Káva v těhotenství není hřích

  Kategorie: Těhotenství,
3 min.
22. zář'16

Těhotenství je velkou změnou v životě ženy. Kromě radosti z nastávajícího mateřství však přináší i několik omezení. Jedním z nich je pití kávy.

Vědci versus káva

Prestižní americký žurnál, The New England Journal of Medicine, uveřejnil studii, ve které vědci hledali souvislost mezi pitím kávy v těhotenství a spontánním potratem během prvního trimestru. Součástí studie byly ženy, které průměrně vypily až 5 šálků kávy denně. Studie sice dokázala, že nadměrné pití kávy vede ke zvýšení potratů během prvního trimestru, výsledky však byly přijaty s nevůlí. Důvodem bylo přehnané množství kávy, až 5 šálků, které účastnice výzkumu denně přijímaly.

V roce 2008 studie vedená doktorem De-Ku Liom z Kaiser Permanente Division of Research potvrdila, že ženy, které přijímají více než 200 mg kofeinu denně, jsou vystaveny dvakrát vyššímu riziku spontánního potratu. Výsledky studie také dokazují přímý vztah mezi nadměrným příjmem kofeinu a nízkou porodní váhou novorozence. Následovala celá řada studií a všechny se shodly na jednom – pití kávy v těhotenství je v pořádku, dokud množství kofeinu nepřekročí 200 mg denně.

Kava latte

Kolik je denní dávka?

Pokud jste těhotná a milujete kávu, můžete si tedy vydechnout. Pokud to s ní nebudete přehánět, vašemu miminku nic nehrozí. Nezapomínejte, že kofein se nenachází jen v kávě, ale opatrně byste měla přistupovat i k čaji, kolovým nápojům a dokonce i čokoládě. Množství kofeinu v kávě se liší od konkrétní značky, výrobce a odrůdy. Dávejte si pozor i na decaff, t.j. bezkofeinové kávy – většina z nich obsahuje kofein i když v menším množství.

káva

překapávaná/mocca káva, 240 ml = 95 – 135 mg
filtrovaná káva, 240 ml = 135 mg
espresso, 30 ml = 30 – 90 mg
bezkofeinové espresso, 30 ml = 0 – 15 mg
instantní káva, 240 ml = 82 – 110 mg
bezkofeinová instantní káva, 240 ml = 2 – 12 mg
káva americano, 300 ml = 200 mg

čaj a nealko nápoje

energetický nápoj, 250 ml = 80 mg
kolový nápoj, 500 ml = 50 mg
horká čokoláda = 19 mg
černý čaj = 45 mg
zelený čaj = 36 mg
bílý čaj = 24 mg

Kava jumbo

Sbohem kávo

Pokud patříte mezi milovnice kávy, které si ráno bez pořádného šálku ani neumí představit, možná se jí vzdáte snadněji, než si myslíte. První trimestr je charakteristický žaludečními problémy a nutkáním na zvracení. Právě v tomto období vůně a chuť kávy nevolnosti ještě zhoršuje.

Mnoho žen tvrdí, že právě díky náhlému odporu ke kávě zjistily, že jsou těhotné. V případě, že jste se rozhodla s kávou skoncovat, ale káva vám stále chutná, vyzkoušejte instantní kávovinové nápoje, které jsou prospěšné i pro vaše zdraví.