Příprava na otcovství: Praktické rady a tipy pro budoucí tatínky

  Kategorie: Výchova dítěte,
7 min.
26. úno'24

Tipů na to, jak se připravit na těhotenství, porod a mateřství je na internetu neuvěřitelné množství. Článků o tom, co po narození děťátka čeká otce, už tolik nenajdete. Ale i otec je rodič, a přestože ho výrazná čárka na těhotenském testu nezasáhne tak jako ženu, přece jen se jeho život změní. Jak se připravit na otcovství a jaké změny očekávat?

Příprava na rodičovství se netýká pouze budoucích maminek. Je sice pravda, že je to právě žena, která zažívá těhotenství, kojí a nejčastěji zůstává s děťátkem doma, ale narození potomka změní život oběma rodičům. Tak jako matky, i otcové se musí vzdělávat a připravovat se na příchod nového člena rodiny stejně zodpovědně. Kde ale začít? A dá se na otcovství vůbec připravit?

Začněte s menším výzkumem

Dozvěděli jste se, že budete otcem? Gratulujeme! A co teď, že? S největší pravděpodobností nenosíte dítě pod srdcem a nečeká vás ani porod. To ovšem neznamená, že se na tyto zážitky nemůžete připravit. Tak jako existují podpůrné skupiny pro budoucí maminky, existují stejné skupiny i pro budoucí a čerstvé otce. Začněte trochu pátrat na sociálních sítích a staňte se členem komunity, kde pro vás budou mít pochopení.

Čtěte o tom, co prožívá vaše partnerka v jednotlivých týdnech těhotenství a jak jí můžete i vy ulevit od různých těhotenských potíží. Někdy se možná budete cítit bezmocně, ale myslete na to, že i vaše přítomnost a zapojení do celého těhotenství je obrovskou podporou.

Připravte se na to, co vás čeká těsně před porodem, během něho i bezprostředně po narození miminka. Zřejmě se nevyhnete mírné panice, která je přirozená, ale zároveň nebudete zcela bezradně pobíhat po domě či odpadávat při každé kontrakci. Čtěte hodně a o všem od různých druhů porodů, přes kojení až po výměnu plenek. Některé informace vám možná nebudou dvakrát po chuti, ale stačí si uvědomit, že to máte pořád mnohem jednodušší než vaše partnerka.

Ako sa pripraviť na otcovstvo

Dbejte na své zdraví

I zdraví otců je nesmírně důležité. Pokud jste mu nevěnovali zvýšenou pozornost před početím, zaměřte se na své fyzické i psychické zdraví nyní. Kouříte? Pokuste se jednou provždy přestat. Vystavování se kouření během těhotenství zvyšuje riziko vrozených srdečních vad u novorozenců, čemuž se určitě chcete vyhnout.

Posviťte si také na svou stravu, která by měla být zdravá a vyvážená. Víme, že potomka jste již zplodili, ale ještě máte před sebou dlouhou cestu péče. Bohaté a kvalitní pokrmy vám dodají potřebnou energii pro dlouhé dny a noci nadcházejícího rodičovství.

Mluvte s partnerkou

Kdy si začít povídat o různých aspektech rodičovství, ne-li teď? Diskutujte o všem, co vás napadne. Shodujete se v otázce kojení? Kde bude spát miminko? Kdo bude v noci vstávat k tomu plačícímu uzlíku? Kdo bude přebalovat a koupat? Zůstane doma s miminkem partnerka nebo vy? Budete používat látkové nebo jednorázové pleny? Budete zveřejňovat fotky svého drobečka na sociálních sítích? Jaké a kolik hraček mu budete kupovat? Jaký výchovný styl zvolíte?

Témat, o kterých si potřebujete před narozením děťátka popovídat, je opravdu nepřeberné množství. Díky diskusi s partnerkou se však vyhnete pozdějším neshodám a ve výchově budete jako skutečný tým, který spolu drží v dobrém i špatném. Budete jeden pro druhého oporou nejen jako rodiče, ale také jako partneři. Nezapomínejte také na své potřeby a povídejte si i o nich. Někdy to možná nebude jednoduché, ale vždy je lepší vyjít s pravdou ven než dusit ji v sobě.

Jakým otcem chcete být?

Ne každý má skvělý vztah s vlastním otcem. Máte-li to štěstí, že máte vynikajícího otce, možná budete chtít být jako on. V tom případě přesně víte, na koho obrátit. Ale pokud byl váš vlastní otec během dětství a dospívání nepřítomen nebo váš vztah skřípal a skřípe až dosud, zkuste otcovské vzory hledat někde jinde a nedělejte stejné chyby, které vlastnímu otci určitě vyčtete.

Máte v okruhu svých známých otců s malými dětmi? Setkávejte se a diskutuje o nástrahách rodičovství. Přiznat si strach už dávno není tabu. Určitě se vám uleví, když uvidíte, že i ostatní otcové mají z rodičovství strach a také jim kvůli tomu přibylo pár vrásek na čele.

Príprava na otcovské povinnosti

Navštěvujte těhotenské poradny

Předporodní těhotenské poradny jsou pro budoucí maminku nezbytností a vy se jich můžete rovněž účastnit. Uvidíte své miminko na ultrazvuku, uslyšíte tlukot jeho srdce a dozvíte se všechny podstatné informace o zdravotním stavu maminky a miminka. Budete mít možnost klást vlastní otázky, na které dostanete odpověď přímo od lékaře a ne jen od Googlu.

Totéž platí i o předporodním kurzu, který není ani zdaleka určen pouze pro maminky. Na těchto kurzech vás připraví opravdu na všechno. V den D vás už díky tomu nepřekvapí kontrakce partnerky, a když ona bude panikařit, vy si zachováte chladnou hlavu a v klidu ji odvezete do porodnice. Naučíte se také, jak pečovat o to křehké miminko, které si přivezete z nemocnice a jako partnerce pomůžete zvládnout náročné dny po porodu.

Připravte se na změnu v sexuálním životě

Váš sexuální život se změní a i na tuto změnu je třeba se připravit. Tyto změny nastanou pravděpodobně již od momentu, kdy se dozvíte, že vaše partnerka je těhotná. Možná budete nervózní, zmatený, vystrašený, ale i toužící po ještě větší intimitě. Vtipů na adresu absentujícího sexuálního života během těhotenství a po porodu si vyslechnete až až.

Realita je taková, že naskočení na dosud plynulý vlak bude nějakou dobu trvat, a to nemluvíme pouze o doporučené rekonvalescenci během šestinedělí. Svou roli sehraje nedostatek spánku, emoce, strach z doteků a s velkou jistotou i psychika partnerky, která nebude poznávat své vlastní tělo. I v tomto případě je nejdůležitější upřímná komunikace, která vám pomůže překonat bariéry. Dobrou zprávou na závěr je fakt, že sex po dítěti může být ještě lepší, neboť tato nová zkušenost páry ještě více sblíží.

Zapojte se do příprav a péče

Před příchodem děťátka na svět vás čeká spousta povinností. Nenechávejte všechno na partnerce a podílejte se na tom jako jeden tým. Připravte dětský pokoj, vymalujte jej, sundejte postýlku a přebalovací pult. Zapojte se do rozhodování o tom, jakou barvu oblečení budete preferovat. Naučte se obsluhovat autosedačku a skládat kočárek. Udělejte si i vy průzkum o nejlepších nosičích a umělém mléce. Promluvte si se zaměstnavatelem o možnostech rodičovské dovolené. Pomozte partnerce sbalit tašku do porodnice, vyřiďte potřebnou dokumentaci a po porodu navštivte všechny potřebné úřady. Toto je jen zlomek povinností, které vás čekají. Je jich mnoho, ale ve dvou je zvládnete rychleji.

Vaše zodpovědnost však nekončí pouze přípravami. Tam v podstatě všechno teprve začíná. Zapojte se také do péče o miminko, domácnost a v neposlední řadě partnerku. Vyměňujte plenky (i v noci), koupejte miminko, čtěte a zpívejte mu, krmte ho. Podílejte se také na domácích pracích, pomáhejte s nákupy, úklidem a vařením. Buďte milujícím partnerem a všímejte si potřeb čerstvé maminky. Poporodní deprese může dolehnout i na ty nejveselejší ženy, které před porodem překypovaly štěstím a humorem.

Otcovství nebude jednoduché. Ale přesto bude krásné, plné perfektních zážitků a bude to zbrusu nová, neprobádaná etapa života. Neztrácejte humor, se kterým je i výbuch v pleně nezaměnitelnou zkušeností a nezapomeňte občas myslet i na sebe a své potřeby. Protože šťastný rodič = šťastné dítě.