Proč byste měli dítěti koupit dětskou pokladnu?

4 min.
10. kvě'24

Pokladny jsou důležitým a nezbytným nástrojem každého podnikání, ať už velkého nebo malého. Neobejdou se bez ní v supermarketech, restauracích, hotelech, hračkářstvích a velký přínos bude mít i pro vaše děti. Výhody dětské hračkářské pokladny přesahují zábavnou hodnotu a pomáhají dětem rozvíjet více dovedností. Následující řádky vám odhalí, jaké to jsou.

Dětské pokladny mají ve hře dětí nezastupitelné místo. Pomáhají rozvíjet matematické a sociální dovednosti, představivost a kreativitu a učí děti již odmalička chápat ekonomické pojmy. Děti zábavným způsobem získají spoustu informací a poznatků, které jim pomohou v reálném životě. Investice do dětské pokladny je proto zároveň investicí do vzdělání vašich dětí. Jak přesně se budou vaše děti rozvíjet během hry na prodavače a zákazníka?

  • Matematické dovednosti

Jednou z hlavních výhod hračkářské pokladny je, že pomáhá rozvíjet matematické dovednosti u dětí. Děti se prostřednictvím hry naučí počítat mince a bankovky, počítat výdaje a interpretovat ceny. Prostřednictvím hry se děti naučí sčítat, odečítat, dělit a násobit, pracovat s desetinnými místy a zvládat zlomky. Již v raném věku se naučí rozeznávat čísla a matematické znaky a naučí se také pracovat s kalkulačkou.

  • Sociální dovednosti

Dětská pokladna pomáhá dětem rozvíjet i sociální dovednosti. Děti se naučí komunikovat s ostatními tím, že budou hrát roli pokladníka a zákazníka. Součástí hry bude vyměňování zdvořilostních frází (dobrý den, na shledanou, prosím, děkuji, přijďte zas a podobně), kladení různých otázek a zodpovězení na ně. Hra s pokladnou povzbuzuje děti, aby se střídaly, čekaly, až na ně přijde řada, a aby respektovaly ostatní.

Benefity detskej pokladne

  • Představivost a kreativita

Hračkářská pokladna může v dětech rozproudit fantazii a kreativitu. Děti budou předstírat, že provozují svůj vlastní obchod, vybírají zboží k prodeji a stanovují si vlastní ceny. Děti díky hře přemýšlejí o tom, jak se vydělávají, utrácejí a šetří peníze. Mohou také rozvíjet své vlastní imaginativní příběhy a zápletky, např. vrácení zboží či pomoc při výběru zákazníkovi.

  • Jemná motorika

Hra s dětskou pokladnou přispívá i k rozvoji jemné motoriky. Ta se během hry zdokonaluje mačkáním tlačítek, posouváním karet přes platební terminál, uchopováním mincí a bankovek a skenováním zboží.

  • Odpovědnost a hodnota peněz

Hra na pokladníky může děti naučit zodpovědnosti. Děti budou během hry muset převzít zodpovědnost za organizaci a počítání svých hračkářských peněz, ujistit se, že pokladna je zásobena správnou měnou a mincemi a zajistit, aby byly stvrzenky vytištěny správně. Tento typ hry také učí děti důležitosti nést zodpovědnost za své činy a vážit si skutečné hodnoty peněz. Děti velmi brzy zjistí, že chutné potraviny, které rodiče přinášejí domů, nejsou zadarmo.

  • Ekonomika a podnikání

I hračkářská pokladna může děti naučit hodně o ekonomice a podnikání. Děti zjistí, co je to nabídka a poptávka, jak funguje marketing a jak je třeba přesvědčit zákazníky k zakoupení produktů. Mohou prozkoumat mechanismus podnikání včetně nákupu zásob, dosahování zisku a řízení výdajů. Hra s dětskou pokladnou povzbuzuje děti k tomu, aby kriticky přemýšlely o ekonomických pojmech a o tom, jak souvisejí s každodenním životem.

Výhody detskej pokladne

Jak vybrat tu správnou pokladnu?

Na trhu existují různé dětské pokladny. Některé jsou elektronické a mají zvukové a světelné funkce, jiné jsou dřevěné, další jsou součástí dětského obchůdku nebo restaurace. Součástí pokladen jsou také peníze a většinou děti v balení najdou i základní potraviny.

Při výběru je třeba se kromě ceny zaměřit i na počet doplňků, ale také design. Možná už vaše děti mají doma hračky, se kterými si hrají na různé profese a pokladna bude kromě funkčnosti i designovým doplňkem.

U nás najdete samostatné pokladny s plným vybavením, ale také pokladny, které jsou součástí dětských obchodů a ještě více znásobí zážitek ze hry.

Při skenování a vážení zboží, markování a vydávání hotovosti se budou děti cítit jako pokladník či pokladní ve skutečném obchodě. Hra na tuto profesi je přiblíží světu dospělých a vy hned uvidíte, jak hrdě, zodpovědně a důležitě děti vykonávají svou „práci“.

Objevte dětské pokladny