Zázraky ukryté v knihách: objevte je spolu s dětmi!

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
07. bře'19

Nezaměnitelná vůně knih, otáčení papírových stran, které v každém řádku kousek po kousku odkrývají příběh a dovedou nás až do šťastného konce. Také o tom je kouzlo knih, kterým již od nepaměti patří celý březen. Pravdou však je, že v současnosti děti o něco více láká zářivý displej plný pohyblivých obrázků, než příběh ukrytý na stránkách knih. Jak dětem ukázat, že knihy ještě nejsou přežitkem? Začtěte se s námi.

Ptáte se, proč je čtení v dětství tak důležité? V knihách se ukrývá mnohem více pokladů, než na tajemném pirátském Ostrově pokladů. To svého času věděl už Walt Disney a my s ním musíme i dnes souhlasit. Děti, které čtou, mají nejen bohatou fantazii a nekonečnou představivost, která je přenese na jakékoliv místo na planetě i mimo ni. Čtením se prohlubuje poznání světa, rozšiřuje se slovní zásoba a zlepšuje se gramatika a celková znalost jazyka. Ne nadarmo se říká, že člověk, který čte, dělá při psaní méně chyb.

Otevírá se nový svět

A kdyby jen jeden! Člověk, který čte (bez ohledu na to, zda je to dítě nebo dospělák), procestuje během svého života množství zemí, potká mnoho zajímavých lidí a kdoví, možná si mezi nimi najde i nejlepšího knižního přítele a vzor v podobě hlavního hrdiny. Knihy jsou skvělým únikem z reality do kouzelného světa, ale pokud máte pocit, že dětem nenabízejí nic jiného, ​​jste na velkém omylu.

Právě díky knihám se už odmalička učíme, jak se chovat v jednotlivých situacích, jak řešit problémy, ale i to, jak zareagovat na smutek blízké osoby či jak pomoci člověku v nouzi. Pohádkové knihy dětem pomáhají rozeznat dobro od zla a přinášejí ponaučení, ke kterému se děti mohou neustále vracet a stále si z něj vzít něco nového.

Dieta kniha citanie

Čtu, čteš, čteme

Líbí se vám představa, že doma vychováváte malého čtenáře? Nezapomeňte, že dítě i v tomto případě potřebuje vzor, ​​nejlépe rodičovský. Je důležité, abyste četli nejen dětem, ale i sobě. Samozřejmě, že i pohádka před spaním nebo po probuzení u dětí pomůže vytvořit pozitivní vztah ke knihám, ale jak už jistě víte, děti se učí napodobováním. Najděte si každý den chvilku pro sebe a pohodlně se usaďte s knihou v ruce, například tehdy, když se váš mrňous hraje sám s hračkami. Dětem tak ukážete, že čtení je pro vás důležité a je to příjemná činnost, kterou si budou chtít i samy vyzkoušet.

Zážitkové čtení

Pokud vašim dětem pravidelně čtete ty nejkrásnější pohádkové knihy, přesto je příběhy nedokážou zaujmout, možná není chyba ve výběru knihy, ale ve způsobu čtení. Nechte se při čtení unést a ponořte se do příběhu naplno i vy, nejen dítě. Nebojte se zvýšit hlas, změnit tón nebo se s chutí zasmát, když vás k tomu děj v příběhu doslova navádí. Změňte se v hlučného medvěda, pak zase ve veselou srnku, sssyčícího hada či pisklavé kuřátko. Děti takové představení milují, takže se ani náhodou nemusíte cítit trapně, právě naopak. Ukažte malým čtenářům, že i ve vás se stále ukrývá kousek dítěte s hereckým talentem.

Příběhy na poličkách

Při výběru knih dejte dětem volnou ruku. Vezměte je do knihkupectví nebo do místní knihovny a zahrajte si s nimi na detektivy, kteří pátrají po té nejlepší a nejzábavnější knize. Říká se sice, že kniha se nemá soudit podle obalu, ale jak jinak kniha zaujme děti, pokud ne právě obálkou? Nechte je vybrat si knihu podle ilustrací, které se jim nejvíce líbí – díky tomu budou mít děti pocit, že se rozhodly bez vaší pomoci a budou se cítit alespoň o trochu dospělejší a zodpovědnější. A navíc, samy si vyberou svého knižního hrdinu, se kterým budou prožívat každé dobrodružství a budou se těšit na to, když se s ním v následující kapitole opět setkají. A pokud budete příště přemýšlet nad tím, jestli dětem zapnete televizi nebo přečtete příběh z knihy, vzpomeňte si na tento citát z knížky Karlík a továrna na čokoládu od slavného Roalda Dahla:

Nač
doma mít ten lačný přijímač,
co děti jí, děti tráví,
dokavad je neotráví?
Proč místo něj bez vší slávy
knihovničku nepostavit?!

Dieta otec kniha

Čtení už dávno nepatří mezi záliby introvertů a „podivínů“ bez společenského života. Nebojte se proto, že váš mrňous si kvůli četbě nenajde přátele a bude se cítit neoblíbený mezi spolužáky a kamarády. Pokud se z knih něco naučí, pak to bude fakt, že člověk ke spokojenému a šťastnému životu nepotřebuje mnoho známých, ale pouze pár skutečných přátel, kteří při něm budou stát v dobrém i ve zlém. Přesně tak, jako knižní hrdinové.

.