Léto v přírodě: Jak děti ochránit před klíšťaty?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
18. čen'20

Je menší než dětský nehet, v trávě ho hravě přehlédnete, ale přece dokáže nadělat pořádné nepříjemnosti. Řeč je o klíštěti, stálém obyvateli lesů, luk a parků, který nám v létě znepříjemňuje život a vytváří obavy o zdraví. Jak před tímto drobným nepřítelem chránit děti a co dělat v případě, že klíště se už na dětské tělíčko přisálo?

Léto s sebou přináší krásné zážitky a zasloužený odpočinek, ale přichází i s nástrahami, které jsou pro teplé období typické. Řeč je o klíšťatech, drobných parazitech z čeledi klíšťatovití, které se živí krví člověka, ale i domácích zvířat. Jak si navzdory jejich přítomnosti v přírodě užít léto naplno a nestrachovat se při každém kroku ve vyšší trávě?

Znáte rozdíl mezi boreliózou a encefalitidou?

Lymská borelióza a klíšťová encefalitida jsou dvě nejčastější onemocnění, které klíšťata přenášejí. Mají sice společného původce, ale odlišují se příznaky a zejména dopadem na zdraví člověka. Lymská borelióza je infekční onemocnění vyvolané bakterií Borrelia burgdorferi a kromě klíštěte ji mohou přenášet i komáři a některé druhy much. Proti tomuto onemocnění ještě nelze očkovat, ale dá se léčit antibiotiky. Lymská borelióza není smrtelné onemocnění, ale může mít dlouhý průběh a v nejtěžších případech může vyústit až do chronicity onemocnění.

Oproti lymské borelióze stojí klíšťová encefalitida, proti níž je možné se očkovat. To je jedinou účinnou prevencí, protože na klíšťovou encefalitidu neexistuje specifická medicínská terapie. Toto onemocnění postihuje mozkové blány a vyvolává jejich zánět, který může mít celoživotní následky. Encefalitida se během první fáze, která nastává zpravidla 7–14 dní po přisátí, projevuje jako lehčí chřipka a je doprovázena bolestmi hlavy, zvýšenou teplotou, nechutenstvím, rýmou, ztíženým dýcháním a pokašláváním. Odvrácenou stranou je zdánlivé vyléčení, tzv. bezpříznakové období, za kterým následuje druhá fáze s posílenými příznaky.

Kliest blog

Účinná prevence

I přesto, že obě onemocnění působí hrozivě, a právě kvůli nim se mnozí rodiče rozhodnou zůstat raději doma, nezoufejte. Kromě očkování proti klíšťové encefalitidě lze proti klíšťatům bojovat i jinak a rovněž účinně. Prvním krokem je správné oblečení. V případě dětí byste měli do přírody zvolit delší kalhoty a trička s dlouhým rukávem, samozřejmostí jsou i tenisky, ne sandálky. Druhým preventivním opatřením je repelent, který hmyz odpudí.

Vhodným oblečením a repelentem však boj proti klíšťatům nekončí. Důležitá je i důkladná prohlídka těla po příchodu domů. Klíšťata se obecně ráda přichytávají na teplá a vlhká místa, proto zkontrolujte všechny kožní záhyby, podpaží, jamky pod koleny, slabiny, místa za oušky, ale i vnitřek ucha. Pozornost věnujte i hlavičce, protože klíšťata se mohou schovávat i ve vlasech. Vytřeste i šaty, které měly děti oblečené a rovnou je hoďte do pračky. Pokud máte obavy, že jste nějaké klíště přehlédli, šup s dětmi do sprchy – voda zaručeně spláchne každé klíště, které se ještě nestihlo přisát.

První pomoc po přisátí

Někdy přisátí klíštěte jednoduše nezabráníte, proto je dobré vědět, jak v takovém případě postupovat. Pokud po procházce nebo výletu v přírodě objevíte na těle děťátka klíště, nepanikařte a pokuste se ho opatrně vytáhnout. Klíště ani okolní pokožku však nepotírejte žádným olejem či krémem a už vůbec místo předem nedezinfikujte. Může se totiž stát, že klíště vypustí do rány sliny plné choroboplodných zárodků nebo by mohlo vyvrhnout obsah střev, která obsahují mnoho bakterií a virů.

Klíště proto uchopte pinzetou těsně u kůže a opatrně vytáhněte. Netočte jím ve směru ani proti směru hodinových ručiček, protože byste mohli odtrhnout hlavičku od těla a klíště by zůstalo zakousnuté. Pokud se vám nedaří, pomoci mohou opravdu jemné kývavé pohyby do stran, čímž ho uvolníte z rány a následně ho vytáhněte kolmo ven. Teprve potom postižené místo vydezinfikujte, ideálně jodovou tinkturou. V případě, že v ráně zůstane kousek klíštěte, vyhledejte lékařskou pomoc.

Rodičům se po vyjmutí klíštěte značně uleví, ale přece doporučujeme zaznamenat si datum kousnutí do kalendáře. Příznaky onemocnění, která klíšťata přenášejí, se totiž začnou projevovat až za několik dní později. Sledujte proto místo, odkud jste klíště vytáhli a všímejte si i zdravotního stavu dětí. Prvním příznakem boreliózy je červená skvrna s bílým středem, v případě encefalitidy si všímejte symptomů podobných chřipce, které se začínají objevovat týden-dva po přisátí klíštěte.

Kliest repelent blog

Domácí repelent proti klíšťatům

Repelentů proti klíšťatům je v lékárnách a drogeriích několik, ale drtivá většina z nich obsahuje látky, které mohou citlivou dětskou pokožku nepříjemně podráždit. Vsaďte na domácí repelent, který celou rodinu ochrání nejen proti klíšťatům, ale také proti komárům a jeho složení je čistě přírodní.

Budete potřebovat:

  • rostlinný olej (slunečnicový, řepkový, olivový)
  • levandulový éterický olej
  • eukalyptový éterický olej
  • láhev s rozprašovačem

Jak na to:

Postup je opravdu velmi jednoduchý a spočívá pouze v smíchání olejů v poměru 100 ml rostlinného oleje a 10 kapek éterických olejů. Do lahvičky tedy vlijte 100 ml základního oleje, 5 kapek levandulového a 5 kapek eukalyptového oleje, láhev uzavřete a dobře promíchejte. Před výletem do přírody už jen aplikujte rozprašovačem na oblečení a užívejte si spolu s dětmi parky, louky a lesy bez strachu z napadení klíštětem.