Bezpečnost na pláži: Co všechno je třeba dodržet?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
15. čen'21

S blížícím se létem a letními dovolenými se zbavujeme nejen vrstev oblečení, ale i opatrnosti. Stačí malá chvilka nepozornosti a vaše děti se mohou dostat do potíží. Letní dovolené u moře jsou plné slunce, horkého písku, osvěžující vody a zábavy, ale v těchto pohodových dnech číhá i nebezpečí. Jak se mu vyhnout a jak se postarat o maximální bezpečnost dětí?

Plánujete strávit den na pláži? Promluvte si dětmi předem o tom, jak to bude na pláži vypadat, na co si mají dávat pozor a jak se třeba v blízkosti vody a ve vodě chovat. Pokud necháte tento rozhovor na poslední chvíli a o bezpečnosti na pláži dětem začnete hovořit až pod slunečníkem, riskujete, že nebudete mít jejich plnou pozornost. Ta už bude zaměstnána novými, vzrušujícími podněty.

Plavání v bazénu vs. plavání v moři

Plavání v moři (ale i v jezeře) je jiné než plavání v uzavřeném bazénu. Vyžaduje si mnohem více zručnosti a fyzické námahy. Voda je nepředvídatelná, nejsou v ní žádné žebříky, schůdky a betonové bariéry, kterých by se děti mohly kdykoli zachytit. Hloubka vody se může velmi rychle změnit a děti po pár metrech nebudou cítit pevné dno pod nohama, na které se mohou v bazénu vždy spolehnout.

Právě tyto rozdíly mohou dětem zkomplikovat koupání v moři. Předem své malé plavce připravte na to, co je ve vodě čeká. Před dovolenou je můžete zapsat i na speciální kurz věnovaný plavání v otevřené vodě, který je spojen s lekcí přežití. Důležité je také neotáčet se moři zády. Čelem k vlnám mají děti (ale i dospělí) mnohem větší šanci zůstat vzpřímeně, protože vlnám čelí a vidí, kdy přicházejí.

Skvělý způsob, jak si v moři odpočinout a načerpat sílu bojovat s vlnami, je naučit se plavat na zádech, resp. splývat. Výhodou je, že slaná mořská voda nadnáší, proto je splývání v moři mnohem jednodušší než vznášení se na hladině jezera. Tato dovednost poskytne rodičům nebo plavčíkům dostatek času, aby se v případě potřeby dostali k unavenému dítěti.

Bezpecnost plaz more

Rukávky a kruhy nejsou hanbou

Nepodceňujte nejen rozhovor o chování na pláži, ale ani potřebnou výbavu. Vstoupit do moře s nafukovacími rukávky nebo kruhem není žádná ostuda. Dětem tyto pomůcky dodají potřebnou podporu a i vy se budete cítit klidněji. Alternativou jsou i dětské záchranné vesty, díky kterým děti ještě lépe uvidíte. Plovací pomůcky doporučujeme otestovat nejprve v bazénu, abyste měli jistotu, že dětem perfektně padnou a nepřekážejí jim.

Příjezd na pláž

Příjezd na pláž zalitou sluncem a s vodou na dohled u dětí s největší pravděpodobností vyvolá pořádnou dávku vzrušení a na řeči o bezpečnosti už může být pozdě. Pokuste se děti uklidnit a požádejte je, aby vám zopakovaly pravidla, která jste si doma stanovili. Opakování je v tomto případě opravdu matkou moudrosti a vy díky tomu budete vědět, že vám děti skutečně věnovaly pozornost a vědí, co je na pláži čeká.

Prozkoumejte spolu s dětmi celou pláž, najděte stanoviště plavčíků (pokud na pláži nějací jsou) a ukažte dětem cestu z vody zpět k vašemu místu. Sledujte spolu moře a všímejte si, jaké jsou vlny. Na první pohled se moře může zdát velmi klidné, ale toto zdání je někdy klamné.

Stanovte si s dětmi místa, za které již nepůjdou. Oficiální pláže mají území většinou vytyčené bójemi s ochrannou bariérou, ale i ta může být pro vaše děti příliš vzdálená. Nejbezpečnější je pohybovat se podél břehu, ale je přirozené, že v těchto místech se děti začnou rychle nudit. Pokud chtějí plout vaše děti až za vámi určenou hranici, přeplavte tuto vzdálenost několikrát s nimi, abyste se ujistili, že to zvládnou, ale ani potom je nenechávejte bez dohledu.

Na pláži je vždy mnoho podnětů a stačí krátký okamžik nepozornosti, který může skončit nešťastně. Právě proto by vaše děti měly mít vždy "parťáka", který bude plavat spolu s ním. Možná tato role připadne právě vám, ale zhostit se jí může i sourozenec nebo kamarád či kamarádka, kterému/které důvěřujete.

Bezpecnost plaz slnecnik

Vždy na očích

Nejdůležitější pravidlo, které platí pro rodiče, je mít své děti stále na očích a nespouštět z nich zrak. Pobyt u vody, zvuk vln a horké slunce dokážou rychle unavit i dospělého a myšlenka na zdřímnutí na pláži zní velmi lákavě. Neměli byste jí podlehnout, obzvláště pokud jste jediný dospělý doprovod. Ideální scénář je takový, že vždy, když jsou ve vodě děti, jste tam i vy. Je však pochopitelné, že i rodič si potřebuje odpočinout. V tom případě se posaďte na břeh a sledujte děti, které si hrají ve vaší blízkosti. Pokud jste na pláži s partnerem nebo jinou dospělou osobou, v pozorování dětí se v případě potřeby střídejte.

Hydratace a ochrana pokožky

Nezbytnou součástí pobytu na pláži nejsou pouze plovací pomůcky, ale i tekutiny a samozřejmě krém s ochranným faktorem. Avšak ne vše, co je tekuté, dětem automaticky doplňuje potřebné tekutiny. Pitný režim dodržujte pitím čisté vody, popřípadě neperlivými minerálními vodami a neslazenými bylinnými čaji. Příjem tekutin během pobytu na slunci zvyšte oproti běžnému dni klidně i dvoj- až trojnásobně.

Druhou nezbytností je již zmíněný opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Děti jím nestačí natřít pouze jednou, ale několikrát během dne, ideálně vždy po příchodu z vody a osušení. Před úpalem děti ochráníte i kloboučkem, kšiltovkou, slunečními brýlemi a také plavkami nebo oblečením, které zakryje větší část těla. Všímejte si příznaků úpalu, které rodiče často připisují vysokým teplotám vzduchu a únavě z vody. Pokud do vody pustíte dítě s úpalem, může se velmi rychle unavit a váš výlet skončí dříve, než byste čekali.

Den na pláži nemusí být pro rodiče postrachem. Stačí několik preventivních opatření a dodržování předem stanovených pravidel a krásný den u moře či u jezera si může naplno užít celá rodina.