Jak těhotenství a porod změní vaše tělo?

  Kategorie: Fit máma, Těhotenství,
5 min.
18. bře'22

Těhotenství navždy změní tělo ženy, o tom není nejmenších pochyb. Přestože se po porodu maminka opět dostane do formy, její tělo nebude nikdy takové jako předtím, a to i z jednoho důvodu – přivedlo na svět nový život. Na jaké změny je třeba se po porodu připravit?

Narostou ti nohy, vypadají ti vlasy (nebo naopak budou růst rychle a všude), úplně ztratíš zájem o partnera… Ženy před otěhotněním a během těhotenství poslouchají nejrůznější „zaručená fakta“ a už předem se připravují na to, jak to bude s nimi vypadat po porodu. Jakými změnami může projít po narození miminka vaše tělo a které z nich už nezměníte zpět?

Stane se z vás máma medvědice

Ještě jste nikdy neslyšela o tzv. režimu mámy medvědice? Vědci se shodují v tom, že tento režim je skutečný, a to zejména z hlediska chemie. Po porodu se neuronová síť ženy přepne do ochranného režimu zaměřeného na rodičovství a výchovu. To ve zkratce znamená, že potřeby intimity a sexu se odsouvají na vedlejší kolej a sexuální touha po partnerovi se snižuje. Důvodem je také nízká hladina estrogenu, která nastává bezprostředně po porodu a přetrvává i během kojení.

Větší číslo bot není mýtus

Mezi budoucími maminkami se někdy šušká o tom, že ženám během těhotenství narostou chodidla. Nejde o mýtus, ale fakt, který se ovšem netýká všech těhotných žen. V důsledku přibývání na váze během těhotenství může vaše noha narůst o půl čísla, o což se postará hormon zvaný relaxin. Ten pomáhá uvolňovat vazy, v důsledku čehož se nohy jakoby roztáhnou. Tento jev si ovšem není třeba mýlit s otokem chodidel, který je během těhotenství velmi častý.

Tehotenstvo a pôrod zmenyZdroj foto: Freepik

Zvětší se i něco jiného

A to konkrétně děloha, vagina a dokonce boky. Je jen přirozené, že ženské tělo se přizpůsobuje rostoucímu miminku a vytváří mu prostor. Zároveň se připravuje na velký den D – to děťátko přece musíte vytlačit „odtud“. Přestože většina věcí se po porodu vrátí do normálu, vagina ve většině případů zůstane poněkud širší, zvětší se i děloha a některé ženy po porodu hlásí i větší boky.

Nechvalně slavná diastáza

Diastáza, tedy oddělení přímých břišních svalů, trápí až 60 % žen a jde zřejmě o nejtrvalejší poporodní změnu. Oddělení břišních svalů je způsobeno postupným napínáním děložních svalů v břiše, které se přizpůsobuje rostoucímu miminku. V některých případech je diastáza méně viditelná a maminka ji po porodu dokáže různými cviky zmírnit. Diastáza představuje zejména kosmetický problém, ale může způsobovat také bolesti. V tom případě je řešením také chirurgický zákrok.

Matka a chiméra v jednom

Porod vás promění na mámu, ale může se z vás stát i chiméra. Nelekejte se, nestane se z vás žádná mytologická příšera. Pojmenováním chiméra se označují buňky z rostoucího miminka, které se během těhotenství pochopitelně nacházejí ve vašem těle. Tyto „cizí“ buňky opouštějí tělo matky během porodu spolu s miminkem, ale existují případy, kdy zůstanou v těle maminky po zbytek jejího života. Vědci ještě nepřišli na to, jestli mají tyto buňky pozitivní nebo negativní vliv na tělo matky, ale neúnavně na tom pracují.

Postrach zvaný křečové žíly

Těšila jste se z toho, že se vám křečové žíly úspěšně vyhýbaly? Inu, v těhotenství je šance vzniku prvních křečových žil o něco vyšší. Vyskytují se totiž v důsledku oslabených žilních stěn a zvýšenému tlaku, což je pro těhotenství typické. Krev zároveň proudí do nohou o něco méně, protože pánev klesá a vaše tělo jednoduše pumpuje krev za dva. Těhotenské křečové žíly obvykle zmizí během 6–12 týdnů po porodu, ale není to pravidlem. Přetrvávají-li, jsou bolestivé nebo vám překážejí z estetického hlediska, vyhledejte lékaře, on vám s tímto problémem pomůže.

Cvičenie s bábätkomZdroj foto: Freepik

Těhotenství se vám podívá na zoubek

Podle studie Univerzity v New Yorku z roku 2008 se pravděpodobnost zubního kazu zvyšuje s počtem těhotenství. Kromě kazů se během těhotenství častěji objevují oteklé, zvětšené dásně a krvácení, a to v důsledku zvýšeného průtoku krve. Hormonální změny mohou ovlivnit i mikrobiom v dutině ústní, proto je důležité v tomto období obzvlášť dbát na dentální hygienu, pravidelné čištění zubů a není třeba zanedbávat ani preventivní prohlídky u zubaře.

Močový měchýř se vymkne kontrole

A to po vaginálním porodu, který může výrazně oslabit vnitřní svalstvo potřebné k ovládání močového měchýře. S inkontinencí se možná setkáte už během těhotenství, ale po vaginálním porodu vás potrápí ještě víc. Pokles pánevního dna zvyšuje riziko vzniku inkontinence, ale existují účinné cviky, které vám pomohou zbavit se tohoto problému nebo ho alespoň minimalizovat. Vyzkoušejte Kegelovy cviky na pánevní dno, ty se postarají o posílení potřebných svalů.

Některé ženy se se změnami svého těla vyrovnávají obtížněji, jiným na vzhledu až tak nezáleží. Uvědomte si, že vaše tělo dokázalo vytvořit a přivést na svět novou lidskou bytost, která vás bude potřebovat a milovat bez ohledu na velikost vašich bot nebo pevnost břišních svalů.