Maminky, máme pro vás top 10 domácích pleťových masek

  Kategorie: Fit máma,
7 min.
13. bře'17

Každá těhotná žena i čerstvá maminka chce vypadat hezky. Co však dělat, když na vás ze zrcadla civí unavená a pobledlá tvář, s nejednou vyrážkou a červenými skvrnami? Řešení je, kupodivu, docela jednoduché. Stačí zajít do spíže či lednice a leccos z nich vydolovat. Ukážeme vám, jaké úžasné a účinné domácí pleťové masky se dají stvořit ze snadno dostupných ingrediencí.

Je tak trochu hříčkou přírody, že ženy v očekávání vlastně vůbec netuší, co čekat. Vlivem hormonálních změn některé přímo rozkvetou do krásy, jiné se zase trápí se zarudnutím, otoky nebo vyrážkou.

Domáce pleťové masky pre mamičky

Co tehdy dělat?

Make-upem sice rychle zakryjete nedostatky, řešit však každý problém nanesením "tapety" může vaše kosmetické problémy z dlouhodobého hlediska pouze zhoršit. Jak se říká v medicíně, neměli bychom jen potlačovat příznaky, léčit je třeba v první řadě příčinu nemoci.

Pokud tedy trpíte vysušenou nebo naopak mastnou pokožkou se sklonem k akné, musíte v první řadě věnovat čas jejímu správnému odlíčení, čištění, ošetřování a vyživování.

Rychlá záchrana

Optimální jsou přírodní produkty nebo přípravky vytvořené vlastnoručně ze spolehlivých domácích surovin, díky čemuž na zkrášlení nevynaložíte "majlant". Takto si můžete připravit i vlastní pleťovou masku – ať už je čistící, vyživující nebo exfoliační, určenou k odstranění odumřelých buněk.

Stačí nechat působit 10 až 30 minut a poté opláchnout vodou – v zásadě byste měla používat vlažnou vodu, protože teplá nebo horká by mohla stimulovat tvorbu nadbytečného mazu. Po smytí masky se doporučuje svlažit tvář ještě jednou studenou vodou, díky čemuž se pleť pěkně vypne.

Jaké masky si tedy můžete vyrobit v domácích podmínkách? Zde je naše top desítka.

Banánová bomba

Smíchejte 1 rozmačkaný zralý banán s 1 polévkovou lžící medu a 1 polévkovou lžící citronové šťávy a tuto směs aplikujte na tvář a oblast krku. Když maska zaschne, smyjte ji vodou. V případě potřeby můžete přidat i šťávu z pomeranče nebo jiných citrusových plodů, například grapefruitu, protože obsahují kyseliny regulující tvorbu mazu v tukových žlázách.

TIP: Do banánové masy vmíchejte pár kapek mandlového oleje a vznikne maska, která podpoří tvorbu kolagenu v pleti a zároveň ji doplní o vitaminy C a B12.

Avokádo plné železa

Z této ingredience připravíte skvělou vyživující masku, která dodá pleti zářivý nádech a zdravý vzhled. Avokádo je bohaté na vitaminy E, C, B1 či draslík. Navíc obsahuje železo – ve formě, ve které ho tělo snadněji stráví, proto se doporučuje i těhotným ženám.

Jak postupovat? 1 středně velké zralé avokádo smícháte s 1 čajovou lžičkou jogurtu a pár kapkami šťávy z citronu a masku máte hotovou. Naneste směs na obličej a nechte 20 minut působit, poté opláchněte.

Domáca maska z avokáda

Okurka a červený meloun

Tato netradiční maska krásně rozzáří vaši pleť. Vodní meloun v podstatě působí jako přírodní toner, má schopnost rozjasnit pokožku a "vytáhnout" z ní skvrny. Okurka zase velmi dobře účinkuje na zarudnutí a otoky.

2 čajové lžičky odšťavené okurky, 2 čajové lžičky šťávy z červeného (vodního) melounu, 1 čajovou lžičku jogurtu a 1 lžičku sušeného mléka dobře smíchejte, naneste na obličej a nechte působit asi 15 minut, pak odstraňte pomocí vody.

TIP: Červený meloun můžete nahradit i rajčaty, která obsahují hodně lykopenu, přírodního karotenoidu a antioxidantu. Navíc mají delší sezonu a jsou tak snadněji dostupná. 

Brambory nejen na kaši

Jistě se nějaké najdou i ve vaší spíži. Bramborová maska pomáhá zjemnit napnutou pokožku a v kombinaci s citronem jí dodá vitamin C. Stačí smíchat půl sklenice odšťavených brambor s půlkou čajové lžičky citronové šťávy.

Milujete čokoládu?

My taky! Ale ještě lepší je samotný kakaový prášek obsahující flavonoidy – další super látky, které účinně bojují proti zánětům a otokům. V přiměřeném množství vám tedy kakao může slušně prospívat. Svou masku si připravíte smícháním 2 polévkových lžic kakaového prášku s medem, jogurtem a mletými ovesnými vločkami. Optimální doba působení je 15 minut.

Zázračný jogurt

Jogurt obsahuje kyselinu mléčnou a bakterie, které dobře prospívají pokožce, takže pleť zjemní a zároveň sjednotí její tón. Používá se v nesčetných kombinacích s různými ingrediencemi. Alternativně můžete použít i zakysanou smetanu.

Neuvěřitelně jednoduchou masku vytvoříte například smícháním půlky kelímku bílého neochuceného a neslazeného jogurtu (ideálně řeckého typu) s pár kapkami citronové nebo pomerančové šťávy. Během působení (přibližně 15 minut) můžete jogurtovou masu jemně vmasírovat do pokožky, což pomůže odstranit odumřelé buňky na povrchu. Následně ji opláchněte.

Nebo zkombinujte kelímek jogurtu s rozemletými ovesnými vločkami v poměru 1:1 a doplňte pár kapkami medu. Taková maska odstraňuje nečistoty a odumřelé buňky a zároveň působí jako ochrana před akné a vyrážkami.

Pleťová maska z jogurtu

Čarujte s kurkumou

Kurkuma má skvělé protizánětlivé účinky, ale je to poměrně silné koření, proto s ní v těhotenství zacházejte opatrně. Maska z této vzácné ingredience však vaší pleti jen prospěje.

První alternativou je ošetření, které připravíte z 2 polévkových lžic cizrnové mouky (můžete si ji vyrobit i doma tak, že rozemele a prosejete cizrnové boby) a špetky kurkumového prášku, které smícháte s růžovou vodou na pastu.

TIP: Nám se také osvědčila i vynikající maska z 3 polévkových lžic mletých ovesných vloček a polévkové lžičky medu, do kterých vmícháte půl čajové lžičky kurkumy a pár kapek citronu. 

Pomerančový peeling

Trochu pracnější, avšak velice efektivní maska vaši pleť vyčistí a rozzáří, aniž by ji vysušovala. Nechte nejprve klasickým způsobem vysušit slupku z pomeranče (nebo si jí připravte více do zásoby). V tomto případě je podstatné, aby nebyla chemicky ošetřena. Po vysušení rozemelte kůru na prášek, ze kterého odeberete 1 čajovou lžičku a smícháte ji s mlékem tak, aby se vytvořila pasta. Směs aplikujte na tvář a nechte ztvrdnout, následně odstraňte růžovou vodičkou.

Jiná varianta vznikne v kombinaci 2 polévkových lžic mleté pomerančové kůry s 1 čajovou lžičkou přírodního prášku ze santalového dřeva. Tentokrát přidejte růžovou vodu už přímo do směsi a vypracujte hladkou hmotu.

Jahodový koktail

K méně tradičním patří i kombinace mléka s jahodami, které obsahují mnoho kyseliny listové a vitaminu C, takže pomohou pleť dokonale zregenerovat. Masku připravíte tak, že pořádně zamícháte 3 až 4 rozmačkané jahody s 2 polévkovými lžícemi mléka. Do směsi můžete přidat i trošku kysané smetany. Nechte působit přibližně 10 minut.

Konec strašidelné pleti

Voňavé dýňové polévce se prostě nedá odolat. Jenže s dýní se kromě vaření a vytváření haloweenských strašidýlek dá podniknout leccos jiného, třeba může pomoci při ozdravování pleti. Nejprve si dýni uvařte v hrnci doměkka a nechte vychladnout. V míse ji rozmačkejte a rozmixujte s bílým jogurtem a medem.

Domáca sheet maska

Extra tip na závěr: famózní domácí sheet maska

Nejnovější vychytávka kosmetického průmyslu přicestovala do západní Evropy a Ameriky z Koreje. Jsou to vlastně bavlněné ubrousky s otvory na oči a ústa, napuštěné různými přírodními látkami. Nanesete je, necháte působit a jednoduše stáhnete. Takovou masku si snadno vyrobíte i doma.

Připravte si 2 kousky rýžového papíru (dostanete ho v prodejnách s asijskými potravinami, menší balení stojí kolem 30 Kč) a 4 sáčky kvalitního zeleného čaje, který vyluhujete v přibližně 2 dcl vody. Vklepejte si do pokožky jemnou vrstvu pleťového séra a postupně na něj přikládejte kousky papíru namočené do zeleného čaje, přičemž vynecháte okolí úst a očí. Nechte 10 minut působit a stáhněte.

Nebojte se vyzkoušet i více masek, abyste zjistila, která ve vašem případě funguje nejlépe. Určitě se s námi podělte o svou oblíbenou recepturu. :-)