Rychle a jednoduše: Jak správně používat parní vařič Beaba Babycook®?

  Kategorie: Vaříme pro děti,
5 min.
05. bře'20

Kolik hrnců, mixérů, odměrek a vařeček použijete při přípravě jednoho jednoduchého jídla pro miminko? Pokud vaše odpověď zahrnuje více než jednu pomůcku, následující řádky bezpochyby změní váš život. Připravte se na to, že od nynějška bude příprava chutných kaší rychlejší, lehčí a v neposlední řadě i čistší.

Parní vařič a mixér v jednom Beaba Babycook® už usnadnil péči o děti mnohým rodičům po celém světě. Čas, který před objevením tohoto revolučního pomocníka strávili za sporákem, nyní mohou naplno věnovat rodině. Multifunkční robot Babycook® od Beaba během několika minut jídlo uvaří na páře a následně rozmixuje na dokonalé krémové kaše, smoothies či polévky. A to vše v jedné nádobě.

Navod parny varic beaba

Osobní šéfkuchař dětí

S Babycook® parním vařičem i vy dokážete vykouzlit jídlo, které bude vypadat jako od profesionálního foodblogera. Prvním krokem je vždy příprava samotných surovin, tedy omytí a nakrájení, v případě některé zeleniny a ovoce i oloupání, odstranění jadérek a v případě ryb vykostění. Následně do nádržky na vodu, která se ukrývá pod uzávěrem, vlijete požadované množství vody.

V příslušném receptu je vždy uvedeno, kolik vody si dané jídlo vyžaduje, ale princip je v podstatě jednoduchý – suroviny obsahující více vody potřebují k uvaření menší množství přidané vody, například jablka, ale taková kořenová zelenina si již říká o vodu po úroveň 2 až 3 a maso doporučujeme vařit výhradně při nejvyšší úrovni vody. Na závěr vám zbývá už jen upevnit nádobu s nakrájenými surovinami, uzavřít parní vařič, stisknout tlačítko a hrát si s dětmi, dokud se jídlo neuvaří.

Parní hrnec Babycook® je natolik inteligentní, že se sám ozve, když je jídlo hotové. Signalizuje to jemné pípání a blikající světélko na tlačítku. Na vyjmutí nádobky vždy používejte přiloženou špachtličku, protože obsah misky je těsně po napaření horký. Špachtli jednoduše vložte do otvorů na vrchu nádobky a nádobu vytáhněte. Slijte tekutinu, která vařením vznikla, ale nikdy ji nevylévejte – při mixování vám totiž může perfektně posloužit na zředění kaší. Uvařené suroviny dejte do „hlavní“ nádoby, parní vařič zavřete a přidržením tlačítka rozmixujte.

A konečně přichází na řadu papání! Po rozmixování kaše (nebo jiného jídla) naservírujte dětem nebo, v případě, že vaříte v předstihu, uskladněte v dózách. Předem připravené kašičky uskladněné v chladničce doporučujeme zkonzumovat během 3–4 dní. Možností je také nechat pyré zamrazit, například v multidávkovačích. Když budete potřebovat záchranu v podobě předem připraveného jídla, zmrazené pyré jednoduše vyndáte z mrazničky a s pomocí parního vařiče rozmrazíte tak, že do nádržky vlijete vodu po úroveň 2 a necháte „vařit“.

Jak používat nástavec na rýži a těstoviny

Do nádržky vlijte vodu po třetí úroveň a doporučené množství vody vlijte do samotného nástavce (například na 40 g rýže nebo těstovin připadá 45 ml vody). K vodě přidejte rýži nebo těstoviny, vložte do nádoby, upevněte do parního vařiče, uzavřete a nechte uvařit. Špachtlí nástavec vyjměte a je to! Vaření rýže a těstovin tímto způsobem je mnohem jednodušší, rychlejší a obejde se bez vaší asistence u sporáku.

Nezapomeňte na údržbu

Parní vařič Beaba vám usnadní vaření a zjednoduší život, proto se mu čas od času nezapomeňte odměnit důkladným vyčištěním. Samozřejmostí je po každém použití omytí hlavní nádoby, košíku na suroviny a špachtle, avšak pro správné fungování a dlouhou životnost se doporučuje odvápnění, a to přibližně po 50. použití. To, že přišel čas na takovou údržbu, budete vědět díky tlačítku, které se místo bílé barvy rozsvítí červeně. Proces odvápnění parního vařiče je však jednoduchý, proto se toho netřeba bát.

Do nádržky na vodu vlijte 100 ml čisté vody a 100 ml univerzálního čističe Beaba nebo běžného vinného octa. Parní vařič otevřete a tuto směs nechte působit ideálně během noci. Ráno tekutinu slijte a alespoň dvakrát nádržku na vodu propláchněte čistou vodou. Do prázdné nádržky vlijte 200 ml vody a spusťte proces vaření – nádoba na suroviny však musí zůstat během čištění prázdná. Vodu slijte a toto „vaření naprázdno“ ještě jednou zopakujte. Na závěr už jen podržte tlačítko cca 60 sekund, čímž se parní vařič resetuje a tlačítko opět zasvítí bíle.

Výdobytky moderní doby nejen usnadňují život, ale především nám nabízejí drahocenný čas, který můžeme věnovat našim milovaným. Přesně takovou službu můžete kromě chutných a zdravých jídel očekávat i od parního vařiče Babycook®. Váš život se změnil narozením děťátka a koupí parního vařiče Beaba se změní ještě jednou. Samozřejmě, opět k lepšímu.