Pomoc, padají mi vlasy!

  Kategorie: Fit máma,
5 min.
13. lis'16

Pokud se po porodu začala vaše koruna krásy podezřele ředit, nemusíte hned zoufat. Jde o běžný jev, který souvisí s hormonálními změnami v mateřském těle. To však neznamená, že vlasům není třeba trochu pomoci. Poradíme vám, jak se o ně starat tak, aby se rychle dostaly do normálu.

Vypadávanie vlasov po pôrode

Přibližně 90 procent vlasů roste nepřetržitě, zatímco zbylých 10 procent přechází do takzvané klidové fáze. Takové vlasy poté každé dva až tři měsíce odumírají a vypadávají, aby tak vytvořily prostor pro růst nových. Průměrnému člověku takhle vypadne denně kolem 50 až 100 vlasů v závislosti na jejich hustotě.

Telogenu effluvium, jak se normálnímu zvýšenému úbytku vlasů po porodu odborně říká, je ve většině případů pouze dočasnou záležitostí. Nezřídka postihuje 40 až 50 procent žen, a to zejména v období třetího měsíce po porodu. Jestli zaregistrujete nezvyklý úbytek vlasů již během těhotenství, obvykle je příčinou nedostatek vitamínů nebo minerálů.

Těhotenství vděčíme za krásnou hřívu

Během těhotenství pracují ženské hormony odlišně. Toto období se totiž spojuje se zvýšenou tvorbou estrogenu, který způsobuje, že vlasový cyklus se „zamrazí“ a vlasy zůstávají déle ve zmíněné klidové fázi, takže vypadávají později, ale zároveň se stimuluje růst nových. I z toho důvodu má mnoho žen během těhotenství najednou mnohem krásnější a bohatší prameny.

Proč vlasy najednou po porodu padají?

Po porodu se vlasový cyklus naopak zrychluje, jakoby chtěl organismus „dohnat zameškané“, což se projevuje náhlou ztrátou většího množství vlasů. Někdy padají v menším množství, jindy se v celých chomáčích zachycují na hřebeni nebo ve sprchovém odtoku. To se však obvykle upraví v období od 6 do 12 měsíců, kdy vlasové folikuly kompletně zregenerují.

Pomoc zevnitř

Porod představuje pro ženský organismus zvýšenou fyzickou i psychickou zátěž, každá maminka proto potřebuje dodat svému tělu dostatek živin. Základem je pestrá a vyvážená strava s dostatečným obsahem flavonoidů a antioxidantů, které poskytují ochranu vlasovým folikulům a zároveň podporují růst vlasů. K nejdůležitějším látkám patří:

  • B komplex – zlepšuje nejen růst, ale i kvalitu (tloušťku a lesk) vlasů. Najdete ho například v listové zelenině, celozrnných obilovinách, rybách, vejcích či mléce. Zajímavý je zejména biotin, přezdívaný také „vlasový vitamin“, který se kromě správné přeměny cukru na energii či přeměnu tuků v těle stará i o vyvažování negativních účinků stresu.
  • Vitamin C (kyselina askorbová) – plní důležitou funkci při tvorbě kolagenu, který je základní stavební hmotou podpůrných tkání. Rovněž chrání vlasové folikuly před volnými radikály.
  • Vitamín E – je odpovědný za vytváření nových cév a zvyšování krevního oběhu pokožky hlavy. Kromě toho však posiluje i imunitní systém
  • Zinek – stopový prvek, který brání řídnutí a předčasnému vypadávání vlasů. Hraje významnou roli při buněčné reprodukci, udržování hormonální rovnováhy či správném vstřebávání vitamínů a syntéze bílkovin. Pozor však, ať to se zinkem nepřeženete, což platí zejména pro kojící maminky.

Starostlivosť o vlasy

Pečujte o vlasy správně

V období bezprostředně po porodu jsou vlasy zvláště citlivé, proto s nimi zacházejte co možná nejšetrněji, a to nejen v období šestinedělí, ale i během samotného těhotenství. Připravíte tak své vlasy na náročné období přechodné fáze po porodu:

  • Snažte se co nejvíce omezit procedury, při nichž na vlasy působí vysoké teploty, tedy různé žehličky, kulmy či fény. Pokud si potřebujete vlasy rychle vysušit, zvolte raději režim chladného foukání.
  • Nepoužívejte příliš husté hřebeny, do kterých se mohou jemné pramínky snadno zamotat.
  • Vyhněte se různým copánkům, klasickým gumičkám či jiným doplňkům, které silně stahují vlasy.
  • Stylingové přípravky, jako jsou tužidla a laky, zbytečně vlasy zatěžují. Místo toho jim dopřejte šampony a kondicionéry obsahující biotin a silici. Vynikající účinky mají i aloe vera či výtažky z byliny nimba, která působí antibakteriálně (v prodeji je například ve formě pudru).
  • Občas, ideálně dvakrát do týdne, ošetřete pokožku hlavy vlažným přírodním olejem, který vlasovým kořínkům dodá potřebnou výživu. Skvělé jsou například kokosový, jojobový, mandlový, olivový či hořčičný olej.
  • Pokud vlasy vypadají příliš řídké, zkuste svět oklamat novým, ideálně kratším střihem, který účesu dodá plnější objem.
  • Někdy však stačí změnit způsob úpravy vlasů. Jestli jste dosud například nosila pěšinku uprostřed, zkuste prameny pro změnu sčesat do strany, zamaskujete tak zřídnuté vlasy v spánkové části.
  • Přestože pomůcky na sepnutí vlasů se velmi nedoporučují, doplňky, jako různé šátky nebo šetrné čelenky, jsou vítaným a velmi šikovným prostředkem, jak zakrýt případné nedostatky.

Kosmetická taštička pro děti Little Miss Janod

Detská kozmetická taštička Janod

Jako správná maminka můžete své malé parádnici ukázat, jak se správně starat nejen o vlásky, ale i o celý svůj zevnějšek. Kosmetický kufříček v růžové barvě obsahuje 9 propracovaných dřevěných doplňků, které vypadají jako skutečné produkty a zkrášlovací pomůcky – parfém, laky na nehty, rtěnky, oční stíny, zrcadlo i hřeben.

Dětské kosmetické stolky