Jeden bonbón a dost! Toto jste o cukru zřejmě nevěděli

5 min.
23. srp'18

Když spapáš oběd, dostaneš i sušenku. Nejprve si uklidíme hračky, a pak dostaneš za odměnu čokoládu. Jsou i vám tyto sladké odměny pro děti důvěrně známé? Možná to není ta nejmoudřejší věc, kterou jako rodiče děláte. Tak jak je to vlastně s cukrem a vývinem dětí?

Cukr na nás číhá všude, kam se jen podíváme. Je v sušenkách, čokoládách, ale i cereáliích, müsli tyčinkách, pečivu, těstovinách, jogurtech... V tomto seznamu bychom ještě mohli chvíli pokračovat, ale jedno je jisté – rafinovaný cukr je všude kolem nás a je opravdu těžké odolat mu. V jídelníčku dětí by měl však zastávat pouze okrajové místo, v tom ideálním případě by v něm neměl být vůbec. Ale dá se to? A škodí cukr až tak moc, že je třeba ho vyloučit?

Pár čísel na úvod

Denní dávka cukru by u dětí od 2 do 18 let neměla podle nejnovějších výzkumů přesáhnout 25 gramů, což představuje asi 6 čajových lžiček cukru – jen pro srovnání, plechovka slazeného syceného nápoje v sobě ukrývá rovnou 9 lžiček cukru. Překročit denní limit je tedy velmi jednoduché, čemuž nasvědčují i ​​statistiky z různých koutů světa. Děti v Itálii (ve věku 2 až 9 let) během dne zkonzumují přibližně 87 gramů cukru, zatímco ty americké až neuvěřitelných 200 gramů. Průměrná hodnota spotřebovaného cukru u dětí v Evropě se i přes varování šplhá na 97 gramů.

Možná vám tato čísla nic neříkají a řeknete si, že sušenka nebo čokoláda denně přece ještě nikoho nezabila. Během dospívání a dospělosti se však může cukr zkonzumovaný v dětství pomstít. A svou daň si může vyžádat již během raného dětství. Zatímco v roce 1994 trpělo cukrovkou typu 2 (označovaná také jako dospělácká cukrovka) pouze 5 % dětí, v současnosti lékaři tento typ cukrovky diagnostikují u 30–50 % dětí. Čím dříve se u člověka cukrovka typu 2 objeví, tím horší jsou následky. Zvyšuje se nejen riziko infarktu, ale i vysokého krevního tlaku a mnoha jiných srdečních problémů. A to už stojí za zamyšlení, že?

Cukor zavislost

Není cukr jako cukr

Je přirozené, že lidské tělo potřebuje cukr, ale bez rafinovaného se bez problémů obejde. Přírodní cukr v ovoci, tedy fruktóza, se dostává do těla spolu s dalšími zdraví prospěšnými látkami a minerály a putuje přímo do střev. Na druhé straně glukóza je tzv. krevní cukr, který se po zkonzumování dostává přímo do krve a velmi rychle se přemění na energii. Právě glukózu, tedy hroznový cukr, najdete v různých sladkých výrobcích, džusech, slazených nápojích, zmrzlině ... prostě ve všem, co děti milují a jen velmi těžko se něčeho tak chutného vzdají.

Potravinářský průmysl velmi dobře ví, co dělá, když rafinovaný cukr obaluje do voňavých a křupavých donutů či pohádkových obalů s oblíbenými hrdiny. Navíc takové sladké pamlsky jsou něco, co rodiče většinou zakazují a už v dětství platí, že zakázané ovoce nejvíce chutná. Jedna sladká sušenka dopoledne je v pořádku, více škody však nadělá, pokud jej děťátku dáte před spaním. Není tedy důležité pouze to, jaký cukr děti přijmou, důležité je i to, kdy.

Cukor ovocie

Dejte cukru červenou

A vychovajte zdravé a spokojené děti, které nebudou trpět závislostí na rafinovaném cukru. Ano, i taková závislost existuje, přestože se o ní až tak mnoho nemluví. Projevit se může například hyperaktivitou, nespavostí, vysokým krevním tlakem, ale i obezitou, zvýšeným výskytem zubních kazů či dokonce zácpou a nechutenstvím. S touhou na sladké se však dá bojovat už v dětství. Prvním a základním krokem je nahrazení rafinovaného cukru ovocem. Možná to bude zpočátku boj s větrnými mlýny, ale netřeba se vzdávat. Nejlépe uděláte, když děti naučíte jíst to, co připravíte doma.

Zapomeňte na kupované müsli tyčinky, snídaňové cereálie či dezerty. Pátrejte po internetu a určitě natrefíte na zdravé recepty pro děti, které nevyžadují cukr (maximálně med). Pokud nelze jinak a kroky vás zavedou do obchodu, nekupujte nic, u čehož složení nedokážete ani vyslovit. V neposlední řadě spolupracujte s dětmi. Nechtějte od nich, aby se omezily na jednu Fidorku denně, přičemž vy si před jejich zrakem klidně dáte celé balení disco sušenek. Při návštěvě restaurace dětem dejte na výběr – buď sladký nápoj nebo dezert a i vy se přizpůsobte jejich rozhodnutí. Vždy mějte po ruce ovoce či domácí sladkosti a v případě neuhasitelné chuti nabídněte děťátku to.

Zdravé raw kuličky

Přemýšlíte nyní nad tím, jak dětem připravit zdravý dezert bez špetky bílého cukru? Tyto raw kuličky plné ovoce a ořechů jsou příkladem toho, že se to opravdu dá!

Zdravy recept

Ingredience

  • 20 vypeckovaných datlí
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • půl hrnku ovesných vloček
  • půl hrnku mandlí
  • půl hrnku kokosu
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 lžíce skořice
  • trochu vody
  • kakao, kokos a pistácie na ozdobení

Postup

Pár hodin předem (nejlépe večer nebo ráno) namočte vlašské ořechy ve vodě. Pak už jen všechny suroviny, kromě těch na ozdobení, smícháte a rozmixujte. Vznikne vám tuhá, lepkavá hmota, ze které stačí vytvarovat kuličky a obalit je v kakau, kokosu či nasekaných pistáciích. Takto připravené kuličky jsou nepečené, zdravé a jsou tak sladké, že dětem bude bohatě stačit jedna denně.

Boj se závislostí na cukru bude bojem na dlouhé tratě, ale netřeba se vzdávat ani poté, co vaše dítě snědlo půl tabulky čokolády. Příště mu do ruky namísto takové sladkosti dejte domácí nanuk nebo jablko.