Jak se dostat po porodu do formy

  Kategorie: Fit máma,
3 min.
02. kvě'17

Porod je v životě ženy nejen velkou psychosociální změnou, ale nesporně i fyzickou. A to maminka nemusí v těhotenství přibrat desítky kilogramů. Těhotenství představuje pro organismus obrovské změny. Ten potřebuje určitý čas na regeneraci a zvykání si na spuštění nových procesů. Například na tvorbu mateřského mléka a kojení miminka.

Miminko sport

Většině maminek samozřejmě záleží na tom, aby byly co nejdříve po porodu zase ve formě. Vše závisí také na tom, v jaké formě byla žena před těhotenstvím. Zároveň i jak těhotenství probíhalo, zda měla nějaké komplikace či příliš velkou nadváhu. Důležité je i jak probíhal porod, zda byl fyziologický, nebo rodila sekcí.

Jistě se najdou maminky, které byly i po porodu sekcí rychle fit a naopak maminky, které měly delší regeneraci po komplikacích při klasickém porodu. V zásadě ale platí pro oba případy, dopřejte si šestinedělí a regeneraci během něj!

Šestinedělí je tady k tomu, abyste se jako rodina co nejvíce sžili s novým členem, aby ten malý uzlíček štěstí cítil, že je milován a že jste tu jen a jen pro něj.

Cvičení s mírou

Příval energie, který zajišťují poporodní hormony, je tedy vhodnější investovat do péče o miminko, věnovat se mu naplno, poslouchat a odpovídat na jeho potřeby. To však neznamená, že pokud se cítíte dobře, nemůžete se 6 týdnů pohnout z postele. Pohyb si můžete dopřát ať už ve společnosti miminka – v šátku, či ergonomickém nosiči, ale i v klasickém kočárku, na příjemné procházce v parku či v lese.

Později můžete pomalu začít více zatěžovat svůj organismus. Opatrně ale, i když se budete cítit fantasticky, raději začněte pomalu. Počítejte s tím, že pokud kojíte, váš organismus potřebuje i spotřebuje mnohem více energie, proto mnoho žen během kojení rychle zhubne. Jiné, naopak, přibírají, co souvisí s nastavením metabolismu a tvorby mateřského mléka. Pozor, při porodu sekcí se nedoporučuje začít posilovat břicho dříve než čtyři měsíce po porodu.

Ve formě s mrňouskem na srdci

Speciálním poporodním cvičením lze nazvat cvičení pro maminky s miminky v šátcích nebo nosičích. Takové cvičení nabízejí dnes už snad všechna mateřská centra a dětské pohybové kluby. Většinou zahrnuje komplex prvků cvičení pilates, tance, poporodní jógy, kardio cvičení a cviků posilujících záda a břicho.

Speciálně vybrané cviky se zátěží v podobě děťátka v šátku, pomáhají zpevňovat těhotenstvím a porodem uvolněné svaly pánevního dna. Pomáhají i zlepšit držení těla, prokrvení, správné dýchání a úpravu diastázy (rozestoupení břišních svalů).

Jejich neocenitelnou výhodou je podpora upevňování vztahové vazby mezi matkou a děťátkem. Při cvičení dochází k vyplavování endorfinů a oxytocinu, což pomáhá upevňovat rodičovské kompetence matky.

Cvičit jde i s miminkem v kočárku.

Strollering – dejte si do těla s kočárkem v parku

Na podobném principu jako cvičení s miminkem v šátku, funguje i strollering, při kterém je však drobeček v kočárku. Cvičí se  venku, na čerstvém vzduchu, kromě chůze a běhu se využívají při něm i různé cvičební pomůcky, jako švihadla, gumy na cvičení, overbally. Tak co, vybrali jste si to správné cvičení pro vás?