Užitek z jógy se dostaví i během porodu, říká lektorka gravid jógy

  Kategorie: Fit máma,
7 min.
25. kvě'17

Těhotenství je obdobím změn, fyzických i psychických. Ani v období radostného očekávání se nemusíte vzdát sportovních aktivit, jen je musíte přizpůsobit svému aktuálnímu stavu. Pokud jste cvičila jógu i před otěhotněním, můžete v ní pokračovat i nadále, jen když nemáte rizikové těhotenství. Pokud jste dosud nenavštívila jedinou hodinu jógy, možná právě nastal čas seznámit se s jejími pozitivními účinky na tělo i duši.

Jednou z možností, jak se vyrovnat s těhotenskými obtížemi, je začít cvičit gravid jógu. Tento speciální druh jógy maximálně vyhovuje těhotným ženám. „Jóga pro těhotné pomáhá držet rostoucí bříško, zafixovat si správné držení těla a je prevencí těhotenské zácpy, křečových žil a bolestí bederní páteře. Budoucím maminkám pomáhá vědomě ovládat svaly pánevního dna, koncentrovat se na správné dýchání, tedy ovlivnit svou mysl tak, aby zůstala maminka při porodu klidná a nepropadala panice. Jóga nám pomáhá účinně relaxovat. Užitek z relaxace se dostaví i během porodu,“ jmenovala pozitiva cvičení jógy v těhotenství lektorka Alexandra Zimanová.

Cvičení behěm tehotenství

Jóga jako poslání

Alexandra Zimanová nebo Saška, jak ji všichni familiárně volají, předcvičuje ve slovenském Martině gravid jógu a power jógu. Jóga je podle ní ta nejkrásnější cesta, na jakou se v životě vydala. Dala jí neskutečně mnoho a neustále dává, protože se stále vzdělává a studuje. „Denně děkuji, že mě doprovází, Neberu to jako práci, ale jako poslání. Józe se věnuji už mnoho let, jako lektorka působím skoro 7 let, gravid jógu dělám 6 let,“ popsala svou cestu k předcvičování.

Maminky na rizikovém mohou na jógu zapomenout

Jóga se podle ní v těhotenství může cvičit i při různých diagnózách, správně vyškolený lektor s nimi však musí umět pracovat. Lektor pro těhotenské cvičení umí přesně určit, co je a co není vhodné pro danou ženu. Proto je samozřejmostí, že ho budoucí maminky seznámí se svým zdravotním stavem. Absolutně nepřípustné je navštěvovat hodiny gravid jógy, pokud má budoucí maminka rizikové těhotenství. Gravid jóga je vhodná pro ženy po 15. týdnu těhotenství a cvičit se dá až do samotného porodu, pokud se žena cítí dobře. I v józe pro těhotné se dá hodně variovat a přizpůsobovat cvičení aktuálnímu stavu.

Jóga pomáhá vědomě ovládat svaly pánevního dna a koncentrovat se na správné dýchání, tedy ovlivnit svou mysl tak, aby zůstala maminka při porodu klidná a nepropadala panice.

Gravid jóga

Cvičení pro tělo i mysl

To, jak jsou hodiny vedeny, záleží n samotném lektorovi. „Mé hodiny jsou obohaceny o široké množství informací o porodu. Máme relaxace i meditace, při kterých se budoucí maminka spojuje se svým děťátkem. Cvičení je zaměřeno na celé tělo, stejně i uvolňování těla i mysli, kterou mají dnešní těhotné ženy přeplněnou množstvím informací, a bohužel i dezinformací. Já se je snažím v tomto zmatku nějak usměrnit směrem vyhovujícím právě jim. Každá žena má jinou představu o těhotenství a i porodu. Proto jsou mé kurzy uzavřené a komorní, abych měla blíže ke každé jedné ženě, která projde mým kurzem,“ popisuje svůj jedinečný přístup.

Nemusíte být zkušenou jogínkou

Pokud jste se józe před otěhotněním nevěnovala a bojíte se, že nebudete ostatním stíhat, zapomeňte na prvotní strach. Jak nám Saša prozradila, na jejích hodinách najdeme přibližně 90 procent maminek, které se nikdy předtím s jógou nesetkaly. Před první hodinou gravid jógy nemusíte být zkušenou jogínkou, i když by vám to pomohlo okamžitě se naladit na cvičení. „Samozřejmostí jsou modifikace, aby si každá žena zacvičila podle jejího stavu. Běžně ženám pomáhám i v pozicích, čili jemně a správně je napravit, aby pro ně bylo cvičení příjemné a užily si ho. To znamená, že já na hodinách necvičím až tak hodně, ale vedu maminky slovem a dotykem. Hodiny sestavuji i na posilování nohou, rukou, cvičíme s overball či na fit míčích. Žádná hodina není navlas stejná,“ upřesnila Saša.

Jóga a jednotlivé trimestry

  • První trimestr – je vysoce potratový, jogínky během něj mohou cvičit, ale s pokorou k tělu, vhodné jsou pozice na posílení dolních končetin a pánevního dna.
  • Druhý trimestr – zařazení pozic na posílení zádového svalstva, hrudní oblasti a kyčlí, omezení pozic v leže na zádech kvůli tlaku na dolní dutou žílu (může způsobit mdloby). Pozice v leže na břiše je třeba vynechat.
  • Třetí trimestr – mezi jednotlivými cviky je třeba zařadit větší množství uklidňujících asán kvůli přílišné zátěži. Velký prostor dostává relaxace.

Jóga c tehotenství

Co si vzít na první hodinu gravid jógy?

Pokud jsme vás našim článkem inspirovali a chystáte se na svou první hodinu gravid jógy, budete potřebovat pohodlné oblečení, abyste se cítila v pozicích příjemně – čili oblečení, ve kterém si umíte bez problémů dřepnout a nebudete vás tlačit ani tahat. Cvičí se naboso, lektorka gravid jógy doporučuje i láhev s vodou a hlavně dobrou náladu. Délku hodiny si určuje každý lektor individuálně, u Saši trvá například 75 minut, z toho 60 minut zabírá samotné cvičení spolu s dechovými technikami a závěrečných 15 minut patří relaxaci v leže pod dekou.

Těhotenství v pohybu

Kromě toho, že Alexandra Zimanová (na obrázku níže) gravid jógu předcvičuje a pomáhá tak těhotným ženám, odzkoušela ji i sama na sobě během svých dvou těhotenství. „Pomáhala mi hlavně s bolestmi beder při rostoucím bříšku a spojila mě s ženami, které jsou na stejné vlně jako já. Na hodinách gravid jógy se utvářejí i silná přátelství, která přetrvávají roky. Ženy mají možnost vypnout a v této velmi uspěchané době se spojit s miminkem v bříšku a napojit se na své ženství. Prožít těhotenství v pohybu je opravdu velmi příjemné a může to pomoci připravit si tělo i mysl na porod,“ popsala certifikovaná lektorka jógy, které klientky vnukly myšlenku doprovázet je porodem jako dula, a tak pokračuje ve svém studiu. Kromě toho je i lektorkou v nošení dětiček a organizuje workshopy na téma nošení dětí.

Lektorka jógy

Jóga připraví nejen na porod, ale i mateřství

Jak říká zkušená jogínka, jóga není jen praxe na podložce, je to celkové myšlení, naladění se, pochopení, procítění lidí, i sebe samého. „Jóga je filozofie, je to nádherný nástroj, jak si udržet silné a flexibilní tělo a najít klid i ve velmi rozvířených a náročných situacích. Takových tedy mateřství přináší denně kvantum,“ dodala s úsměvem Saša.

Jóga slovníček pro začátečnice:

  • Asána – pozice těla, jógová poloha těla.
  • Bolster – válcovitý polštář, pomůcka při některých pozicích.
  • Jógamatka – podložka na cvičení jógy.
  • Jóni – lůno, ženské pohlavní orgány.
  • Namasté – pozdrav, v doslovném překladu „Skláním se před tebou“.
  • Pránájáma – dýchací techniky zvyšující přítomnost životní energie (prány) v těle.
  • Vinyása – plynulé přechody mezi pozicemi v rytmu dechu.