Teplo, horko, pálí: Jak děti spolehlivě ochránit před sluncem?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
7 min.
01. čec'22

Teplota na Slunci je tak vysoká, že si to ani neumíme představit. K nám na Zemi se dostane jen zlomek z ní, ale i ten může nadělat v dětském organismu pořádnou neplechu. Jak děti spolehlivě ochránit před nebezpečným slunečním zářením, čím je natírat a zda vůbec, a kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Léto oficiálně začalo již 21. června a Slunce vesele připéká i na začátku letních prázdnin. Všichni rodiče teoreticky vědí, jak ochránit své děti před sluncem, ale v každodenním shonu na to mnozí zapomínají. Připomeňte si s námi doporučení, díky kterým se vyhnete úpalům, spáleninám a v nejhorším případě návštěvě lékaře.

Správná ochrana

V letních měsících je opravdu obtížné udržet mnohé děti mezi čtyřmi stěnami. Dětem jen těžko vysvětlíte, že v době největšího horka mezi jedenáctou až třetí hodinou by se měly slunečnímu záření ze zdravotních důvodů vyhýbat. Používání vhodného opalovacího krému je možné již u miminek od 6 měsíců. Krém aplikujte na pokožku, která je vystavena slunci a nevynechávejte ani taková místa jako uši, krk, rty a zadní část nohou, která se mohou spálit velmi rychle.

Výběr vhodného krému na opalování nepodceňujte, děti si zaslouží opravdu stoprocentní ochranu. Vsaďte na kvalitní a ověřené opalovací krémy s SPF vyšším než 15, které chrání pokožku před UVA i UVB zářením. Mezi složením nesmí chybět avobenzon, který blokuje UVA paprsky nebo oxid titaničitý a oxid zinečnatý, který nepropouští záření jak UVA, tak UVB paprsků.

Nezbytnou součástí dětského šatníku je v létě správné oblečení. Vzdušné, z přírodních materiálů a světlé. Na rozdíl od tmavých barev, světlé oblečení sluneční paprsky odráží. Postarejte se o to, aby hlavičvku vašeho dítěte chránil klobouk a na oči mu nasaďte sluneční brýle. Ať už na pískovišti nebo na pláži, nenechávejte děti běhat po horkém písku a kamíncích bosé.

Ochrana pred slnkom dievča

Hydratace i zevnitř

Opalovacím krémem se postaráte o ochranu pokožky před slunečními paprsky a zároveň ji hydratujete. O dostatečnou hydrataci organismu se však musíte postarat i zevnitř. Pitný režim dětí (ale i dospělých) je v letních vedrech na prvním místě. Je důležité, aby děti během dne přijímaly pravidelně dostatečné množství tekutin v podobě čisté vody, bylinných čajů, zeleninových vývarů a v případě kojení i mateřského mléka.

A kolik tekutin by měly děti během dne přijmout? V případě novorozenců hovoříme o 50–75 ml/kg hmotnosti, u kojenců se jedná o 100–140 ml/kg a děti od 1 do 3 let mají denně vypít 80–120 ml/kg. Tato čísla můžete během letních veder bez obav až ztrojnásobit. Vyhněte se slazeným, syceným nápojům, které nejsou součástí doporučeného pitného režimu. Právě naopak, organismus mohou dehydratovat, nemluvě o tom, že jde o prázdné kalorie a zbytečné cukry.

Pozor na příznaky

Můžete dělat všechno správně, držet se všech rad a doporučení, a přesto vaše děťátko dostalo úpal nebo na něj máte podezření? Děti si často neuvědomují, že jim je horko, jsou žíznivé a unavené. Dušnost, zvýšený tep či suchá pokožka nemusí být pouze znakem vyčerpání ze hry, ale i úpalu. Kromě těchto příznaků sledujte také zvýšenou teplotu, která může vyskočit až na 41 °C, nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, pocit dezorientace a absenci pocení.

I při tom sebemenším podezření na úpal se s mrňousem přesuňte do stínu, na chladné a tiché místo a děťátko zchlaďte, ať už studeným nápojem (čistou vodou) nebo studenými obklady. Pomoci může i jemný vánek, ale ne průvan. Na slabiny, krk, zápěstí a kotníky přikládejte studené obklady (účinný je i led zabalený v utěrce). Dítě můžete přikrýt vlhkou osuškou a sledujte, jestli se jeho stav zlepšuje. Pokud ne, zbytečně nečekejte a okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Ochrana pred slnkom pláž

Nejčastější dotazy a odpovědi

Jaký je rozdíl mezi UVA a UVB?

Ultrafialové UVA paprsky způsobují zhnědnutí pokožky, ultrafialové UVB paprsky způsobují její spálení. Nedejte se však oklamat – i krásné bronzové opálení způsobené UVA paprsky znamená, že kožní buňky byly poškozeny slunečním zářením. Doposud se věřilo tomu, že kožní onemocnění (mezi nimi i rakovina kůže) způsobuje pouze UVB záření, ale nejnovější výzkumy potvrdily, že UVB paprsky jsou stejně škodlivé.

Co znamená SPF? Je vyšší číslo automaticky efektivnější?

Zkratka SPF v překladu znamená sluneční ochranný faktor (z angl. sun protection factor) a označuje účinnost opalovacího krému při prevenci spálení. Pokud pokožka vašeho dítěte zčervená na slunci za 10 minut, SPF 15 vynásobí tento čas číslem 15, což znamená, že váš prcek bude před slunečním zářením chráněn 150 minut. Krémy s ochranným faktorem SPF 15 blokují 93 % UVB paprsků a s vyšším číslem faktoru se zvyšuje i počet procent. SPF 30 blokuje 97 % UVB záření a SPF 50+ ochrání pokožku na 98 %.

Od jakého věku mohu na dětskou pokožku aplikovat opalovací krém?

Pokožka dětí je velmi citlivá a může snadno absorbovat různé chemické látky, které jsou součástí opalovacích krémů, proto se vyhněte jejich nanášení před dovršením šesti měsíců. Krém na opalování používejte na nezbytných částech těla a děti raději chraňte jinak – oblečením, stříškou na kočárku pobytem ve stínu.

Naše rodina má tmavší kůži. Musím i v tomto případě používat ochranný krém?

Ano. Tmavší barva pokožky vás ani vaše děti neochrání před spálením, docílí jedině toho, že si změny na pokožce nevšimnete v dostatečném čase a můžete skončit v nemocnici s úpalem nebo popáleninami. Nezáleží na tom, zda mají vaše děti alabastrovou, krásnou olivovou nebo karamelovou pokožku, chránit je třeba za všech okolností.

Musí mé děti nosit sluneční brýle? Není to jen módní výstřelek?

Sluneční brýle chrání velmi citlivou pokožku očního okolí, která je rovněž náchylná k UV záření. Oblečením dokážete zakrýt téměř celé tělo děťátka, ale tvář zůstane nechráněná. Právě k tomu jsou vhodné sluneční brýle, které jsou na trhu speciálně v dětských velikostech a můžete jimi chránit nejen pokožku v okolí očí, ale také zrak miminek, který je citlivý na intenzivní sluneční světlo.

Co mám dělat, když se mé dítě spálí?

S dítětem se okamžitě přesuňte do chladné, tmavé místnosti, zajistěte příjem tekutin a podávejte studené obklady, které pomohou zmírnit bolest, otok a svědění. Kontaktuje pediatra v případě, že má děťátko méně než rok. Obraťte se na něj, má-li více než jeden rok a po pobytu na slunci má puchýřky, silné bolesti hlavy, je letargické a má horečku.