměla by plnohodnotně nahrazovat klasické školní tašky, batohy a aktovky. Je těžká, často kvůli rozměrům a konstrukci nepohodlná a manipulace s ní je náročná. Děti během jednoho školního dne musí zdolat několik schodišť, a to nejen ty ve škole, ale také v autobuse, kde je taková taška překážkou. Problémy způsobuje i na školních chodbách, kde o ni ostatní žáci zakopávají, protože ji ve spěchu prostě nevidí.

Školské batohy Jeune Premier

Podle čeho vybrat vhodnou školní tašku?

Výběr správné školní tašky je tak trochu věda. Sice ne raketová, ale přece. Školní taška by měla splňovat několik kritérií a shodnout by se na ní měly obě strany – dítě i rodiče. Školní taška, ať už chcete nebo ne, je totiž kromě nezbytné školní pomůcky také módní doplněk a děti jí prezentují svoji osobnost a styl. Zde jsou zlatá pravidla, která je třeba při koupi školní tašky dodržovat:

  1. Správná velikost: Hned první pravidlo by v drtivé většině případů školní tašky na kolečkách nedokázaly splnit. Platí, že školní taška, batoh či aktovka nemá sahat níže než po pas dítěte. Končit by měla ideálně nad úrovní pasu, popřípadě v jeho úrovni. Taška se nemá dotýkat hýždí a už vůbec nesmí sahat ke stehnům žáka.
  2. Hmotnost tašky: S velikostí jde ruku v ruce hmotnost tašky. Čím je taška větší, tím je těžší. Zlaté pravidlo říká, že školní batoh nemá přesáhnout 15 % celkové váhy dítěte. V praxi to znamená, že školák vážící 27 kilogramů by neměl mít na ramenou tašku těžší než 4 kg a dítě o hmotnosti 45 kg by nemělo nosit batoh přesahující váhu 7 kg.
  3. Polstrované, široké popruhy: Široké a měkké popruhy se starají o komfort během nošení tašky a chrání ramena před nadměrnou zátěží. Je však důležité, aby děti nosily tašku správně, tedy na obou ramenech a aby byly popruhy přizpůsobeny výšce dítěte. Díky tomu se snižuje napětí, váha je vhodně rozložena na celé páteři a taška při chůzi či běhu nelétá ze strany na stranu.
  4. Hrudní a bederní popruhy: Některé batohy a aktovky mají dodatečné hrudní a bederní popruhy. Ujistěte se, že i ty jsou nastaveny správně a při zapnutí děti nikde neřežou a neomezují je. Zapnuté hrudní popruhy nesmí děti omezovat při pohybu a už vůbec ne při dýchání a bederní pás by měl být na úrovni boků.
  5. Kapsy a přihrádky: I interiér tašky je velmi důležitý a netřeba na něj při koupi zapomínat. Školní batoh by měl mít více než jednu přihrádku a vhodné jsou určitě i boční a přední kapsičky na drobnosti. Podívejte se dovnitř tašky a zhodnoťte, jestli je pro vaše dítě vhodná. Platí, že těžké věci, tedy učebnice a sešity, by měly být umístěny blíže k zádům, ty lehčí si mohou děti uložit do předních a bočních kapes.