Den sv. Valentýna: Jak slaví lásku ve světě?

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
12. úno'24

Čtrnáctého února slavíme lásku všichni o trochu víc. Je ji cítit všude ve vzduchu a na každého se nalepí alespoň kousek z ní. Ne všude však Den sv. Valentýna slaví tak, jak to vidíme v hollywoodských romantických filmech. Zjišťovali jsme, jak a kdy slaví lásku v jiných koutech světa.

Ne všude ve světě je Valentýn o bonboniérách ve tvaru srdíčka a romantických večeřích při svíčkách. V některých zemích dokonce lásku slaví během jiných dnů, vždyť v konečném důsledku i u nás je měsícem lásky květen. Podívejte se na to, jak si lásku vyznávají v různých koutech světa. Některé tradice vás jistě překvapí.

Finsko a Estonsko

V těchto severoevropských zemích je 14. únor spíše o přátelství než o romantice mezi partnery. I proto se ve Finsku a Estonsku Valentýn považuje v první řadě za Den přátel, až v tom druhém za Den zamilovaných. Během tohoto svátku Seveřané drobnými dárky a pohlednicemi obdarovávají své přátele. Žádné přehnané valentýnské dekorace během tohoto dne v Estonsku ani Finsku nečekejte.

Wales

Zatímco v ostatních krajích Velké Británie je oslava sv. Valentýna tradičnější, Walesané mají svou vlastní verzi tohoto svátku, kterou slaví o několik týdnů dříve. 25. ledna, na Den sv. Dwynwen, muži dávají ženám na znak své náklonnosti „lžičku lásky“. Tradice přetrvává v této zemi již od 16. století, a zatímco v začátcích byly lžičky vyřezávané ručně a rukojeť zdobil propracovaný design, dnes jsou již dostupné také čokoládové verze.

Jižní Korea

Jiný pohled na svátek zamilovaných mají také v Jižní Koreji. Tam sice slaví Valentýna čtrnáctý den v měsíci, ale slaví ho každý měsíc. Tak například: 14. května slaví Den růží, 14. srpna je Green Day, během kterého páry jezdí na rande na venkov. Mají také Den zpovědi, který připadá na 14. září. Tehdy si mladí Jihokorejci navzájem vyznávají lásku.

Zaujímavosti o Valentínovi

Zdroj foto: Freepik

Japonsko

Ještě chvíli zůstaneme ve východoasijských zemích a navštívíme Japonsko. Tam jsou oslavy sv. Valentýna dvoufázové. Tradicí je, že 14. února dávají ženy svým mužským přátelům čokoládu. Tuto laskavost jim obdarovaní muži opětují 14. března, během svátku, který je známý jako Bílý den. Muži dávají ženám, které jim během Valentýna darovaly čokoládu, malé dárky.

Filipíny

Filipínci slaví Den sv. Valentýna opravdu velkolepě. Tento den již tradičně patří hromadným sňatkům. Tisíce párů z celé země se sejdou na jednom místě, ať už je to náměstí, park nebo katedrála a řeknou si své ano. Typické jsou také tematické svatby nebo svatby, které se snaží překonat rekordy, například v počtu líbajících se lidí.

Slovinsko

Den sv. Valentýna patří ve Slovinsku ptákům. Tradice říká, že ptáci se v tento den navzájem žádají o ruku a žení/vdávají se. S tímto dnem je spojena i jedna legenda, která mluví o lidech hledajících lásku. Ti prý chodí po zamrzlých polích bosí a mohou na vlastní oči sledovat ptačí svatby. Ale nebojte se, Slovinci slaví i lásku mezi lidmi, avšak o něco později, konkrétně 12. března.

Bulharsko

Tak jako jiné země, i Bulharsko slaví Den sv. Valentýna po svém. Nečekejte bonboniéry, srdíčkové balony či rozkošné plyšové hračky. Chcete-li slavit svátek lásky v bulharském stylu, připravte si kvalitní víno. Právě místním vínem slaví Bulhaři partnerskou lásku a ne nadarmo je v této zemi 14. únor známý jako Den vinařů.

Valentín a deti

Zdroj foto: Freepik

Argentina

Argentinci neslaví Den sv. Valentýna, ale lásku si vyznávají během červencového Týdne sladkosti. Zamilovaní si vyměňují polibky, dostávají čokoládu a jiné sladkosti. Zpočátku šlo reklamní tah, který se však později stal tradicí zamilovaných.

Dánsko

Den sv. Valentýna se v Dánsku slaví poměrně krátce a neomezuje se pouze na růže a čokoládu. Přátelé a milenci si během tohoto dne vyměňují ručně vyráběná blahopřání s lisovanými sněženkami. Pokud příjemce tohoto sněženkového listu, gaekkebrev, uhodne identitu odesílatele, na Velikonoce od něj musí dostat vajíčko. Ale pokud odesílatele neuhádne, vajíčko je povinen darovat příjemce. Zajímavostí je, že tyto karty nemusí být výlučně vyznáními lásky. Velmi se cení vtipné texty, které adresáta rozesmějí.

Německo

Pokud máte na Valentýna dost drobností ve tvaru srdce, inspirujte se německými páry, které si místo toho vyměňují dárky ve tvaru prasátka. Prasátko je v této zemi symbolem lásky a žádostivosti, takže obdarovat někoho soškou prasátka nebo valentýnkou s tímto motivem není urážkou.

Tak co řeknete? Inspirujete se některou světovou zemí a zavedete ve vaší rodině nové valentýnské tradice? Nebo raději zůstanete u klasiky a potěšíte své milované plyšovou hračkou, čokoládou a valentýnkou?