5 zdravých receptů z jablek, které musíte vyzkoušet

  Kategorie: Vaříme pro děti,
4 min.
18. zář'17

Věděli jste, že na světě je tolik odrůd jablek, že pokud byste chtěli každý den ochutnat jednu, bude vám to trvat více než 19 let? Jablko je mnohotvárnou potravinou a možnosti zpracování tohoto super zdravého ovoce vás nikdy neomrzí. Vyzkoušejte našich 5 receptů na dobroty z jablek, na kterých si pochutnají nejen děti, ale i zbytek rodiny. 

Nejobyčejnější ovoce v našich zeměpisných šířkách je mezi exotickými druhy ovoce tak trochu podceňováno. A přitom obsahuje více než 30 minerálních látek, mezi nimi i vápník, fosfor, železo či hořčík. Žádný jiný plod nemá v sobě tolik rozpustné vlákniny (pektin), která brání rozvoji škodlivých mikroorganismů. 

Jablka milují i ​​naši tři medvídci. V létě a na podzim je ovoce jejich hlavní stravou a na talíři medvídků nechybí ani jablka. Konzumace jablek pomáhá snižovat cholesterol, a protože mají nízký obsah cukru a málo kalorií, jsou ideálním ovocem i tam, kde je třeba hlídat váhu. I proto si je oblíbil náš Bruno :) Na receptech z jablek, které jsme pro vás sesbírali, si vaše děti určitě pochutnají. A i když se nám jablíčka většinou spojují se sladkou chutí, překvapit může i jablečné pyré na slaný způsob jako jeden z příkrmů.

Jablečno ovesné cookies

Jablečno-ovesné cookies

Ingredience

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 velké jablko
  • 1 bílý jogurt
  • 1 vejce
  • 1 PL medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce medu
  • 1 a ½ lžičky skořice
  • trocha mléka

Postup

Omytá a oloupaná jablka nastrouhejte a smíchejte spolu s ovesných vločkami. V další nádobě spojte med, jogurt, vajíčko, skořici a trochu mléka. Suroviny smíchejte a na závěr přidejte prášek do pečiva a jedlou sodu. Jogurtovou směs přidejte k jablkům s vločkami. Hmotu nabírejte velkou lžící a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Vytvarujte malé placky. Pečte asi 20 minut na 180 stupňů. Výsledné cookiesky by měly být měkké. 

Náš tip: Cookies můžete vylepšit různými semínky (chia, slunečnicová, lněná ...) či nasekanými ořechy. 

Jablečno tvarohové muffiny

Jablečno-tvarohové muffiny

Ingredience

  • 100 g celozrnných pšeničných vloček
  • 50 g ovesných vloček
  • 210 g jablek
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 dcl mléka
  • 1 dcl vody
  • 1 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • sníh z 2 bílků
  • vanilkový lusk

Postup

Smíchejte všechny suché suroviny. Přidejte k nim nastrouhané jablko, tvaroh, mléko, vodu a vejce. Nakonec zapracujte sníh z bílků. Košíčky na muffiny naplňte asi do poloviny a pečte při 200 stupních asi 15 minut. 

Domácí jablečné müsli tyčinky

Domácí jablečné müsli tyčinky

Ingredience

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 4 PL jablečné dětské výživy
  • 1 banán
  • ½ šálku sušených švestek
  • ½ šálku sušených rozinek
  • 2 lžičky drcených lněných semínek
  • 1 lžička mleté ​​skořice

Postup

Ovesné vločky opečte nasucho na pánvi, dokud nedostanou zlatou barvu. V misce rozmačkejte banán, přidejte dětskou výživu, skořici a vymíchejte dohladka. Přidejte vločky, lněná semínka, švestky nasekané nadrobno a rozinky. Směs zapékejte na plechu vystlaném pečícím papírem nebo v silikonové zapékací formě. Pečte ji 30 minut při 200 stupních. Po vychladnutí nakrájejte do tvaru tyčinek. 

Náš tip: Jablečnou dětskou výživu si jednoduše připravíte doma. Budete potřebovat 5 kg jablek nakrájených na kostičky (zbavených jader, slupky nechte) a ½ kg cukru. Jablka podlijte půl litrem vody a duste. Když jsou rozvařená, přidejte cukr. Po vychladnutí rozmixujte na hladkou kaši. 

Špaldové palačinky s jablečnou náplní

Špaldové palačinky s jablečnou náplní

Ingredience

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 4 jablka
  • 6 dcl mléka
  • 1 vejce
  • mletá skořice
  • špetka soli
  • olej/kokosový tuk na pánev
  • voda

Postup

Připravte si těsto na palačinky – smíchejte mléko s rozšlehaným vejcem a postupně přidávejte špaldovou mouku. Nezapomeňte na špetku soli. Těsto pečte na oleji na pánvi z obou stran. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka. Poduste je v nádobě s 1 PL vody asi 3 minuty. Na konci přidejte skořici. Palačinky naplňte jablečnou směsí a podávejte. 

Jablečné pyré

Jablečno-čočkové pyré

Ingredience

  • 1 jablko
  • ½ hrnku čočky
  • 1 hrnek vody
  • 1 PL olivového oleje
  • 2 PL cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • špetka mleté skořice
  • špetka soli

Postup

Nalijte do hrnce vodu a přidejte čočku. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte přibližně 30 minut. Mezitím si opražte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte nastrouhané jablko, prolisovaný česnek a zbylé koření. Duste na mírném ohni, dokud jablko nezměkne. Obě směsi nechte vychladnout a rozmixujte na hladké pyré

Náš tip: Čočku můžete nahradit zeleninou a experimentovat tak s různými příchutěmi příkrmů pro děti. 

Dobrou chuť!